نشست خبری دکتر محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اهالی رسانه برگزار شد
حامی هنرمندان هستیم اجازه سلیقه گرایی نمی دهیم
نخستین نشست رسانهای محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شنبه بیست و سوم دیماه با حضور معاونان و مدیران وزارت فرهنگ و اهالی رسانه برگزار شد. در این نشست خبری وزیر فرهنگ درخصوص مهمترین رویدادهای حوزه فرهنگ و هنر به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد.
نداسیجانی
خبرنگار
دوره رونق حوزه فرهنگ و رسانه
محمد مهدی اسماعیلی در ابتدای صحبتهای خود ضمن عرض تبریک حلول ماه مبارک رجب و میلاد امام محمد باقر(ع) اظهار داشت: خوشحالیم که امروز و در این مناسبت مبارک در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خدمت شما هستیم. زمانی که کار را در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شروع کردیم کشور دچار بلیهای به نام کرونا بود و به همین سبب همه فعالیتهای عمومی کشور از جمله فعالیتهای فرهنگی، هنری و رسانهای معطوف به ماجرای کرونا شده بود. در همان ابتدای فعالیتمان وقتی خبرنگاری از من سؤال کرد چه اولویتی را مدنظر دارید، پاسخ دادم معیشت و سلامت هنرمندان برای من از هر چیز دیگری واجبتر است. سال گذشته هم بعد از خارج شدن از کرونا و موفقیت بزرگی که در مدیریت این بیماری فراگیر به وجود آمد با فتنه فرهنگی مواجه شدیم که بر اهالی فرهنگ و هنر و رسانه سایه انداخت و در شرایط آمادهسازی برگزاری جشنوارهها بودیم که با بدخواهان مردم ایران مواجه شدیم که تلاششان این بود چراغ فرهنگ و هنر این کشور را خاموش کنند و ما با این مسأله ۴۵ سال است که درگیریم، اما لطف خداوند و همراهی اصحاب فرهنگ و هنر موجب شد از این فضا عبور کنیم. ما به دنبال عادیسازی فعالیتهای فرهنگیوهنری کشور بودیم و خوشبختانه به دوره رونق وارد شدیم و امروز حوزه فرهنگ و رسانه دوره رونق را طی میکند. البته این کلیدواژه رونق به معنای نادیده گرفتن مشکلات نیست. ما به عنوان تنظیمکننده حکمرانی فرهنگی کشور برنامههای مهمی را پیش رو داریم. برنامههای حمایتی که از قبل شروع کردهایم و باز هم پیش خواهیم رفت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین پرسش خبرنگاران درباره بودجه 400 میلیارد تومانی در چند شهر برای گسترش فعالیتهای هنری پاسخ داد: یکی از مهمترین بخشهای عملکردی ارشاد تلاش برای ارتقای بودجه و زیرساختها بوده است. شعار اصلی ما در حوزه مدیریت فرهنگی بر مردمیسازی فرهنگ و هنر و عدالت فرهنگی است و برای این کار از هیچ تلاشی فروگذاری نکردیم کما اینکه در طول سفرهای رئیسجمهور به استانها نزدیک به ۹ هزار میلیارد تومان برای تکمیل و تجهیز مجموعههای فرهنگیوهنری اختصاص دادیم. در این زمینه هم خودمان را آماده کردیم تا بتوانیم مجموعههای مجهز دیگری را در استانها تجهیز و بهرهبرداری کنیم.
هر جایی که شفافیت در اولویت باشد این کار را خواهیم کرد
اسماعیلی گفت: ما در ارشاد مسئولیت شفافسازی اطلاعات کشور را برعهده داریم و هر کجایی که شفافیت در اولویت باشد این کار را خواهیم کرد و اگر نقصی هست باید بررسی و جبران شود.
اسماعیلی در پاسخ به پرسشی مبنی بر حضور فیلمهای ارگانی در جشنواره فیلم فجر و کمبود فیلمهای مستقل بیان داشت: امسال بیش از ۱۰۰ فیلم در جشنواره فیلم فجر حضور دارد و بررسی و گزارشی که از آقای خزاعی دریافت کردیم مبنی بر این بود که ارزیابی داوران ما نشانگر رشد محسوس کیفی در گونههای مختلف بوده است. در این زمینه باید از همه اهالی سینما بابت این مشارکت قدردانی کنم. نکته دیگر اینکه امسال بنیاد فارابی هیچ کار مستقلی نداشت و همه کارها مشارکتی بودند که بخش زیادی از این آثار با مشارکت بخش خصوصی انجام گرفته است.
ما نیازمند بخشهای مختلف برای رونق اقتصاد سینما هستیم و در این زمینه همه مجموعهها برای کمک و رونق حضور بخش خصوصی در جشنواره حضور دارند. امسال شاهد رویش جدید و قابل لمسی از حضور عناصر جوان با آیندهای درخشان هستیم که امیدوارم تحولات مهمی در سالهای آینده رقم بزنند.
رئیس شورای عالی هنر در پاسخ به پرسشی مبنی بر کمبود حمایتها و توجهات دولتی در حوزه هنرهای تجسمی و ماجرای سند ملی هنرهای تجسمی گفت: در حوزه هنرهای تجسمی هنرمندان اصیل و نجیب حضور مؤثری دارند و ما موظف هستیم زمینههای معرفی بیشتر این حوزه را انجام دهیم. امیدوارم در زمینه سند هنرهای تجسمی هم با کارگروهی که در این زمینه تشکیل شده شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه باشیم. ما سند موسیقی را هم داشتیم که به تصویب رسیده و مطمئن باشید بسیاری از ابهامات حوزه موسیقی مرتفع شده است. البته در این چهارچوب ما شاهد تشکیل شورای ملی موسیقی هم خواهیم بود که در آن اتفاقات خوبی میافتد.
تصویب سند موسیقی و ممانعت از اجراهای سلیقهای
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به «ایران» درباره تصویب سند موسیقی و ابهامات حوزه موسیقی از جمله حوزه بانوان نوازنده و نگاههای سلیقهای برخی مسئولان و مدیران استانها و شهرستانها درخصوص برگزاری کنسرتهای موسیقی اظهار کرد: ممکن است در جایی اجرای نادرستی صورت گیرد اما ما در این سند تلاش کردیم که یک نگاشت اساسی را پیوست سند کنیم و در این زمینه مأموریتهای دستگاههای مختلف به صراحت پیشبینی شده است. ما خود را حامی هنرمندان میدانیم و در حداکثر ممکن هم اجازه سلیقهگرایی را نمیدهیم.
وزیر ارشاد درباره بودجه کم فارابی برای حمایت از فیلمهای سینمایی بیان کرد: ما این عدد را اصلاً عدد قابل قبولی نمیدانیم و قطعاً رقم کمی است و امیدوارم در آینده نزدیک با برنامههایی که در این زمینه پیشبینی کردیم شاهد اتفاقات خوبی باشیم.
اسماعیلی در ادامه درباره توجه به بودجه جشنواره موسیقی فجر بیان کرد: در سالهای گذشته در جشنواره موسیقی فجر افزایش بودجه داشتهایم و اگر نیاز باشد حتماً کمک خواهیم کرد.
هنرمندان خارج نشین میتوانند به کشور بازگردند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اجازه بازگشت برخی از هنرمندان به ایران و بازتاب رسانهای این خبر در چند روز گذشته گفت: جمهوری اسلامی ایران در زمینه موضوع ایرانیان خارج از کشور فضای مساعدی را برای بازگشت تمام کسانی که دلشان برای ایران و ایرانی میتپد، فراهم کرده است. آنها این حق را دارند و ایران خانه آنهاست و این حقی نیست که ما بتوانیم آن را سلب کنیم. بعد از اینکه این افراد به کشورشان بازگشتند آن وقت درباره مجوز فعالیتشان هم مطابق قانون تصمیم گرفته میشود. دولت آقای رئیسی رویهاش این بوده و یکی از برنامههایش بازگشت ایرانیان خارج از کشور است. هیچ هنرمندی نبوده که درخواست بدهد و نتوانسته باشد به ایران بازگردد. هنرمندی بود که ۴۰ سال اجازه اجرا نداشت و خارج از کشور بود اما ما اجازه اجرا به او دادیم. ما به عنوان مسئول خادم همه ایرانیان هستیم چه داخل و چه خارج از کشور.
عادیسازی فضای تعاملاتی فرهنگی، هنری و رسانهای بین ایران و افغانستان
وزیر فرهنگ درباره افغانستان هراسی نیز توضیح داد: ما و افغانستان دو کشور با اشتراکات تاریخی بسیار هستیم و این مرزهای سیاسی نمیتواند فاصلهای بین هنرمندان، رسانه و... ایجاد کند و به این میراث مشترک افتخار میکنیم، هنرمندان افغانستانی مثل ایرانیها در خلق و آفرینش هنری مورد حمایت ما هستند، همکاریهای هنری هم داریم، ما به دنبال عادیسازی فضای تعاملاتی فرهنگی و هنری و رسانهای بین ایران و افغانستان هستیم.
بنای ما قانون است و قانون در واقع خط قرمز ماست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست خبری در جواب سؤالی مبنی بر شفافسازی قراردادهای مالی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: درباره شفافسازی باید بگویم دولت سامانههای متعددی راهاندازی کرده و در این زمینه اطلاعرسانیهای لازم هم صورت گرفته است. برای آن موضوعاتی که دارای ابهام است و در اختیار مجموعههای ماست این آمادگی را داریم که در این زمینه شفافسازی کنیم. بنای ما قانون است و قانون در واقع خط قرمز ماست. ما مرتب این موضوع را رعایت کردیم و هر چقدر هم در این زمینه سر و صدا شود ما کارمان را براساس قانون انجام میدهیم. البته تلاش ما این است همه اصحاب فرهنگ و هنر زمینه مساعدی برای فعالیتهایشان داشته باشند.
برش
ما در طول سفرهای استانی رئیسجمهور نزدیک به ۹ هزار میلیارد تومان برای توسعه فعالیتهای هنری تخصیص دادیم که برخی محقق شده است.
برنامههای حمایتی را از قبل شروع کردیم و باز هم پیش خواهیم رفت. در حال حاضر مجتمع مسکونی در پرند در حال احداث است و همچنین بیمه اصحاب فرهنگ و هنر به یک عدد چندبرابری رسیده است.
در بودجه سال گذشته هزارمیلیارد تومان برای ارتقای فرهنگ و هنر و رسانه و فعالیتهای قرآنی در استانها اختصاص دادیم، بخشی از این پول را به نقشه مهندسی فرهنگی اختصاص داده و مابقی در قرارگاه شهید آوینی هزینه میشود.
درباره کاغذ نیز باید بگویم وقتی کار را شروع کردیم، تولیدات کاغد تحریر چیزی حدود پنج هزار تن بود. ما امسال فقط در کارخانه کاغذ مازندران ۴۵ هزار تن برای چاپ ۱۵۵ میلیون کتاب درسی تولید داشتیم و الان ماهانه هزار تن به ناشران کاغذ ایرانی میدهند، نیاز ما در خودکفایی کاغذ فرهنگی و کاغذ تحریر است، برآورد دوستان این است که به تولید ۸۰ هزار تن برسیم.
درباره حج عمره هم باید بگویم بالای ۵ میلیون و هفتصد هزار نفر ثبتنامیهای قبل بودند و بعد از ۹ سال قرار است این سفر راهاندازی شود.