تیراندازی در فلوریدا ۴ کشته برجای گذاشت
ترور سیاهپوستان با نفرت نژادی
زهره صفاری
خبرنگار
جوان نژادپرست سفیدپوست امریکایی که در پستهای مجازیاش بارها تنفر خود را از سیاهپوستان ابراز کرده بود، با حمله به یک فروشگاه در فلوریدا، دو مرد و یک زن را به رگبار بست و با گلولهای به زندگی خود نیز پایان داد.
به گزارش گاردین، قاتل 20 ساله که نامش هنوز از سوی مقامات پلیس و قضایی امریکا فاش نشده است ساعت 2 بعدازظهر شنبه با در دست داشتن یک اسلحه اتوماتیک و یک کلت کمری، به مغازهای در دالر جنرال در محله سیاهپوستان جکسونویل حمله کرد و پیش از شلیک به خودش، سه نفر را کشت. بنا بر اعلام پلیس هر سه این قربانیان سیاهپوست بودند اما قاتل جوان شناختی از آنها نداشت.
تی کی واترز، رئیس پلیس جکسونویل در نشست مطبوعاتی اعلام کرد: «قاتل از سیاهپوستان تنفر داشت اما برنامه این جنایت را به تنهایی طراحی و اجرا کرده و هیچ شواهدی وجود ندارد که او را به یکی از گروههای بزرگ نژادپرستی ربط دهد.»
وی افزود: «این جوان یک تفنگ دستی گلاک و یک مسلسل همراه داشت که دست کم روی یکی از آنها صلیب شکسته آلمان نازی حک شده بود. او پیش از مرگش چندین اطلاعیه برای رسانهها، والدین و دستگاه قضایی ارسال کرده که در تمامی آنها انگیزه نژادپرستانهاش را مورد تأیید قرار داده است. کارآگاهان با بررسی جزئیات این اطلاعیهها تا حدودی به این حقیقت رسیدهاند که قاتل برنامه این تیراندازی مرگبار را در پنجمین سالگرد کشتار دیگری در جکسونویل ترتیب داده و از مدتی قبل برای آن برنامهریزی داشته و تدارک دیده است. اما آنچه در این پرونده دردناکتر است انگیزه و تنفر قاتل است که بشدت تاثربرانگیز است.»
تحقیقات اولیه روی این پرونده تیراندازی نشان میدهد، ضارب از کلای کانتی به سمت محل جنایت رفته و پیش از ورود به فروشگاه، پیامکی برای پدرش ارسال کرده و از او خواسته بود رایانه شخصیاش را چک کند. این مرد میانسال بلافاصله پس از دریافت پیامک پسرش و دیدن اطلاعیه او با پلیس تماس گرفت اما دیگر برای هر اقدامی دیر شده بود و ضارب وارد فروشگاه شده و معرکه مرگبارش را به راه انداخته بود.
این حمله در یک مایلی دانشگاه تاریخی ادوارد واترز، سیاهپوست اتفاق افتاد و مسئولان این دانشگاه مدعی بودند ساعاتی پیش از این جنایت قاتل را در نزدیکی محدوده این مرکز آموزشی دیده بودند. در پی این تیراندازی اف بیآی وارد عمل شد و پرونده جنایت با انگیزه تنفر را تشکیل داد. سری اونک، کارآگاه ویژه در دفتر اف بیآی جکسونویل گفت: «جرائم مرتبط با تنفر همیشه اولویت اصلی اف بی آی بوده و خواهد بود چراکه آنها تنها به قربانیانشان حمله نمیکنند بلکه کل جامعه را با تهدید و چالشی جدی روبهرو میکنند.»
اعتراض سیاستمداران حامی سلاح
پس از انتشار خبر این تیراندازی و کشته شدن یک زن و دو مرد سیاهپوست در این حمله، جو بایدن، رئیسجمهور امریکا و مریک گارلند؛ دادستان کل این کشور با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کردند. اما به نوشته رویترز در این میان ران دی سانتیس؛ فرماندار فلوریدا و یکی از نامزدهای جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری2024، در حالی این جنایت را محکوم کرده که این مقام سیاسی یکی از کسانی است که بر اصل آزادی سلاح در فلوریدا بسیار تأکید دارد. او در حالی که رفتار قاتل را رفتار یک ترسو خوانده بود، گفت: «این تیراندازی با توجه به بیانیههای قاتل که از خانه او به دست آمده است جز انگیزههای نژادپرستانه دلیل دیگری نداشته و او مردم را به خاطر نژادشان هدف قرار داده و این حقیقتاً غیرقابل پذیرش است.»
معضل آزادی اسلحه
این تیراندازی یکی از دهها موردی است که هر روز در امریکا قربانیان بسیاری را میگیرد. به باور ناظران آنچه که تیراندازیهای مرگبار را در سراسر ایالات متحده به شکلی تهدیدکننده چه برای سیاهپوستان و حتی دیگر نژادها گسترش داده دسترسی آسان به اسلحه در بسیاری از ایالتها است که به نوعی تعداد اسلحههای موجود در دست امریکاییها را بیش از شمار شهروندان این کشور کرده است. ضارب این جنایت نیز به همین دلیل موفق به تهیه یک تفنگ دستی و یک مسلسل شده بود و برنامه این تیراندازی نژادپرستانه را در پنجمین سالگرد کشتار 10 سیاهپوست از سوی یک نژادپرست افراطی در لایوی ویدیویی ترتیب داده بود. قاتل که در صحنه این تیراندازی خودکشی کرده بود مقدمات جنایتش را از ماهها قبل فراهم کرده بود و درست مانند تیراندازی جکسونویل، سوپرمارکتی را انتخاب کرده بود که بیشتر مشتریان آن سیاهپوستان آفریقایی- امریکایی بودند.
براساس آخرین گزارشهای پلیس، ساعاتی پیش از این جنایت، تیراندازی دیگری در فستیوال کاراییب در شمال شرقی بوستون دست کم 7 نفر را روانه بیمارستان کرد. شب قبل از این تیراندازی نیز دو زن در جریان بازی بیسبال در شیکاگو با شلیک گلوله کشته شدند و یک دختر 16 ساله نیز در جریان دعوا در مدرسه فوتبال در اوکلاهما هدف قرار گرفته و جان خود را از دست داده بود.
خبر پلاس
مرگ سه افسر در سقوط بالگرد امریکایی
سه افسر نیروی دریایی امریکا در جریان سقوط یک بالگرد در سواحل شمالی استرالیا جان خود را از دست دادند. به نوشته رویترز، این بالگرد در حال انتقال نظامیان به محل انجام تمرینات نظامی برای مانور بود که دچار سانحه شد و سقوط کرد. گفته میشود در زمان این سانحه 23 نظامی در بالگرد حضور داشتند که حال برخی از آنها وخیم گزارش شده است. آنتونی آلبانیس، نخستوزیر استرالیا با تراژیک خواندن این سانحه گفت: «هیچ یک از نظامیان استرالیا در این سانحه آسیب ندیدهاند.» این سانحه در جریان مانوری رخ داد که حدود 2500 نظامی از استرالیا، امریکا، فیلیپین، اندونزی و تیمور شرقی را با هدف مهار چین گردهم آورده است