برگزیدگان سیوپنجمین جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان معرفی شدند
کنایه اکبر عبدی به اپوزیسیون خارجنشین
پرونده سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوان شامگاه پنجشنبه 20 مهرماه با معرفی برگزیدگان بسته شد؛ جشنوارهای که از همان ابتدا، با مشارکت بیش از 825 کودک و نوجوان از داوری آثار تا گزارش و خبرنویسی آغاز شد و ادامه یافت. فارغ از نگاه نقادانه و کارشناسانه نسبت به کم و کیف آثار این دوره، واکنش کودکان و نوجوانان حاضر در سالن کوثر - محل برگزاری آیین اختتامیه- نسبت به اعلام اسامی فیلمها و برگزیدگانش گویای آن بود که مخاطبان اصلی جشنواره، فیلمها را دوست داشتند و میتوان امیدوار بود آثار این دوره در نمایش عمومی هم مخاطب جذب کند؛ بویژه آنکه مجید زینالعابدین، دبیر این رویداد در اولین نشست خبریاش بر حمایت ویژه از آثار کودک و نوجوان در اکران تأکید کرده است. در مراسم اختتامیه تکلیف دبیر و محل برگزاری جشنواره سال بعد مشخص شد، آیین تجلیل از منوچهر والیزاده و بهرام دهقانیار برگزار شد و در بخشهایی از مراسم از هنرمندان فقید آتیلا پسیانی، فردوس کاویانی، آرش میراحمدی و ایرج تقیپور یاد شد. رئیس سازمان سینمایی از خبرهای خوش برای سینمای کودک گفت و شهردار اصفهان دو توصیه قابل توجه به فیلمسازان داشت: اتکا به تاریخ گذشته و تقویت امید به آینده؛ دو عنصری که به گفته او مانع نابودی جوامع میشود. از نکات جالب توجه آیین اختتامیه همخوانی چند نسل با آهنگ «خونه مادربزرگه» از ساختههای مرضیه برومند بود که به بهانههای مختلف بخشهایی از آن با همصدایی حاضران در مراسم اجرا شد. اکبر عبدی، ابوالفضل پورعرب، پوران درخشنده، رسول صدرعاملی، مرضیه برومند، بهروز افخمی، منوچهر والیزاده، جهانبخش سلطانی، بهرام عظیمی، علیرضا خمسه و... از جمله چهرههای شناخته شده سینمایی در این مراسم بودند.
آرزوی جهانی بدون جنگ برای کودکان
آیین اختتامیه با پخش کلیپی از کودکان و شهر اصفهان آغاز شد. پس از ادای احترام به شهید قاسم سلیمانی و شهدای مدافع حرم توسط نوجوانانی که پیراهن خادمی امام رضا(ع) را به تن داشتند، سرود شعار این دوره از جشنواره یعنی «بچهها به سمت قله» توسط دختر و پسرهای خردسال اجرا شد. مجید زینالعابدین به عنوان اولین سخنرانی، در صحبت کوتاهی از همراهان جشنواره تشکر کرد. پس از معرفی برگزیدگان بخش بینالملل، آیین بزرگداشت منوچهر والیزاده، دوبلور پیشکسوت با پخش تصاویری از «لوک خوششانس» و «داستان اسباببازیها» برگزار شد.
والیزاده با اشاره به ۶۵ سال کار مستمر در دوبلاژ، آرزو کرد تا زنده است بتواند در این حرفه فعالیت کند. علیقاسمزاده شهردار اصفهان به عنوان دیگر سخنران مراسم از راهاندازی پردیس سینمایی مخصوص کودکان و جشنواره و همچنین سرزمین کودک تا سال آینده خبر داد. او در نهایت خطاب به فیلمسازان گفت: «از شما خواهشمندم که کمک کنید نسل امروز ما با گذشتهاش پیوند برقرار کند، هر نسلی که از گذشته خودش عبور کند محکوم به فناست. نگذاریم که قدمت کهن ایرانی نادیده گرفته شود.
نکته بعد ایجاد امید به آینده است. اگر امید به آینده از یک ملت گرفته شود آن ملت محکوم به فناست.»
پس از پخش اجرای زنده توسط علی نظری طولابی خواننده نوجوان به زبانهای کردی، لری و ترکی و در ادامه با معرفی برگزیدگان بخش فیلم کوتاه و پویانمایی، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی از ابقای مجید زینالعابدین و شهر اصفهان به عنوان دبیر و محل برگزاری جشنواره برای سال آینده خبر داد. او از راهاندازی بنیاد ملی پویانمایی سینما، زنگ سینما و تقویت فعالیت صندوق سرمایهگذاری سخن گفت و در نهایت از مظلومیت کودکان غزه گفت: «وظیفه ما و هنرمندان این است که این اتفاقات را ثبت و ضبط کنیم.»
در ادامه با پخش کلیپی از بازی فردوس کاویانی و آتیلا پسیانی در سریال نمایشی «محله برو بیا» بخش نکوداشت هنرمندان فقید برگزار شد. نکوداشت بهرام دهقانیار آهنگساز موسیقیهای خاطرهانگیز برنامههای کودک دهه شصت و هفتاد، با همراهی مرضیه برومند و اکبر عبدی برگزار شد. برومند از ماندگار شدن آثارش در خاطرات به واسطه موسیقی دهقانیار گفت و اکبر عبدی آرزو کرد هیچ کودکی در هیچ جای جهان جنگ را تجربه نکند.
عبدی همچنین در بخشی از صحبتهایش گفت: «آنهایی که در مورد مسائل داخلی کشور ما دخالت میکنند، شما اگر بلدی خودت بیا اینور آب و مشکلات رو حل کن، نه اینکه بنشینی آن طرف آب و اظهارنظر کنی.»
رونمایی از پوستر هفتمین المپیاد فیلمسازی نوجوانان ایران و عکس یادگاری داوران کودک و نوجوان با حضور ملیکا زارعی - خاله شادونه - بخش پایانی مراسم اختتامیه بود.
بــــرش
بخش بینالملل
بهترین فیلم کوتاه: «سوزی در باد» به کارگردانی لوسی سونگووا/ جایزه ویژه و پروانه زرین ویژه هیأت داوران: مهدی امینی کارگردان فیلم «ایار»/ پروانه زرین بهترین فیلم کوتاه پویانمایی: «سرخوش» به کارگردانی گابریل انولفور/ دیپلم افتخار بهترین بازیگر کودک: آلدیفیام ال تگارا برای «سرسخت»/ پروانه زرین بهترین فیلمنامه: «سرزمین مادری» پارک جائه/ پروانه زرین بهترین کارگردانی: دومنیک هرکر برای «دریای تابان»/ جایزه ویژه هیأت داوران و پروانه زرین بخش بینالملل: «در آغوش درخت» به کارگردانی بابک خواجهپاشا/ بهترین فیلم: «سرسخت» به تهیهکنندگی چاندرا سمبیرینگ/ بخش سیفژ (سازمان بینالمللی فیلم برای کودکان و نوجوانان): «سرسخت»
بخش ملی:
پویانمایی و فیلم کوتاه
پروانه زرین بهترین کارگردانی پویانمایی: پویانمایی «جایگزین» به کارگردانی عبدالله علیمراد/ پروانه زرین بهترین کارگردانی فیلم داستانی: «پارادوپینگ» ساخته محمدرضا حسنی رنجبر/ پروانه زرین بهترین فیلم کوتاه: «ده سالگی» به کارگردانی فاطمه جعفری/ جایزه ابونصر فارابی: «کاپیتان» اثر محمد حمزهای/ تندیس عفاف و حجاب: «سفر به تاریکی» ساخته علی بصیری/ تندیس ویژه ستاد ملی خانواده و جوانی جمعیت: محمد حسین علمدار تهیهکننده پویانمایی «مسافری از گانورا»/ تندیس فرهنگ بنیان: «مسافری از گانورا» به تهیهکنندگی محمد حسین علمدار/ تندیس ویژه دبیر به پویانمایی «مسافری از گانورا»/ پروانه زرین ویژه داوران کودک: «ایلیا، جستوجوی قهرمان» ساخته سیدعلی موسوینژاد.
فیلمهای داستانی بلند ایرانی
پروانه زرین بهترین فیلم: ابراهیم نورآور محمد تهیهکننده «ملکه آلیشون»/ پروانه زرین بهترین کارگردانی: مرتضی آتش زمزم برای «قهرمان من»/ پروانه زرین بهترین فیلمنامه: مرتضی آتشزمزم برای «قهرمان من»/ پروانه زرین بهترین بازیگر کودک و نوجوان: امیررضا اسماعیلی برای «ملکه آلیشون» و حدیث ابوصلقی برای «سینگو»/ پروانه زرین بهترین دستاورد فنی یا هنری: «ملکه آلیشون» ساخته ابراهیم نورآور محمد/ جایزه ویژه هیأت داوران: «سینگو.»