روند کاهشی ارز برخلاف تقلای سوداگران بازار
سیگنالهای مثبت آزادسازی منابع ارزی ایران به بازار ارز نشان میدهد قیمت ارز برخلاف تلاش دلالان و سوداگران بازار، کاهشی و رو به نزول است. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، پس از آزادسازی ۶ میلیارد دلار از منابع ارزی ایران که به تازگی با واریز به حساب بانکهای ایرانی در کشور قطر صورت گرفت، بسیاری از کارشناسان اقتصادی به کاهش قیمت دلار امیدوارتر شده و روزهای آرام و با ثباتی را برای بازار ارز پیش بینی میکنند. با نگاهی به قیمت ارز در معاملات چند روز گذشته به خوبی مشخص است که آزادسازی منابع ارزی ایران و همچنین روند دیپلماسی و گشایشهای سیاسی همچنان در حال اثرگذاری بر بازار است.
بهطوری که روز پنجشنبه قیمت ارز در برخی از کانالهای تلگرامی تا ۴۹ هزار و ۱۰۰ تومان نیز کاهش داشته و گفته میشود شاید این روند نزولی در هفته پیش رو نیز تا رسیدن قیمت دلار به کانال ۴۸ هزار تومان نیز ادامه داشته باشد. گزارشهای میدانی از بازار منوچهری و سبزهمیدان هم مانند روزهای قبل حکایت از عقبنشینی خریداران و تلاش سوداگران برای تنفس مصنوعی به دلار حکایت دارد، ولی باز هم کسی حاضر به خرید ارز در فضای ریزشی نیست. ریزش قیمتها در بازار رسمی هم در ادامه روندی که از ابتدای هفته شروع شده بود، ادامه پیدا کرد. در معاملات (پنجشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۲) مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار امریکا به ۴۱ هزار و ۱۸۹ تومان کاهش یافت. همچنین قیمت هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران به ۴۴ هزار و ۱۳۲ تومان و از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات ۱۱هزار و ۲۱۵ تومان ارزشگذاری شده است.
افق کاهشی بازار
البته روند کنترل و تثبیت بازار ارز از سوی بانک مرکزی از ماهها قبل در حال انجام است و بعد از آزادشدن منابع ارزی ایران در کره جنوبی و عراق در دولت سیزدهم به راحتی میشد قیمت ارز را برخلاف تلاش دلالان و سوداگران بازار، کاهشی و رو به نزول پیشبینی کرد. از سوی دیگر افزایش فروش نفت را نیز میتوان به عنوان یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر کاهش نرخ ارز در نظر گرفت؛ بهطوری که فروش نفت در دولت قبل حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز بود که این میزان با دیپلماسی دولت سیزدهم به دو میلیون بشکه در روز رسیده است. همچنین سایر منابع ارزی مسدود شده کشور نیز همچنان با گامهای مثبت دولت سیزدهم در حال وصول است که این روند میتواند از طریق دریافت پول فروش نفت تا مدتها بر ثبات و کاهش قیمت ارز در بازار تأثیرگذار باشد.
با توجه به اخبار واصله از بازار ارز در نقاط مختلف تهران میتوان پیشبینی کرد تلاش دلالان هم برای برهم زدن بازار بیفایده بوده و قیمت ارز همچنان بر موج کاهش سوار است. این در حالی است که دلالان و اخلال گران بازار ارز تا همین چند روز پیش هم با انواع عملیات روانی و سودجویانه در بازار، توانستند قیمت دلار را به مرز ۵۰ هزار تومان نیز برسانند، اما اتفاقات خوب ارزی و بینالمللی اخیر باعث شد تا دلار مجدداً در آستانه ورود به کانال ۴۸ هزار تومان قرار گیرد.بدین ترتیب تیر دلالان بازار ارز برای کنترل و افزایش قیمت دلار طی روزهای گذشته به سنگ خورد و حالا میتوان با تکیه بر برنامههای تثبیت و کنترل بازار از سوی بانک مرکزی که با تکیه بر آزادسازی منابع ارزی صورت گرفت، موج کاهشی دیگری را طی هفته پیش رو در بازار ارز پیشبینی کرد.
آزادسازی ارزهای بلوکه شده رشد ارز را متوقف میکند
آزادسازی ارزهای بلوکه شده، اقدام مثبتی از سوی دولت سیزدهم است و سبب غنی شدن منابع ارزی کشور و کاهش قیمت ارز میشود. نرخ ارز در کشور همواره متأثر از شرایط اقتصادی و سیاسی بوده است و حال که نزدیک ۶ ماه از ثبات بازار ارز میگذرد و این امر را میتوان نتیجه سیاستهای بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز همچون تأسیس مرکز مبادله ارز، عرضه ارز اربعین، تأمین ارز واردکنندگان کالاهای اساسی و آزادسازی ارزهای بلوکه شده عنوان کرد. این روزها بحث آزادسازی ارزهای بلوکه داغ است. در هفته گذشته ۶ میلیارد دلار از ارزهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی به حساب ۶ بانک کشورمان در قطر واریز شد. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: کلیه منابع حاصله ذخایر ارزی بانک مرکزی است و بنا به مصالح ملی و برای تقویت ریال از آن استفاده خواهد شد. رئیس جمهوری نیز در مصاحبه با رسانهها در امریکا تأکید کرد که این ارزها در امور مردم هزینه میشود. با انتشار خبر آزادسازی ارزهای بلوکه شده و تأکید عالیترین مقامات کشور در زمینه هزینهکرد ارزهای بلوکه شده شاهد روند نزولی قیمت ارز در بازار بودیم.
کاهش التهابات در بازار ارز
«محمدرضا سبزعلیپور»، رئیس مرکز تجارت جهانی کشور گفت: بحث آزادسازی دلارهای بلوکه شده در کره، اقدام مناسبی است و بایستی برای آزادسازی ارزهای بلوکه شده در دیگر کشورها تلاش شود و فرایند آزادسازی آنها را از طریق گفتوگو و تنشزدایی پیگیری کنیم. وی افزود: ورود ارزهای آزاد شده به کشور و واریز آن به خزانه، از یک سو تأثیر مثبتی بر بازار ارز و جو روانی جامعه خواهد داشت و از سوی دیگر بانک مرکزی از لحاظ منابع ارزی غنی و اشتیاق مردم برای خرید ارز کاهش مییابد. این کارشناس تأکید کرد: جو روانی حاصل از آزادسازی پولهای بلوکه شده التهابات بازار ارز را کاهش میدهد و رشد نرخ ارز در بازار را متوقف میکند و حتی اگر نرخ ارز کاهش نیابد نرخ ارز ثابت خواهد ماند. سبزعلیپور تصریح کرد: سالهاست تحریمهای ظالمانه بر کشور اعمال میشود و اجازه فروش نفت نداریم و راه انتقال پول به سختی انجام میشود؛ بنابراین کشور نیاز به منابع بیشتری دارد تا قدمهای مثبتی بردارد. وی توصیه کرد: بایستی به دنبال درآمدهای ارزی بیشتر باشیم، چه از طریق آزادسازی ارزهای بلوکه شده یا ایجاد درآمدهای ارزی دیگر. این کارشناس ادامه داد: مسئولان باید تلاش کنند پولهای بلوکه شده را به صورت نقد دریافت کنند.