«احترام به تمامیت ارضی» در توافقنامه جامع ایران و روسیه قید می‌شود

وزارت امور خارجه روسیه در گزارشی از تماس تلفنی روز دوشنبه وزیران امورخارجه روسیه و ایران نوشت: تعهد متقابل طرفین به اصول اساسی روابط دو کشور از جمله احترام بی‌قید و شرط به حاکمیت، تمامیت ارضی و سایر اصول منشور سازمان ملل متحد در توافقنامه جامع دو کشور قید می‌شود.
این وزارتخانه گزارش داد: سرگئی لاوروف و حسین امیرعبداللهیان وزیران امور خارجه فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ۱۵ ژانویه (۲۵ دی‌ماه ۱۴۰۲) با یکدیگر گفت و گوی تلفنی داشتند. در این گزارش آمده است:‌ وزیران امور خارجه روسیه و ایران در مورد پیشرفت آماده سازی توافقنامه جدید بین دولتی و تعدادی از مسائل عملیاتی همکاری دوجانبه در حوزه‌های تجارت، اقتصادی، حمل و نقل، لجستیک و سایر زمینه ها گفت و گو کردند. بنا بر این گزارش، در این تماس تلفنی،‌ توجه ویژه‌ای به شدت گرفتن تنش‌ها در خاورمیانه صورت گرفت.
بر این اساس،‌ لاوروف و امیرعبداللهیان، حملات گسترده گروهی از کشورها به رهبری امریکا و انگلیس به خاک یمن را بشدت محکوم کردند.
وزیران امور خارجه ایران و روسیه همچنین خواستار آتش‌بس فوری در نوار غزه و تضمین دسترسی بشردوستانه بدون مانع به این منطقه برای ارائه کمک‌های فوری به غیرنظامیان آسیب‌دیده شدند.
درادامه این گزارش آمده است:‌ وزیران امور خارجه روسیه و ایران در خصوص توسعه بیشتر تماس‌ها و هماهنگی‌ها در همه سطوح با تأکید بر تعهد متقابل و مستمر به اصول اساسی روابط روسیه و ایران از جمله احترام بی‌قید و شرط به حاکمیت، تمامیت ارضی و سایر اصول منشور سازمان ملل در توافقنامه «بزرگ» بین دولتی که برای امضای بین فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران آماده می شود، تأکید کردند. پیش‌تر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ با اشاره به فرایند تهیه و بررسی نسخه جدید توافقنامه جامع دو کشور به خبرنگار ایرنا گفته بود: این توافقنامه پس از نهایی شدن به تأیید مجالس دو کشور می رسد و از این رو، برخلاف برخی هیاهوها، موضوع پنهانی در آن نیست. کاظم جلالی افزود: موافقتنامه کنونی همکاری بلندمدت بین ایران و روسیه در سال ۱۳۸۰ در مجلس شورای اسلامی تصویب شد که این توافقنامه ۲۰ ساله بود ولی سازکار تمدید در آن وجود داشت. وی ادامه داد: در این سازکار آمده است که اگر کشورها یک سال قبل از پایان توافقنامه، ملاحظه‌ای در خصوص آن نداشتند، توافقنامه به صورت خودکار به مدت پنج سال تمدید می‌شود؛ بدین ترتیب، تفاهمنامه کنونی به صورت خودکار تا سال ۱۴۰۵ تمدید شده است. سفیر ایران در مسکو تصریح کرد: با وجود این، طرفین بر این اعتقاد هستند که با توجه به تحولات عرصه بین‌المللی، آنچه در توافقنامه قبلی آمده است، در سطح مناسبات کنونی و به روز نیست؛ از این رو، در سطح عالی رهبران دو کشور توافق شد که این توافقنامه را به روز کنیم.
جلالی گفت: در صورت توافق، توافقنامه به امضای وزرای امور خارجه دو کشور می‌رسد و در مرحله نهایی برای بررسی و تصویب به مجالس دو کشور می‌رود. وی اظهار داشت: توافقنامه جدید ایران و روسیه، توافقنامه جامعی در حوزه‌های مختلف همکاری‌ها از جمله در حوزه‌های سیاسی، منطقه‌ای، بین‌المللی، اقتصادی،‌ امنیتی، اطلاعاتی، سایبری، دفاعی و دیگر حوزه‌ها است.
سفیر ایران در مسکو آذرماه ۱۴۰۲ نیز در پاسخ به پرسش خبرگزاری تاس درباره زمان انعقاد توافقنامه جامع همکاری میان ایران و روسیه گفت: «به امید خدا ما تلاش می‌کنیم این توافقنامه در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی به امضای دو کشور برسد». جلالی با اشاره به دو سال کار بر روی تدوین این توافقنامه افزوده بود: متن این معاهده در مرحله آخر آماده‌سازی است تا پس از آن به امضا برسد. پیش‌تر ابراهیم رضایی رئیس طرف ایرانی گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه نیز در سفر خود به مسکو گفته بود: معاهده جامع همکاری‌های بلندمدت تهران-مسکو در مرحله پایانی است و امیدواریم پس از امضای این معاهده، شاهد جهش در روابط دو کشور باشیم.

جستجو
آرشیو تاریخی