سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه خواستار توقف پایدار در جنگ غزه شدند
درخواست آتش بس برای فرار از شکست
امیر فرشباف
خبرنگار
در تازهترین رویداد دیپلماتیک مربوط به جنگ در فلسطین اشغالی، سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه خواستار آتشبس پایدار در غزه شدند. ابتدا وزرای خارجه انگلیس و آلمان روز شنبه در یادداشتی مشترک در روزنامه انگلیسی «ساندی تایمز» با اشاره به کشتار تعداد زیادی از غیرنظامیان، خواستار برقراری آتشبس پایدار در غزه شدند.
در مقاله مشترک دیوید کامرون و آنالنا بائربوک آمده است: «ما معتقد نیستیم که درخواست برای آتشبس فوری و فراگیر تنها راه پیشرفت است، بلکه امیدواریم که این آتشبس دائمی شود.» به گزارش ایندیپندنت آنها نوشتند: «هدف ما صرفاً این نیست که همین امروز جنگ پایان یابد، بلکه نیازمند صلحی هستیم که برای روزها و سالها پایدار باشد. بنابراین ما از آتشبسی حمایت میکنیم که پایدار باشد... این یک واکنش قابل درک به رنجی عمیق است و ما در این دیدگاه مشترک هستیم که این درگیری نمیتواند ادامه یابد.»
اما در بخش دیگری از این یادداشت بدون اشاره به 75 سال اشغال سرزمین، ترور رهبران و قتل عام مردم فلسطین توسط رژیم صهیونیستی، نویسندگان سعی میکنند حماس را مقصر جنایت روزهای اخیر صهیونیستها جلوه داده و با «وحشیانه» خواندن عملیات مقاومت اسلامی فلسطین، خواستار خلع سلاح حماس شدند. شایان ذکر است، دیوید کامرون از اعضای حزب راستگرای محافظهکار انگلیس و آنالنا بائربوک از رهبران حزب چپگرای اتحاد سبزهای آلمان، هر دو نیز با ذکر این موضوع، نوعی اشتراک و ائتلاف نمادین دو حزب اروپایی مخالف، علیه تداوم جنگ در غزه را نمایش دادند.
وزیر خارجه فرانسه نیز روز یکشنبه 17 دسامبر در دیدار با الی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی، خواستار آتشبس فوری و پایدار در غزه شد. به گزارش دویچه وله آلمان، او تأکید کرد پاریس عمیقاً نگران وضعیت کنونی در سرزمینهای فلسطینی است. او در ادامه به آمار بالای تلفات غیرنظامی در غزه اشاره کرد و در عین حال مدعی شد، قربانیان حمله حماس به اسرائیل در روز هفتم اکتبر نیز نباید فراموش شوند. او همچنین در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی «ایکس» ضمن اعلام «دلبستگی فرانسه به امنیت اسرائیل» از برخی جزئیات این دیدار، از جمله نگرانی از تشدید تنش اسرائیل با لبنان و تأکید بر فوریت آتشبس بشردوستانه و آزادی اسرا در غزه خبر داد. گفتنی است میزان فشار دولتهای اروپایی بر اسرائیل در حالی رو به افزایش است که این کشورها از یک سو، هم تحت فشار فزاینده افکارعمومی در کشور خود و هم بر اثر حملات گسترده و ترکیبی مقاومت منطقه، منافع خود را در معرض تهدید میبینند و از سوی دیگر، با اتخاذ مواضعی دوپهلو مانند درخواست آتشبس درعین حمله لفظی به مقاومت، سعی میکنند وفاداری خود به دولت صهیونیستی را نیز یادآوری کنند. با این حال، دینامیسم این فشار بینالمللی و میدانی به صورتی است که دولتهای اروپایی چارهای از سرریز آن بر دولت اسرائیل ندارند.
تلاش دولتهای مدافع عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی در منطقه مانند امارات متحده عربی برای تحقق آتشبس نیز در همین راستا قابل تفسیر است. در تازهترین مورد دویچه وله آلمان در گزارشی از ارائه پیشنویس قطعنامه آتشبس به سازمان ملل توسط امارات خبر داد. این پیشنویس قبل از هر چیز خواستار تسهیل شرایط ترابری به منظور ارسال کمکهای بشردوستانه بیشتر به غزه است. پیش از این نیز هجوم شهرکنشینان به بخشهایی از کرانه باختری توسط دولتها و سازمانهای غربی بهشدت محکوم شده بود. روز جمعه اتحادیه اروپا و ۱۲ کشور اروپایی به همراه کانادا و استرالیا با صدور بیانیهای مشترک، حملات شهرکنشینان صهیونیست به کرانه باختری را با ادبیاتی شدیداللحن محکوم و تأکید کردند که چنین تحولاتی چشمانداز صلح پایدار در منطقه را تهدید میکند. روز پنجشنبه نیز دیوید کامرون وزیر امور خارجه انگلیس در واکنش به تداوم خشونتها و کشتار فلسطینیان در کرانه باختری اعلام کرد که ورود شهرکنشینان اسرائیلی افراطی به خاک این کشور ممنوع میشود. پیش از انگلیس، فرانسه نیز موضع مشترکی در این خصوص اتخاذ کرده بود.