صفحات
شماره هشت هزار و سیصد و پنج - ۲۶ مهر ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و سیصد و پنج - ۲۶ مهر ۱۴۰۲ - صفحه ۱۹

بازی نعل و میخ بایدن

امیرعلی ابوالفتح
کارشناس مسائل امریکا


اختلافات کلان دولت کنونی دموکرات امریکا به ریاست بایدن با دولت راست‌گرای رژیم صهیونیستی به نخست‌وزیری نتانیاهو در مورد بقای رژیم صهیونیستی به پیش از عملیات طوفان‌الاقصی برمی‌گردد. جریان راست‌گرا معتقد است، زمانی بقای این رژیم تضمین می‌شود که یهودیان در کل سرزمین‌های فلسطین و سرزمین‌های اشغالی که در ادبیات آنها، ارض موعود نامیده می‌شود، مستقر شده و یک کشور یکدست و خالص از سکنه یهودیان تشکیل شود. در این طرح حتی مسلمانانی هم که شهروند این خطه هستند، از این منطقه رانده شده و یک کشور یکدست یهودی مستقر می‌شود.
 
نگرانی کاخ سفید از نگاه افراطی کابینه نتانیاهو
این دیدگاه از نظر طیفی از سیاستمداران امریکایی که نگرش لیبرالی داشته و درون حزب دموکرات تجمع دارند، امنیت رژیم صهیونیستی را از بین می‌برد. آنها معتقدند تل‌آویو زمانی می‌تواند بقای خود را تضمین کند که دو کشور مستقل در سایه صلح به وجود آید، ولو دولت فلسطینی در منطقه‌ای بسیار کوچک چند وجبی محصور باشد. به دنبال آن نیز اعراب و سایر کشورهای منطقه با تل‌آویو وارد صلح شوند. در این صورت رژیم می‌تواند در صلح و امنیت به وجود آمده به حیات خود ادامه داده و به توسعه و پیشرفت دست پیدا کند.
حال بعد از حمله حماس به عمق سرزمین‌های اشغالی این اختلافات پررنگ‌تر و عمیق‌تر شده است. تمام طیف‌های سیاسی ایالات متحده، چه دموکرات، چه لیبرال، چه جمهوری‌خواه و محافظه‌کار بر سر اصل بقای تل‌آویو اتفاق نظر دارند و از آن حمایت می‌کنند. اگر آنها احساس کنند موجودیت رژیم به خطر افتاده هر آنچه در توان دارند چه از نظر سیاسی، اقتصادی، نظامی رسانه‌ای و... وارد میدان می‌کنند.
بعد از طوفان‌الاقصی، دولت دموکرات معتقد است رژیم صهیونیستی باید سیاست قاطعانه‌ای را نسبت به حماس از خود بروز دهد و از این رو تا جایی که بتواند در مسیر نابودی حماس گام بردارد، از حمایت همه‌جانبه غرب برخوردار خواهد بود. اما اگر قرار باشد در لوای حذف حماس، پاکسازی نژادی صورت گیرد و عرصه از وجود فلسطینیان تخلیه شود یا این افراد با مرگ تدریجی و زیر بمباران کشته شوند و پس از آن به سراغ کرانه باختری رفته و سناریو را در آنجا پیاده‌سازی کنند و به هدف تفکر راست افراطی در رژیم صهیونیستی که به دنبال کشور خالص یهودی هستند برسند، امریکا این شیوه را برنمی‌تابد.
 
دلایل مخالفت امریکا با تداوم بمباران غزه و جنایات رژیم صهیونیستی
افکار عمومی جهان تحمل یک قتل‌عام گسترده را ندارد. ایالات متحده، کشتار در حد 10 هزار یا 20 هزار نفر را به منظور انتقام رژیم صهیونیستی تحقیر شده می‌پذیرد، اما تهدیدهای تل‌آویو که از روز اول در نطق نتانیاهو و وزیر جنگ رژیم دیده می‌شد، ‌به مفهومی قتل‌عام 200 تا 300 هزار نفر را در بردارد و تلاش می‌شود فلسطینیان ساکن غزه را وادار به کوچ اجباری کنند تا مشکل خود با حماس را رفع کنند. طبق آمار، حماس حدود 40 هزار نیرو دارد که برای حذف آنها باید جمعیتی بیش از این و فراتر از صدها هزار نفر در غزه قلع و قمع شوند، اما در برهه کنونی افکار عمومی جهان این میزان کشتار و جنایت را پذیرا نیست، ضمن اینکه لیبرال‌های امریکا معتقدند این میزان خشونت، خشونت بیشتری را حادث شده و نفرت‌آور است. به دنبال نفرت، دوباره خشونت افزون‌تر می‌شود و این چرخه به طور تصاعدی بقای رژیم صهیونیستی را تهدید می‌کند. رژیم برای بقا نیاز به صلح و ثبات و نه ارعاب و خشونت دارد. از طرفی، کشورهای منطقه زمانی با رژیم وارد صلح می‌شوند که منافع آنها تأمین شود و با ایجاد رعب و وحشت نمی‌توان به این اهداف دست یافت. درست مانند برهه کنونی که زخم بعد از 75 سال دوباره سرباز کرد. برای همین می‌گویند استفاده بی‌محابا از زور و استفاده از مشت آهنین به طوری که باعث ارعاب شود، در کوتاه مدت جواب می‌دهد اما در بلندمدت تأثیر معکوسی خواهد داشت، بنابراین در نهایت رژیم صهیونیستی باید برای بقای خود با فلسطین کنار بیاید حتی اگر نیم وجب از خاک اراضی اشغالی به آن واگذار شود. حماس هم در صورت وجود اگر حذف شود، ‌یک گروه تندرو‌تر و مبارزتر و حتی حرفه‌ای‌تر جایگزین آن خواهد شد و این برای رژیم صهیونیستی شرایط را پیچیده‌تر می‌کند. در حال حاضر، دولت امریکا تلاش می‌کند، بحران را مدیریت کند، بویژه که حزب‌الله و جبهه شمال نیز فعال شده و رژیم صهیونیستی در این جبهه بسیار آسیب‌پذیر‌تر از جبهه کنونی است و طبق برآوردها و اظهارت مقامات رژیم امکان ورود بازیگران دیگر نیز وجود دارد.
از همین رو امریکا در تلاش است، به نتانیاهو برای اندازه مشخصی از قتل‌عام و فجایع انسانی چراغ سبز نشان دهد و ماجرا را وخیم‌تر نکند. به همین منظور این احتمال وجود دارد که ارتش رژیم صهیونیستی برای دوره‌ای اجازه داشته باشد، به بمباران مناطق غزه ادامه دهد و با قتل‌عام 15 هزار فلسطینی آنجا را با خاک یکسان کند. بعد از آن نیز ضمن ارضای حس انتقام‌جویی اعلام کند که حماس را با شکست مواجه کرده و پیروز شده است.

ادامه در صفحه  20

جستجو
آرشیو تاریخی