دستاورد بزرگ فرهنگی دولت سیزدهم
خودکفایی ایران در تولید کاغذ صنعت نشر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از چاپ ۱۵۵ میلیون جلد کتاب درسی با کاغذ تولید داخل خبر داد
تلاش برای دستیابی به خودکفایی در تولید کاغذ یکی از وعدههایی است که از همان ماههای ابتدایی آغاز به کار دولت سیزدهم شاهد شکلگیری عزمی ملی برای به سرانجام رساندن آن بودیم؛ به ویژه که موضوع واردات کاغذ طی یک دهه اخیربه سبب افزایش تحریمهای اقتصادی علیه کشورمان به یکی از مسائل جدی تبدیل شده و اختلال بسیاری در فعالیت بخشهای مرتبط با کاغذ، از جمله عرصههای نشر،رسانه و حتی انتشار کتابهای درسی ایجاد کرده بود. در همین رابطه تولید کاغذ داخلی به عنوان یکی از اولویتهای اصلی نسبت به بسیاری دیگر از اولویتها در دستورکار دولت سیزدهم قرار گرفت و کارگروه کاغذ در معاونت اول ریاست جمهوری با ریاست دکتر مخبر و عضویت وزرای فرهنگ، صمت و معاونان مربوطه تشکیل شد و مدیران عامل بانکها و بخش مردمی و خصوصی نیز به این حوزه اضافه شدند. ارزیابی کارگروه کاغذ در سال ۱۴۰۰ بر این بود که در تولید کاغذ حداقل به ۸۰ هزارتن برسیم و وضعیت کشور به لحاظ نیازهای این بخش تأمین شود و این درحالی بود که تولید کاغذ در آن زمان چیزی در حدود ۵ هزارتن بود. در سال ۱۴۰۱ در تولید کاغذ داخلی به عدد ۴۰ هزارتن و امسال به عدد ۸۰ هزارتن رسیدیم. هماکنون کل تولید کاغذ مورد نیاز آموزش و پرورش برای ۱۵۵ میلیون کتاب درسی به صورت صد درصد داخلی انجام میشود که ۴۵ هزارتن برای چاپ کتب درسی و ۵ هزارتن برای جلد کتاب است. خبر خوب دیگری که روز گذشته در جشن ملی خودکفایی تولید کاغذ رسانهای شد اینکه؛ در شیراز نیز یک مجموعه جدید در حوزه کاغذ آماده بهرهبرداری است که با بهرهبرداری این مجموعه عظیم، نزدیک به ۵۰ هزارتن به تولید کاغذ داخلی کشور اضافه خواهد شد و تا پایان سال ۱۴۰۲ ظرفیت تولید داخلی به حدود ۱۳۰ هزارتن خواهد رسید. کارخانه چوب و کاغذ مازندران، کارخانه کاغذ پارس، کارخانه دیبای شوشتر و کارخانه زاگرس فارس از جمله کارخانههای بزرگ تولید کاغذ داخلی کشور است که هر کدام بخشی از تولید کاغذ را برعهده خواهند داشت.
بزودی کارخانه بزرگی در شیراز افتتاح میشود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جشن ملی خودکفایی تولید کاغذ مورد نیاز کتابهای درسی کشور، با تأکید بر اینکه کسب این موفقیت را میتوان یکی از نمادهای هویتی کشور دانست گفت: «۲ سال پیش که از این کارخانه بازدید کردم پس از بازدید و بررسی پیشینه کار افق روشنی را نمیدیدم. اما امروز در نقطهای ایستادیم که کاغذ همه ۱۵۵ میلیون جلد کتاب درسی کودکان سرزمین توسط همین کارخانه تأمین شده است.»
محمدمهدی اسماعیلی در این جشن که به میزبانی کارخانه چوب و کاغذ مازندران برگزار شد با تأکید بر اینکه خودکفایی کشور در تولید کاغذ هدیه دولت به مردم ایران است ادامه داد: «امروز فقط جشن خودکفایی تولید کاغذ تحریر را نداریم، بلکه در بخش کاغذ حوزه نشر نیز تا حد زیادی به خودکفایی رسیدیم. وضعیت حوزه نشر را که ابتدای حضورم در وزارت فرهنگ بررسی کردیم رقم تولید کاغذ کمتر از پنج هزار تن تولید داخلی بود، اما فقط در بخش آموزش و پرورش به ۵۵ هزار تن کاغذ نیاز داشتیم.»
وی ادامه داد: «کارگروه کاغذ و نشر در دولت تشکیل و معاون اول رئیسجمهور، وزیر اقتصاد، وزیر آموزش و پرورش، رئیس کل بانک مرکزی، مدیرعامل بانک ملی و همکاران وزارت فرهنگ و بسیاری از مسئولان در کنار هم قرار گرفتیم تا به این نقطه رسیدیم.اینجا نقطه پایان کار ما نیست. بزودی کارخانه بزرگی را در شیراز افتتاح میکنیم که سالانه بیش از ۵۰ هزار تن ظرفیت تولید کاغذ کشور را افزایش میدهد. چند کارخانه دیگر نیز در کشور در حال ساخت است.»
وزیر فرهنگ گفت: «بزرگترین مزیت جمهوری اسلامی در همین حوزه فرهنگی است. همه دستاوردهای نظامی، اقتصادی و سیاسی ماحاصل نگاه فرهنگی انقلاب اسلامی است. رهایی از استعمار باید از اندیشه رخ دهد. امام(ره) ما را ابتدا از استعمار فکری رهانیدند و این پیشرفتها حاصل باز شدن زنجیر استعمار از مردم و جوانان ایران اسلامی است.»اسماعیلی با بیان اینکه دولت مردمی دولت صادقالوعد است، اظهار کرد: «۲ سال قبل در هفته کتاب در نماز جمعه تهران این نکته را عرض کردم که طی ۲ سال در تولید کاغذ به خودکفایی میرسیم. برخی خرده گرفتند که چنین هدفی قابل دسترسی نیست. در حالی که این اهداف در مقابل اراده و توان جوانان ما چیزی نیست.»
اسماعیلی با بیان اینکه دولت مردمی در مسیر تحقق وعدههای مردمی خود صادق است، اظهار کرد: «کشور ما باید به صادرکننده کاغذ تبدیل شود و با تأمین کاغذ بازار کشورهای منطقه به درآمدزایی در این حوزه برسیم. از همه اهالی نشر و اصحاب مطبوعات نیز دعوت میکنم استفاده از کاغذ ایرانی را در دستور کار قرار دهند. تولیدکنندگان هم قول میدهند که کیفیت کاغذ داخلی همواره رو به افزایش باشد و در جهت جلب رضایت ناشران و مخاطبان پیش بروند.»
وزیر فرهنگ با اشاره به وجود طرحهای نیمهکاره کتابخانهای در کشور تصریح کرد: «دولت در حوزه کتاب یک بسته جامع در نظر گرفته و برای تکمیل زیرساختهای کتابخانهای عزم جدی وجود دارد. قرار است با تأمین اعتبار مورد نیاز طرحهای نیمهکاره کتابخانهای کشور به بهرهبرداری برسند. در دولت فاصله تصمیم تا اجرا را خیلی کاهش دادیم.»وزیر فرهنگ ادامه داد: «همه تلاش ما کمک به حوزه نشر است. ملی شدن صنعت نشر به عنوان مهمترین دستاورد حوزه فرهنگی در این دولت به نتیجه میرسد. متأسفانه زمانی در کشور به صورت عمدی به حوزه فرهنگ در کشور کمتوجهی شد. ما این چرخه را تغییر دادیم و در همه بخشهای فرهنگی به سمت حمایت و تسهیلگری به جای تصدیگری پیش رفتیم.»وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی در بخش دیگری از این سفر در جمع اهالی رسانه با اشاره به افزایش تولید کاغذ ایرانی گفت: «ماهانه هزار تن کاغذ میان ناشران توزیع میشود، البته انتقادهای مختلفی درباره کاغذ تولید شده در ایران مطرح است، اما اجباری برای استفاده از این کاغذ وجود ندارد. همچنین واردات کاغذ را در گروه یک قرار دادیم.»
خانه جشنواره در تهران دایر میشود
اسماعیلی درخصوص لایحه مطرح شده درباره معافیت مالیاتی ناشران هم گفت: «در دولت لایحه مطرح شد، پیشنهاد اصلاح آن را دادم و با آن موافقت شد، ولی نسخه بدون اصلاح رفته است. تمام معافیتهای سابق در لایحه جدید وجود دارد، تفاوت این لایحه با قبل این است که ۵۰ درصد عواید و مالیاتهای حوزه فرهنگ و هنر، از خزانه به صندوق هنر میرود.»
اسماعیلی در پایان با تأکید بر افزایش بودجه حوزه فرهنگی در سال جدید بیان کرد: «بودجه حوزه فرهنگی تبصره ۹ تصویب شده و سال آینده بیشتر از امسال است. افزون بر این امسال یارانه کتاب افزایش پیدا کرد، تا آن را در اختیار نویسندگان و خریداران قرار دهیم و بنهای کتاب را در طول سال افزایش دهیم.»
وی با اشاره به ۱۵ هکتار زمین که در قشم متعلق به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، تصریح کرد: «پیشنهادهایی برای تأسیس دهکده خلاق هنر در دیگر شهرها وجود دارد، اما مایلم این اتفاق در قشم رخ دهد تا به هاب منطقه خلیج فارس تبدیل و این منطقه از حالت انفعال خارج شود. در شهر مشهد هم بحث کلنگزنی مجموعه رسانهای برای کشورهای آسیای میانه را انجام میدهیم. در تبریز نیز با بنیاد آذربایجان مذاکراتی انجام شده است، در خوزستان هم پیگیر مسائل هستیم. افزون بر این جشنواره سینمای منطقه کشورهای خزر را نیز در رامسر برگزار خواهیم کرد.»
وی در پایان با تأکید بر اقداماتی که در دولت سیزدهم انجام خواهد شد خاطر نشان کرد: «احداث «خانه جشنواره» در تهران یکی از این اقدامات است که بیش از یک سال است دنبال تملک زمین برای آن هستیم؛ به همین منظور امسال در مورد تأمین زمین در منطقه ۶ رایزنی میشود تا محلی برای جشنوارهها در تهران فراهم شود.این مجموعه ۲۰ طبقهای با معماری ایرانی - اسلامی برای برگزاری جشنوارههایی مانند فیلم فجر مناسب خواهد بود.»
باید قدرت صادرات کاغذ به عنوان نماد هویتی ایران را بیابیم
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تازهترین توئیت خود را به برپایی آیین خودکفایی کاغذ اختصاص داده و در همین رابطه نوشته: «استقلال صنایع فرهنگی از وابستگی خارجی، برنامه راهبردی وزارت فرهنگ است.امروز در گام اول ملیشدن صنعت کاغذ، در تولید کاغذ فرهنگی به خودکفایی رسیدهایم.از نظر راهبردی برای یک کشور تمدنی، کاغذ کالایی حیاتی و نمادی هویتی برای ایران فرهنگی بزرگ ماست که باید قدرت صادرات آن را بیابیم.
براساس همین نگاه، با یک برنامهریزی کلان در گام اول این مسیر رشد، نه تنها در تولید ۵۰ هزار تن کاغذ کتب درسی، بلکه در تأمین نیاز اصلی نشر نیز به خودکفایی رسیدیم. برنامه دولت مردمی، افزایش پیوسته ظرفیت تولید کاغذ تا صادرات این کالای راهبردی و فرهنگی است.»
گفتنی است، کل تولید کاغذ مورد نیاز آموزش و پرورش برای ۱۵۵ میلیون کتاب درسی به صورت صد درصد داخلی انجام میشود که ۴۵ هزارتن برای چاپ کتابهای درسی و ۵ هزارتن برای جلد کتاب است. همچنین، در شیراز نیز یک مجموعه جدید در حوزه کاغذ آماده بهرهبرداری است که با بهرهبرداری این مجموعه عظیم نزدیک به ۵۰ هزارتن به تولید کاغذ داخلی کشور اضافه خواهد شد و تا پایان سال ۱۴۰۲ ظرفیت تولید داخلی به حدود ۱۳۰ هزارتن خواهد رسید.کارخانه چوب و کاغذ مازندران، کارخانه کاغذ پارس، کارخانه دیبای شوشتر و کارخانه زاگرس فارس از جمله کارخانههای بزرگ تولید کاغذ داخلی کشور هستند که هر کدام بخشی از تولید کاغذ را برعهده دارند.