مسیحیان فلسطینی برای همدردی با شهدای جنگ اخیر، جشن تولد عیسی‌مسیح(ع) را تحریم کردند

چراغ‌های خاموش کلیساها در کریسمس

زهره صفاری
خبرنگار


پس از آنکه نامه رهبران مسیحی بیت‌اللحم به کاخ سفید برای کمک به آتش‌بس در غزه با وتوی امریکا در شورای امنیت به نفع صهیونیست‌ها نادیده گرفته شد، مسیحیان فلسطینی در همبستگی با مردم غزه و ادای احترام به شهدای جنگ اخیر، برای نخستین‌بار برگزاری مراسم کریسمس در شهر بیت‌اللحم، زادگاه عیسی‌مسیح(ع) را تحریم کردند. این درحالی است که وضعیت مسیحیان در غزه نیز مانند دیگر ساکنان این شهر وخیم است.
به گزارش الجزیره، منذر اسحاق، از رهبران کلیسای لوتران‌های اوانجلیس بیت‌اللحم چندی پیش نامه‌ای به کاخ سفید نوشت. او در این نامه از جو بایدن که خود یک مسیحی کاتولیک است، کنگره امریکا و همچنین رهبران کلیساهای امریکایی خواست تا به آموزه‌های مسیح علیه بی‌عدالتی عمل کرده و اقدامی عملی برای پایان دادن به منازعه غزه انجام دهند. اسحاق در این نامه تأکید کرد که جنگ اخیر در فلسطین بر همه مردم فارغ از مذهب و دین‌شان تأثیر می‌گذارد و به همین دلیل از ملت‌ها خواست با هم متحد شده و مسئولیت خروش علیه جنگ را برعهده بگیرند.
اما مقامات امریکایی نه‌تنها اعتنایی به نامه او نکردند بلکه با یک وتو نیز بر همه خواسته‌های فلسطینی‌ها و مسیحیان منطقه خط بطلان کشیدند. اسحاق در توئیت اخیرش دراین‌باره نوشت: «خبرنگاران از من درباره پاسخ کاخ سفید به نامه کلیساهای بیت‌اللحم برای آتش‌بس پرسیدند و من گفتم پاسخ نامه، وتوی شورای امنیت بود. آنها کریسمس را در سرزمین‌شان جشن می‌گیرند و جنگ را به ما تحمیل می‌کنند.»
نامه منذر اسحاق در حالی نوشته شده است که اکنون با دوماهه شدن جنگ در نوارغزه و سرایت آن به بخش‌هایی از کرانه باختری، سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری برای رساندن غذا، دارو و دیگر ملزومات ضروری به اقلیت حدوداً هزار نفری مسیحیان غزه که در دو کلیسای این باریکه پناهنده شده‌اند، نیز موفقیتی نداشته‌اند و به گزارش سایت «عرب نیوز»، تلاش سازمان‌های مردم‌نهاد مسیحی برای رساندن مواد غذایی به آنها با جدی‌شدن جنگ و درگیری‌های خانه به خانه و همچنین غارت اموال فلسطینی‌ها بی‌ثمر بوده است.
برخی از مسیحیان غزه در زیرزمین‌های خانه‌هایشان پناه گرفته‌اند و با‌وجودی که غذا و آب ندارند اما از ترس بمب‌های مرگبار صهیونیست‌ها تاکنون خانه‌هایشان را ترک نکرده‌اند. یک مرد مسیحی به خبرنگاران گفت: «اوضاع بسیار وخیم است و هیچ غذایی نداریم. فقط نان خشک برایمان مانده اما چون میزان آن کم است، جیره‌مان را فقط برای بچه‌ها نگه می‌داریم.»
به باور کارشناسان، مسیحیان غزه به‌دلیل درگیری‌های شدید در اطراف کلیساها امکان ترک محل را ندارند و حتی اگر بتوانند از کلیساها خارج شوند حملات صهیونیست‌ها در خان‌یونس و دیگر بخش‌های جنوبی غزه، پیداکردن ملزومات آنها را در عمل غیرممکن نشان می‌دهد و این از جمله دلایل مهمی است که سبب‌شده تاکنون فقط حدود 100 مسیحی به سمت جنوب کوچ داشته باشند.

 نه به کریسمس در بحبوحه قتل‌عام
امسال بیت‌اللحم، شهر مسیحی و توریست‌پذیر کرانه باختری برخلاف هر سال و برای نخستین‌بار هر گونه جشن عمومی، روشن کردن شمع یا تزیین نمادین درخت میدان گهواره را ممنوع اعلام کرد و به نوشته سایت ویون، با ابتکار منذر اسحاق که نامه به بایدن را نوشته بود، مجسمه کودکی مسیح(ع) در میان خرابه، به تزیینات کلیسا برای کریسمس اضافه شده است.
منذر اسحاق بااشاره به فجایعی که در غزه در جریان است، گفت: «اگر قرار بود، مسیح(ع) امروز به دنیا بیاید بدون‌شک باید در میان خرابه‌ها چشم باز می‌کرد.» او  که مبدع تزیین جدید کریسمس و پیشنهاد‌دهنده ممنوعیت جشن میلاد مسیح(ع) در سال‌جاری  است، می‌گوید: «ما تصویر مسیح(ع) را در چهره هر کودک غزه که از زیر آوار بیرون می‌آید می‌بینیم، بنابراین همبستگی‌مان را با مردم غزه اعلام می‌داریم.» فرانسیسکو پاتن، پدر مقدس کلیسای منطقه نیز گفت: «ما امسال در خلوت کریسمس را برگزار می‌کنیم اما دیگر خبری از چراغ‌های رنگی و تزیینات و دورهمی با اقوام نخواهد بود.»

 همراهی جهانی
این اقدام مسیحیان فلسطینی در جهان نیز با واکنش‌های مثبتی همراه شد. سایت «او زد عرب» به نقل از میدل‌ایست‌آی نوشت، یک فلسطینی مسیحی در امریکا گفت: «ما امسال شمع‌ها را خاموش می‌کنیم چون دلیلی برای جشن و شادی نداریم.»
سوزان مؤدی دراج؛ نویسنده فلسطینی امریکایی در فیلادلفیا نیز تأکید کرد: «من از ممنوعیت جشن کریسمس تعجب نکردم. اصلاً چرا وقتی هم‌وطنانمان سوگوار هستند، ما باید شادی کنیم.» در اردن نیز رهبران کلیساهای مسیحی هر گونه جشنی را ممنوع کردند. ابراهیم دابور، مدیر اجرایی شورای رهبری کلیسای اردن گفت: «ما می‌خواهیم همه جهان همین کار را انجام بدهند. مسیحی و مسلمان فرقی ندارد. همه مردم فلسطین بوده و خطر قتل عام تهدیدشان می‌کند. در این روزها وقتی به میلاد مسیح(ع) فکر می‌کنیم کودکانی را می‌بینیم که به طرز وحشیانه‌ای کشته می‌شوند. پس ما در خانه‌هایمان مراسم می‌گیریم و در قلب‌هایمان با غزه همدردی می‌کنیم.»
عماد امیه، رئیس شورای اوانجلیس‌های اردن نیز گفت: «نیاز به صدور بیانیه‌ای نیست. هیچ اردنی‌ای امسال جشن نخواهد گرفت.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و پنجاه و دو
 - شماره هشت هزار و سیصد و پنجاه و دو - ۲۱ آذر ۱۴۰۲