محمد معتمدی در مراسم رونمایی سمفونی «ساحت حماسه»:

نتوانسته ایم به طور شایسته قدردان مادران شهدا باشیم

ندا  سیجانی
خبرنگار

پرداختن به شخصیت‌های ملی و حماسی از موضوعاتی است که از دیرباز مورد توجه جدی شعرا و نویسندگان بوده و همچنان بدان تأکید می‌شود و درکنار آن، این موضوعات با زبان هنر چون موسیقی، سینما و نمایش نیز روایت شده است. اما بیان این روایت‌ها با زبان موسیقی همراه با کلام و شعر تأثیرگذاری مضاعفی بر مخاطب دارد. کما اینکه در زمینه شهدای دفاع مقدس و البته شخصیت‌های ملی و حماسی کشورمان طی این سال‌ها آثار بسیار و متعدد در ژانرهای گوناگون موسیقی تولید شده است که از استقبال بسیار خوبی هم برخوردار بوده‌اند. به عنوان مثال تازه‌ترین اثری که در این زمینه تولید شده سمفونی «ساحت حماسه» نام دارد؛ اثری فاخر که مشتمل بر روایت موسیقایی 24 هزار شهید گرانقدر استان تهران که شامگاه جمعه بیست و نهم دی ماه در تالار وحدت تهران رونمایی شد. امیر حسین سمیعی آهنگسازی این اثر را برعهده داشته با اشعاری از علی محمد مؤدب، محمدمهدی سیار، رضا یزدانی و میلاد عرفان پور. محمد معتمدی، سید محسن حسینی، وهاب ابراهیمی و هادی حسن بیگی نیز خواننده این اثر بودند که با حضور تعدادی مسئولان و مخاطبان رونمایی شد.این اثر موسیقایی شامل هشت موومان با اسامی «شهدای نهضت»، «شهدای دفاع مقدس»، «شهدای مدافع حرم»، «شهدای امنیت و شهدای ترور»، «شهدای دانش‌آموز»، «کودکان و مادران شهید»، «تشییع شهدا» و «خاطره» است که با ارکستر طلوع به رهبری ارکستر حسین شریفی مشتمل بر ۸۰ نوازنده و گروه کر به اجرا درآمد.
سوار بر کشتی در یک اقیانوس بی‌انتها
سردار حسن حسن‌زاده فرمانده سپاه محمد رسول‌الله(ص) که در این برنامه حضور داشت ضمن قدردانی از دست اندرکاران این سمفونی و ستاد برگزاری کنگره ۲۴ هزار شهید استان تهران، گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس و همچنین قدردانی از حضور خانواده‌های معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران، به بیان خاطره‌ای از شب شعر مقاومت (یادبود شهید سردار حاج قاسم سلیمانی) پرداخت و گفت: وقتی با واقعه و رویدادی چون دفاع مقدس و مفهوم شهادت روبه‌رو هستیم، با دنیایی از خودگذشتگی و ایثار شهیدانی مواجه می‌شویم که دربرگیرنده اقیانوسی بی‌پایان است. این جریان ارزشمند بی‌تردید اگر با مفاهیم هنری و فرهنگی چون موسیقی و ادبیات ترکیب شود ارزشی دوچندان پیدا می‌کند. خوشبختانه در پروژه «ساحت حماسه» نیز این فرایند با ارزش و دقت بسیار خوبی پیش روی مخاطبان قرار گذاشته شده است به شکلی که علاوه بر موسیقی و خوانندگان و نوازندگان خوب، اشعار اثر هم کاملاً منطبق با مفاهیم و اسامی قطعات خلق شده‌اند.
او افزود: به اعتقاد من ترکیبی از این مفاهیم و عناصر در قالب هنر فاخر کمک می‌کند تا ما خود را سوار بر کشتی در یک اقیانوس بی‌انتها از وقایع و مفاهیم مرتبط با شهدا ببینیم که گویی افسانه‌ای ارزشمند است و هرکس به میزان داشته‌ها و تجربه هایش می‌تواند در اعماق این اقیانوس بی‌انتها حرکت کند.
یاد و خاطره شهدا و انتقال پیام آنها برای نسل‌های مختلف مطالبه ویژه مقام معظم رهبری
فرمانده سپاه محمدرسول‌الله(ص) تصریح کرد: یاد و خاطره شهدا و انتقال پیام آنها برای نسل‌های مختلف مطالبه ویژه مقام معظم رهبری از کنگره‌های مختلف شهدا بوده است و به اعتقاد من یکی از فعالیت‌ها در تحقق بیانات رهبر انقلاب تولید چنین آثاری است که می‌توانند مفاهیم مرتبط با شهدا را به درستی به مخاطب منتقل کند.
وی ضمن قدردانی دوباره از امیرحسین سمیعی آهنگساز و محمدمهدی نراقیان مجری طرح پروژه و دیگر دست اندرکاران «ساحت حماسه» در تولید یک اثر ماندگار با موضوع شهدا گفت: در پروسه تولید و تمرین این پروژه وقتی تعدادی از قطعات را شنیدم، احساس می‌کردم غرق در خاطرات دوران دفاع مقدس هستم اما این اثر چیزی فراتر از خاطرات من بود که به مثابه حضور در یک اقیانوس ژرف و بی‌انتها می‌ماند.
قدردانی معمتدی از خانواده شهدا
در ادامه این مراسم و پس از قدردانی از دست اندرکاران پروژه «ساحت حماسه»، از نشان پروژه سمفونیک «ساحت حماسه» نیز در قالبی نمادین رونمایی شد.
امیرحسین سمیعی آهنگساز پروژه «ساحت حماسه»، حسین شریفی رهبر ارکستر طلوع، محمد معتمدی خواننده، سید محسن حسینی خواننده، وهاب ابراهیمی خواننده، هادی حسن بیگی خواننده و مهیار مهرآذر مدیر ارکستر از جمله هنرمندانی بودند که در این بخش از آنها قدردانی شد.
محمد معتمدی در پایان اجرای روایت سمفونیک «ساحت حماسه» گفت: ما هیچ کاری برای شهدا و خانواده‌های شهدا نمی‌توانیم انجام دهیم جز اینکه فقط برای آنها بخوانیم. پس واقعاً ما را ببخشید که نمی‌توانیم بیشتر از این قدردان شما عزیزان باشیم و فقط بلد هستیم بخوانیم.
غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، سردار حسن حسن‌زاده فرمانده سپاه محمد رسول‌الله(ص)، اسماعیل کوثری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، علیرضا فخاری استاندار تهران، علی فروغی مدیر شبکه سوم سیما، محمد الله یاری مدیرعامل بنیاد فرهنگی، هنری رودکی و... از افراد حاضر در این مراسم بودند.

 

نگاه

امیرحسین سمیعی آهنگساز سمفونی «ساحت حماسه»
در گفت‌و‌گو با «ایران»:

امیرحسین سمیعی آهنگساز پروژه «ساحت حماسه» در گفت‌و‌گو با «ایران» درباره تولید این اثر گفت: «این اثر موسیقایی به سفارش کنگره ملی 24 هزار شهید پایتخت سپاه تهران بزرگ شکل گرفته و با یک دغدغه مشترک پا به عرصه تولید گذاشتیم. درواقع این کار حدود 8 ماه قبل تولید و جمع‌آوری شد و تلاش‌مان به نوعی دستیابی به یک دفترچه تاریخی موسیقایی بود که به لطف شهدا تا حدودی محقق شده است.»
این آهنگساز درباره شاخصه تولید آثار موسیقایی در بیان و معرفی شخصیت‌های ملی و حماسی و حفظ شأن این بزرگان پاسخ داد: «مفهوم شهید و شهادت، مفهوم بسیار بزرگی در عالم است. بر این اساس تلاش هنرمند این است با وسع اندکش، خود را با این مفهوم گره بزند تا بدین طریق خود و هنرش را به واسطه مقام شهید ماندگار کند. ما هم تلاش‌مان این بوده یک قطره از این دریا برداشت کنیم و به برکت خود شهدا ادای دینی کرده باشیم به تمامی جانفشانی‌ها و تمامی آنچه که آنها برای ما در روزگاری خالصانه در راه خدا ادای دین کردند و ما مدیون آنها هستیم.»
او درباره انتخاب خواننده‌های این اثر اظهار داشت: «خواننده‌هایی که دراین مجموعه انتخاب شدند از برگزیدگان و هنرمندان شناخته شده کشورمان هستند. آقای سیدمحسن حسینی از استعدادهای خوب موسیقی و بهترین خواننده جشنواره موسیقی فجر سال گذشته در حوزه موسیقی ایرانی، آقای هادی حسن بیگی برگزیده جشنواره سحری‌خوانی، آقای وهاب ابراهیمی برگزیده جایزه باربد، بهترین خواننده موسیقی پاپ در جشنواره سال گذشته و آقای محمد معتمدی هم که معرف حضور مخاطبان بوده و هستند. تلاش ما این است این دایره وسیع‌تر شود و از تمامی خوانندگان جوان و مستعد استان‌های مختلف کشورمان که در این زمینه فعالیت می‌کنند، بهره ببریم و راه‌گشایی باشیم تا این جوانان پرتلاش فعالیت مستمر  و رو به شکوفایی داشته باشند.»
سمیعی درپایان درخصوص پیام چنین آثار ارزشمندی برای نسل جوان اظهار کرد: «ما به نسل جوان یادآور می‌شویم روزگاری چه عزیزان، جوانان و مردان با ابهتی برای دفاع از دین و ملت جان خود را نثار کردند و هنوز هم چراغ راه ما و نسل‌های آینده هستند.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و هشتاد و هفت
 - شماره هشت هزار و سیصد و هشتاد و هفت - ۰۳ بهمن ۱۴۰۲