با سفر امروز معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه به مینسک رقم می‌خورد

احیای همکاری‌های اقتصادی ایران و بلاروس

معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه امروز سه‌شنبه به بلاروس سفر می‌کنند. دیدار با رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر و رئیس مجلس بلاروس و همچنین برگزاری جلسات گفت‌و‌گوهای دوجانبه میان هیأت‌های عالی دو کشور از جمله برنامه‌های سفر یک‌روزه محمد مخبر به این کشور است. در این سفر که به منظور احیای روابط ایران و بلاروس در سی‌امین سالگرد ایجاد آن انجام می‌شود، بهبود ظرفیت‌های دو کشور برای توسعه همکاری‌ها به‌خصوص در حوزه اقتصادی در دستور کار طرفین قرار دارد. با گذشت سه‌دهه از آغاز روابط دو کشور، رویکرد توازن‌بخشی دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی، فصل جدیدی از همکاری‌ها را گشود. اولویت به همسایگان و بازیگران منطقه‌ای داده شد تا تهران به یکی از مهمترین مقاصد مقامات این کشورها تبدیل شود. در همین راستا، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌جمهور بلاروس پس از ۱۷ سال، اسفند ماه گذشته به تهران سفر کرد که دستاورد آن امضای ۸ سند همکاری در حوزه‌های مختلف اقتصادی، تجاری، حمل و نقل، کشاورزی، فرهنگی و هنری، انتقال محکومان و... بوده است. آن‌گونه که آژانس خبری دولت بلاروس از سفر رئیس‌جمهور این کشور به تهران گزارش کرده، لوکاشنکو با اعلام ناراحتی از کاهش روابط دو کشور در سال‌های گذشته گفته بود: «صادقانه بگویم، احساس گناه می‌کنم که رابطه ما با ایران تا حدودی کاهش یافته است. روابط ضعیف اکنون به این منجر شده است که ما متوجه شده‌ایم چقدر به یکدیگر نیاز داریم و چقدر باید در این جهان با هم همکاری کنیم.» حال با گذشت چند ماه از سفر لوکاشنکو به ایران، هیأتی عالی از سوی کشورمان با ریاست محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهور، امروز به مینسک پایتخت بلاروس سفر می‌کند. روزنامه ایران در گفت‌و‌گو با وزیران صمت، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی‌، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نفت و جهاد کشاورزی به اهمیت این سفر و دستاوردهای احتمالی آن پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

عباس علی آبادی
وزیر صنعت، معدن و تجارت

وزیر صمت مطرح کرد
امکان افزایش حجم تجارت دو کشور تا 400 میلیون دلار در سال
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به سفر معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه به بلاروس و با توجه به تأکیدات رؤسای جمهور و ظرفیت‌های عظیم اقتصادی – صنعتی دو کشور، از امکان و برنامه‌ریزی برای افزایش حجم تجارت و همکاری‌های اقتصادی ایران و بلاروس تا سطح 400 میلیون دلار در سال خبر داد. عباس علی‌آبادی سفر چند روز گذشته وزیر صنایع بلاروس به ایران در راستای نهایی‌سازی توافقات را مفید و سازنده خواند و از تلاش­ها و حمایت ­های دولت بلاروس در توسعه همکاری­ های صنعتی و تولید مشترک خصوصاً در زمینه تجهیزات پزشکی، ماشین­ آلات سنگین معدنی و پروژه­ های خدمات فنی مهندسی تقدیر کرد. وی تصریح کرد: ما در کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی مهم‌ترین موضوعات و زمینه ­های همکاری دو کشور خصوصاً در حوزه­ های صنعتی و تجاری را مورد بحث و بررسی قرار دادیم که از جمله آن می‌توان به مذاکره در حوزه دامتراک، تراکتور و کشنده، صادرات خودرو به بلاروس و تأمین برخی نیازهای صنعتی و کشاورزی اشاره کرد. علی‌آبادی افزود: با همکاری بسیار خوبی که در حوزه تولیدات مشترک صنعتی ازجمله در تجهیزات پزشکی، ماشین­‌آلات صنعتی، خودرو سواری و سایر بخش­ها تعریف کرده­‌ایم و با توجه به سفر دکتر مخبر به بلاروس، بزودی شاهد رونق بیشتر در این زمینه­ ها خواهیم بود. وزیر صمت یکی از موانع توسعه همکاری‌های اقتصادی را عدم پرواز مستقیم میان دو کشور دانست و گفت: دو طرف با توجه به نیاز به توسعه روابط تجاری و برقراری خط مستقیم هوایی، توافق کردند از هر طرف یک آژانس گردشگری مسئول صدور ویزای گردشگری باشد و برای روادید تجار نیز یک راهکار جهت تسریع در صدور یا لغو روادید در نظر گرفته شود. علی‌آبادی موافقت‌نامه تجارت آزاد اوراسیا را نیز ظرفیت مهمی برای توسعه روابط اقتصادی دانست و تصریح کرد: همکاران من در سازمان توسعه تجارت برنامه ­ریزی خوبی برای نهایی ­سازی، امضا و اجرای موافقت ­نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا انجام داده ­اند و امیدواریم بزودی شاهد اجرای آن توسط همه کشورهای عضو باشیم.

 

عزت الله ضرغامی
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خبر داد
ایجاد پروازهای مستقیم و تسهیل روادید
برای توسعه گردشگری
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به سفر معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه به بلاروس، تأکید کرد: ایجاد پروازهای مستقیم و تسهیل اعطای روادید دو اقدام مهم برای تحرک‌بخشی به همکاری‌های دو کشور در زمینه توسعه گردشگری است. ضرغامی با اشاره به اینکه هرگونه کاهش موانع و شروط برای مسافران به توسعه گردشگری کمک می‌کند، افزود: اعطای روادید گروهی به تورهای مسافرتی مورد تأیید، مشابه اقدام روسیه یک گام مناسب برای تسهیل مسافرت است. متقابلاً ایران نیز آمادگی دارد از گردشگران بلاروسی پذیرایی کند و در همین زمینه تور آشناسازی تخصصی برای مؤسسات ذی‌ربط گردشگری و بخش خصوصی بلاروس را به منظور معرفی ظرفیت‌های گردشگری ایران برگزار کند. ضرغامی افزود: ایجاد زمینه‌های لازم برای گردشگری دو کشور ایجاب می‌کند که بخش دولتی و خصوصی بلاروس برای حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی گردشگری در ایران با جدیت بیشتری مشارکت کنند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی سفر معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه را برای توسعه فعالیت‌های اقتصادی بسیار بااهمیت برشمرد و تصریح کرد: همکاری در زمینه تبادلات بین‌موزه‌ای، تبادل تجربیات در راستای مدیریت، حفاظت، مرمت و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی و امور دیگری مثل دیجیتالی‌سازی میراث فرهنگی و اشیای تاریخی دو کشور به منظور ترویج و برگزاری نمایشگاه‌های مشترک، همکاری و مشارکت در برگزاری نمایشگاه‌های صنایع دستی و هنرهای سنتی و بزرگداشت‌های فرهنگی مشترک از جمله موارد دیگری است که می‌تواند به توسعه گردشگری بین دو کشور بینجامد.

 

محمدعلی نیکبخت
وزیر جهاد کشاورزی

وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد
آمادگی ایران برای تبدیل شدن به مرکز توزیع کود پتاس بلاروس
وزیر جهاد کشاورزی از آمادگی ایران برای تبدیل به مرکز توزیع (هاب منطقه‌ای) و مسیر اصلی انتقال کود پتاس بلاروس به مقاصد منطقه‌ای و بین‌المللی خبر داد. محمدعلی نیکبخت گفت: ظرفیت بلاروس در تولید کودهای کشاورزی به‌ویژه کود پتاس بسیار قابل توجه است به شکلی که یکی از منابع اصلی تأمین این کود برای کشور ما و کشورهای آسیای جنوب شرقی بویژه هند و... به شمار می‌آید. با توجه به محدودیت‌های اعمال شده از سوی کشورهای غربی برای صادرات بلاروس از طریق بنادر اروپایی، پیشنهاد داده‌ایم می‌توان با برنامه‌ریزی مناسب نقش فعال و مؤثری در زمینه تغییر مسیر صادرات کود بلاروس از اروپا به ایران ایفا کرد. حتی در این زمینه مقدمات لازم برای تأمین فضای کافی انبارداری در جنوب کشور آغاز شده و برخی استان‌ها نیز درگیر مسأله شده‌اند. وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نیاز کشور و پیرو توافق نامه سال گذشته شرکت خدمات حمایتی کشاورزی برای تأمین کود پتاس از کشور بلاروس، اعلام کرد: تاکنون بیش از 100 هزار تن کود پتاس به ایران ارسال شده و دریافت مابقی توافق نیز در حال پیگیری است. وی با اشاره به آمادگی ایران برای افزایش تنوع و حجم عرضه مواد غذایی ایرانی بخصوص مواد خام کشاورزی به بازارهای بلاروس خاطرنشان ساخت: این امر منوط به اعطای تسهیلات بیشتر گمرکی و خدمات لازم به تجار بخصوص بخش خصوصی در این زمینه است. وزیر جهاد کشاورزی افزود: تنوع بخشی صادرات به بازار بلاروس می‌تواند در زمینه محصولات تازه و فرآوری شده سبزی و صیفی گلخانه‌ای، قارچ‌های خوراکی، گیاهان دارویی، محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری (مانند کیوی، خرما و مرکبات)، آجیل، مغزها و خشکبار، میوه خشک، ماهی و محصولات شیلات و غذاهای دریایی و سایر محصولات کشاورزی باشد. نیکبخت سفر معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه به بلاروس را در جهت بسترسازی برای توسعه همکاری‌های کشاورزی بسیار با‌اهمیت خواند و اظهار امیدواری کرد نتایج این سفر و نهایی‌سازی برخی توافقات بتواند به هر دو کشور در مسیر تأمین امنیت غذایی کمک کند.

 

بهرام عین‌اللهی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد
 برنامه‌ریزی برای صادرات متقابل و تولید مشترک دارو
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به سفر معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه به بلاروس تأکید کرد: توافقات خوبی در بخش‌های دولتی و خصوصی دو کشور در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین صادرات متقابل و تولید مشترک دارو انجام گرفته و آمادگی برای افزایش همکاری‌ها در این زمینه و رفع موانع وجود دارد. عین‌اللهی یکی از موانع موجود را زمانبر بودن و هزینه نسبتاً بالای ثبت دارو و تجهیزات پزشکی در بلاروس دانست و افزود: در جمهوری بلاروس، ثبت دارو، تجهیزات پزشکی و ایجاد فرایندهای تولید مشترک، هم زمانبر است و هم هزینه‌های زیادی را برای طرف ایرانی ایجاد می‌کند. وی با توجه به گشایش سیاسی در روابط دو طرف و سفر معاون اول رئیس‌جمهور به این کشور اظهار امیدواری کرد این فضای ارتباطی جدید بتواند در راستای غلبه بر تحریم‌های ظالمانه غربی علیه ایران و بلاروس، فرایندهای اداری در بلاروس را برای ثبت دارو و تجهیزات پزشکی تولیدی ایران تسهیل کند. وزیر بهداشت افزود: بلاروس درخواست واردات برخی از محصولات دارویی ایران را دارد که حداکثر همکاری در این زمینه صورت می‌گیرد. با این حال میزان تولید داروهای خاص در ایران ممکن است زمینه لازم برای صادرات آن به سایر کشورها را فراهم نکند. وی توافق درباره تولید محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی توسط طرف ذیربط بلاروسی با شرکت‌های ایرانی و همچنین توافق درباره تولید مشترک داروهای بلاروسی در ایران توسط شرکت‌های دو طرف را در دسترس خواند و اظهار امیدواری کرد با توجه به مذاکرات هیأت‌های عالی دو کشور در این سفر بتوان به نقطه اجرایی و عملیاتی رسید.

 

جواد اوجی
وزیر نفت

وزیر نفت با تأکید بر اهمیت روابط دو کشور در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی:
مسیر جدید توسعه روابط اقتصادی در حال باز شدن است
وزیر نفت از اعلام آمادگی ایران برای تأمین و تعمیر تجهیزات پیشرفته نفتی بلاروس بخصوص تأمین کاتالیست‌ها و سایر اقلام مورد مذاکرات طرف‌های نفتی دو کشور خبر داد. جواد اوجی در خصوص همکاری‌های نفتی ایران و بلاروس توضیح داد: در راستای توافقات سال 1401 رؤسای جمهور دو کشور در حاشیه اجلاس سران سازمان شانگهای در سمرقند، یک هیأت عالی رتبه نفتی طی سفر به تهران در مهر ماه سال 1401 و ملاقات با مقامات و مدیران ارشد وزارت نفت و سازندگان تجهیزات نفتی، مسیر جدیدی را برای همکاری‌های اقتصادی در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی باز کرد. وی افزود: اخیراً نیز هیأت‌های نفتی بلاروسی به ایران سفر کرده و متقابلاً برخی از سفرها از سوی طرف ایرانی به بلاروس صورت گرفته است. مذاکرات خوبی بین طرفین درباره همکاری‌های تخصصی نفتی آغاز شده که باید تلاش کنیم در سفر معاون اول رئیس جمهور به بلاروس به نتایج مطلوبی منتهی شود. اوجی با اشاره به تنها همکاری دو کشور در یک پروژه نفتی در سال 1391 که به دلیل فشار کشورهای غربی به نتیجه نرسید، تأکید کرد: تغییر رویکرد سیاست خارجی بلاروس و گسترش روابط با کشورهای شرقی از جمله ایران طی چند سال اخیر، بستر مهمی برای توسعه همکاری‌های دو کشور ایجاد کرده که با حضور معاون اول رئیس‌جمهور و هیأت همراه پس از دو دوره سفر رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر این کشور به ایران، می‌تواند زمینه‌ساز تعاملات بیشتر خصوصاً در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی باشد.
وی از اعلام آمادگی ایران برای تأمین تجهیزات صنعت نفت، پتروشیمی، قطعات صنعتی و ماشین‌آلات شرکت‌های بلاروسی خبر داد و اظهار داشت: به‌صورت متقابل از سرمایه‌گذاری طرف بلاروسی در توسعه میادین نفتی جدید ایران و امکان فعالیت مشاوران و پیمانکاران ایرانی در اجرای طرحهای انتقال و توزیع گاز بلاروس استقبال می‌کنیم.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و چهار
 - شماره هشت هزار و سیصد و چهار - ۲۵ مهر ۱۴۰۲