چراغ سبز شاخصها به تغییر نرخ محاسباتی محصولات
تغییر ارز محاسباتی نرخ خوراک پتروشیمیها و نرخ پایه محصولات پالایش نفت و پتروشیمی عرضه شده در بورس کالا با رشد شاخصهای بازار سهام همراه شد
سعید رشیدی نوبندگانی
خبرنگار
معاملات بازار سهام ایران در سومین روز هفته تحت تأثیر اخبار منتشر شده مبنی بر تغییر نرخ ارز محاسباتی قیمت پایه کالاهای عرضه شده در بورسهای کالایی قرار داشت.
دیروز، براساس اعلام بانک مرکزی، از این پس ارز محاسباتی نرخ خوراک پتروشیمیها و نرخ پایه محصولات شرکتهای پالایش نفت و پتروشیمی عرضه شده در بورسهای کالایی، براساس نرخ فروش حواله (احتمالاً دلار) مرکز مبادله ارز و طلای ایران محاسبه میشود و در نرخگذاری این اقلام، دیگر ارز ثابت 28 هزار و 500 تومانی مبنا نخواهد بود.
به نظر میرسد این موضوع باعث شد تا در معاملات روز دوشنبه، انتظارات سهامداران درخصوص سودسازی شرکتها بشدت مثبت شود و متعاقباً نماگرهای اصلی بازار با شدت بیشتری به نسبت روزهای گذشته افزایش یابند. به این ترتیب در معاملات دیروز، شاخص کل بورس با رشد 24 هزار و 495 واحدی، به ارتفاع 2 میلیون و 136 هزار و 142 واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز در پی سبزپوشی 346 نماد از 432 نماد معامله شده، حدود 7 هزار و 263 واحد قد کشید و به محدوده 721 هزار واحد رسید.
در فرابورس نیز رشد تقاضا و افزایش قیمت در اکثر نمادها مشهود بود و شاخص کل این بازار به پشتوانه 221 نماد از 390 نماد معامله شده، افزایش 217 واحدی را تجربه کرد و کار خود را در عدد 26 هزار و 572 واحد پایان داد.
تقویت فشار تقاضا
اعلام خبر رسمی حذف دلار 28 هزار و 500 تومانی برای محاسبات نرخ پایه محصولات عرضه شده در بورس کالا هرچند خبر خوبی برای تولیدکنندگان محصولات نهایی داخلی و مصرفکنندگان نبود، اما موجی از امیدواری را در بازار سرمایه به دنبال داشت. با توجه به آمار معاملات به نظر میرسد انتشار این خبر باعث شد کدهای حقیقی که تا قبل از ساعت 10 در سمت عرضه قرار داشتند؛ تغییر موضع دهند و کفه تقاضا را سنگین کنند.خریدهای حقیقی در پایان معاملات، شاخص ورود و خروج پول این طیف از معاملهگران را مثبت کرد و آنها (بهطور خالص) سهامی به ارزش 358 میلیارد تومان را از حقوقیها خریداری و اصطلاحاً پول را به معاملات سهام وارد کردند.
بر پایه خبر منتشر شده از طرف روابط عمومی بانک مرکزی ایران، قیمت پایه فروش محصولات پتروشیمیها و پالایشگاهها در بورسهای کالایی به حدود 37 هزار و 500 تومان، میرسد.
در مقابل، ارز مبنای محاسبات نرخ خوراک گاز پتروشیمیها نیز با همین عدد محاسبه میشود که میتواند هزینه ریالی تأمین انرژی را برای صنایع کاهش دهد.
محاسبات نشان میدهد، بر پایه نرخ ارز 37 هزار و 500 تومانی و به فرض تعیین نرخ خوراک گاز، حدود 13 الی 17 سنت، نرخ ریالی خوراک پتروشیمیها بین 5 تا 6 هزار و 300 تومان متغیر خواهد شد که برای شرکتهای صادراتمحور و شرکتهایی که محصولات آنها بر مبنای نرخهای جهانی قیمتگذاری میشود، خبر بسیار خوبی است.
هیچ نمادی صف فروش نشد
در معاملات دیروز تعداد صف خرید در بورس 28 و در فرابورس 62 عدد گزارش شد. این درحالی است که هیچ صف فروشی در بورس تا پایان باقی نماند و تعداد صفهای فروش فرابورس به عدد 35 رسید. روز دوشنبه، نمادهای «تاپیکو»، «شستا» و «شپنا» بیشترین تأثیر مثبت را بر افزایش شاخص کل بورس داشتند.
نمادهای «آریا»، «صبا» و «وسپهر» همین نقش را در فرابورس ایفا کردند.
«پتایر» در بورس و «حآسا» در فرابورس بیشترین افزایش قیمت را به خود اختصاص دادند. همچنین نماد «شستا» بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد.
در بین گروهها نیز معاملات داغ فرآوردههای نفتی جهتساز بازار دیروز بود و این گروه شاهد بیشترین ورود پول حقیقی و شانه به شانه گروه «خودرو» و بیشترین ارزش معاملات نیز بود. همینطور گروه «سایر معادن» بیشترین رشد قیمت را داشت. نماد «خودرو» نیز بیشترین حمایت حقوقی را به ثبت رساند.
«شپنا» و «شستا» عنوان بیشترین ورود پول حقیقی و بیشترین ارزش خرید حقیقی را نیز از آن خود کردند.