وزیر اقتصاد:

تسهیلات تکلیفی از سقف ترازنامه بانک‌ها خارج شود

وزیر اقتصاد، منع ورود بانک‌ها به سرمایه‌گذاری را اشتباهی برشمرد که در دولت سیزدهم تلاش شده تا با هدفگذاری درست در راستای توسعه ملی دنبال شود و گفت: خارج کردن میزان تسهیلات تکلیفی از سقف تعیین‌شده بانک‌مرکزی برای بانک‌ها، مجال را برای تأمین مالی فعالیت‌های بزرگ تولیدی باز می‌کند.
به گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی، سیداحسان خاندوزی با حضور در همایش مدیران ارشد بانک ملت اظهار کرد: اقتصاد ایران اگر می‌خواهد برای برون‌رفت از دام نرخ رشد اقتصادی پایین و سرمایه‌گذاری پایین که حتی در سال‌های گذشته منفی هم بوده عزم جدی نشان دهد، بدون سازماندهی تحول‌گرایانه در عرصه شبکه بانکی این اتفاق نخواهد افتاد چراکه شبکه بانکی رکن اصلی نظام تأمین مالی است. وی افزود: برخی صاحبنظران البته به‌درستی مسأله تمرکز بیش از اندازه تأمین مالی بر دوش شبکه بانکی را مطرح می‌کنند اما ساختار نظام تولید و کسب و کار و نهادهای تأمین مالی ما در کشور بیش از همه ارکان متکی بر شبکه بانکی است و اگر بانک‌های ما بانک‌های ضعیفی باشند یا از رسالت تأمین مالی دور افتاده باشند، اهداف رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری دچار وقفه خواهد شد.
 
منع بانک‌ها از سرمایه‌گذاری اشتباه بود
خاندوزی بیان داشت: یکی از نقاط انحرافی که در سال‌های گذشته در مسأله سرمایه‌گذاری کشور وجود داشت، ممنوع کردن هرگونه فعالیت سرمایه‌گذاری و مشارکتی توسط بانک‌های کشور بود؛ باور داریم باید از این افراط و تفریط به حد میانه بازگشت تا بانک‌ها بتوانند طبق روال گذشته اما هدفگذاری شده در راستای اهداف اقتصادی توسعه ملی گام بردارند. وی متذکر شد: این تغییر نگاهی است که ما در کشور به آن نیاز داریم و از ابتدای دولت سیزدهم تلاش داریم به آن برسیم؛ نخست اینکه بانک‌ها باید توانمند و قوی شوند و شاخص‌های آنها به‌نحوی قوی شوند که بانک مجموعه مستحکم و توانمندی شود تا مردم بتوانند به آن اتکا کنند. بنابراین تلاش شد تا بانک‌های دولتی از طریق افزایش سرمایه بانک‌ها و امثالهم در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در هفت ماه نخست آن، به این مهم دست یابند. خاندوزی عنوان کرد: باید خود بانک‌ها را به‌عنوان ابزارهای تأمین مالی نسبت به سایر امور اولویت دهیم.
وزیر اقتصاد ادامه داد: با اقداماتی از جمله اینکه دولت از مالیات خود چشم‌پوشی کند، بانک‌ها از جمله بانک ملت می‌توانند از فرصت‌هایی مانند افزایش سرمایه استفاده کند و مشاهده کردیم که بانک ملت نیز ۳۵هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه داد و سرمایه خود را به ۷۰ هزار میلیارد تومان رساند. وی خاطرنشان کرد: بانک ملت به‌تنهایی، بار بیش از یک‌پنجم شبکه بانکی را از لحاظ تسهیلات به دوش می‌کشد و کارنامه درخشانی دارد که نمود آن در بحث فناوری مشهود است و امیدواریم بتواند سرآمدی خود را حفظ کند. وزیر اقتصاد با طرح چند مطالبه از مجموعه شبکه بانکی کشور، اعلام کرد: اگر دشمنان ملت نمی‌خواهند اقتصادمان قوی شود و دامنه تعاملات بین‌المللی وسعت یابد، به‌طور حتم مقابله با این تدبیر باید از اولویت‌های شبکه بانکی بویژه بانک ملت باشد که البته شاهد اقدامات خوبی از این بانک در این زمینه هستیم. وی افزود: توقعم تسریع این مسیر است که بانک ملت بتواند در عرصه بین‌المللی و در آن بخش‌هایی از اقتصاد جهان که آماده کار با صادرکنندگان و فعالان اقتصادی هستند، موفق عمل کند و نقش پررنگ‌تری داشته باشد که البته این تعاملات باید همسو با سیاست‌های کشور نیز باشد؛ از بانک ملت نیز همین انتظار را داریم که در نهادسازی تعاملات بین‌المللی و ارزی و سرمایه‌گذاری داشته باشند و این به‌عنوان یک نقطه عملکردی دارای اولویت است.
 وزیر اقتصاد توضیح داد: مطالبه دیگر برآورده کردن نیازهای تولیدکنندگان و بویژه صنایع راهبردی ماست. اینکه باید بدانید براساس چه منطقی در صف تقاضاها، اولویت‌بندی را به اولویت‌هایی که صنایع استراتژیک کشور و آنهایی که نیاز ارزی ما را تأمین می‌کنند نزدیک کنید. اگر تسهیلاتی که ناظر بر بخش‌های مهم پیشران کشور و صنایع دانش‌بنیان و... است، مدنظر مدیریت بانک قرار بگیرد، می‌توان گفت کاملاً پشتیبانی‌کننده بخش‌های مهم اقتصاد کشور خواهد بود و به سمت اهداف مورد نظر حرکت می‌کنند. اگر این اتفاق رخ دهد، آنگاه با این میزان تنگناهای اقتصادی باید سیاست‌گذاری‌های کلان را اصلاح کنیم. در این زمینه باید دستورات لازم در زیرمجموعه‌ها صادر شود. تسهیلات تکلیفی از سقف ترازنامه خارج شود.وی افزود: مسأله خارج‌کردن میزان تسهیلات تکلیفی بویژه حوزه ازدواج و فرزندآوری از سقفی که بانک مرکزی برای بانک‌ها در نظر گرفته است، می‌تواند یکی از این اقدامات باشد. وی اضافه کرد: آن چیزی که مجال را برای تأمین مالی فعالیت‌های بزرگ تولیدی، باز می‌کند، همین موضوع است و باید در ماه‌های پایانی حتماً این سقف رشد ترازنامه را بدون رشد سقف تسهیلات تکلیفی حداقل برای بانک‌های خوش‌تراز در نظر بگیریم.

هنر، کنترل تورم همزمان با رشد اقتصادی است
خاندوزی خاطرنشان کرد: مسأله دیگر دسترسی طبقات ضعیف جامعه به تسهیلات خرد بانکی است که در این زمینه بانک ملت را مشاهده می‌کنیم که اقدامات خوبی را انجام داده و خوب است که این اقدامات گسترش یابند تا بیشترین رضایتمندی را بین مردم فراهم کند. وی گفت: موضوع مولدسازی دارایی‌ها و خروج از برخی فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری که پیش‌تر انجام شده است، مسأله دیگر است. بدهی‌های حوزه نفت و گاز، زنجیری بر پای بانک ملت بود که در این زمینه هماهنگی‌هایی شده است تا آرام‌آرام بخشی از این تنگناها به گشودگی تبدیل شوند. وزیر اقتصاد ادامه داد: باید از سرمایه‌گذاری‌های قدیم به سمت سرمایه‌گذاری‌های جدید، حرکت کنیم و این باید سرعت بگیرد حتی با لحاظ سقف رشد ترازنامه که بانک‌مرکزی در نظر گرفته است که در این خصوص می‌توانیم از ظرفیت‌هایی مانند استفاده از ظرفیت ضمانتنامه‌ها و... استفاده کنیم.
وی خطاب به مدیران بانک تأکید کرد: این موارد را می‌توانید به گوش تسهیلات‌گیرندگان حرفه‌ای و بزرگ در اقتصاد برای تأمین مالی تولید برسانید.
خاندوزی تأکید کرد: اگر این اقدامات را به اقدامات چند سال اخیر بانک ملت اضافه کنیم، که انصافاً جزو بانک‌های با کمترین حاشیه است، امیدواریم که این استمرار مدیریت حرفه‌ای دقیق و کارآمد و پایبند به اصول توسعه ملی کمک کند تا بتوانیم شاهد کارنامه عملکرد بهتری نسبت به گذشته باشیم. در این همایش از محصولات فناورانه بانک ملت بویژه اعطای تسهیلات غیرحضوری فرزندآوری و ازدواج در هفت هزار مرکز پیشخوان دولت در سراسر کشور با حضور وزیر اقتصاد رونمایی شد.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و هفده
 - شماره هشت هزار و سیصد و هفده - ۱۰ آبان ۱۴۰۲