رئیس سازمان انرژی اتمی در مراسم رونمایی از دستاوردهای هسته ای اعلام کرد

۲ اختلاف باقی مانده با آژانس در آستانه حل و فصل

رونمایی از جدیدترین دستاوردهای جمهوری اسلامی در صنعت صلح‌آمیز هسته‌ای با خبر حل و فصل قریب‌الوقوع اختلافات باقی‌مانده میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای همزمان شد. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته که به مناسبت هفته دولت در نمایشگاه «روایت خدمت» حضور یافته بود، اعلام کرد: «2 موضوع درباره 4 مکان اختلافی میان ایران و آژانس حل شده و اختلاف پیرامون 2 مکان دیگر در آستانه حل و فصل است». اسلامی با بیان اینکه روند غنی‌سازی جمهوری اسلامی ذیل برنامه اقدام راهبردی در چهارچوب تدابیر کلی نظام در حال انجام است، خبر داد که معاون «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بزودی به تهران سفر می‌کند و خود نیز بزودی در نشست عمومی آژانس در وین شرکت و با «گروسی» دیدار خواهد کرد. به گفته رئیس سازمان انرژی اتمی ذیل همکاری‌های صورت گرفته میان ایران و آژانس، نشست آتی شورای حکام درباره ایران، شرایط متفاوتی را نسبت به ادوار پیشین تجربه خواهد کرد.

مکان‌های ادعایی آژانس
رئیس سازمان انرژی اتمی در حالی از حل احتمالی اختلاف درباره 2 مکان باقی‌مانده خبر می‌دهد که آژانس سال گذشته ادعاهایی را درباره 4 مرکز «جابربن‌حیان»، «شیان»، «ورامین» (تورقوزآباد) و «مریوان» (آباده) در ایران مطرح کرد. این ادعاها که پیش‌تر در پی توافق 2015 در قالب پرونده موسوم به مطالعات ادعایی خاتمه یافته بود، سبب شد تا اعضای شورای حکام آژانس در راستای اعمال فشار سیاسی همزمان با مذاکرات، در چندین نشست متوالی از ایران بخواهند که فوراً با تحقیقات بازرسان آژانس در مورد ذرات پیدا شده اورانیوم در تأسیسات اعلام‌ نشده خود همکاری کند. گرچه مقام‌های کشورمان به تعدد بیشترین سطح همکاری خود را برای شفاف‌سازی پیرامون این موضوعات از خود نشان می‌دادند اما با وجود این، پافشاری آژانس بر این مسائل ادعایی و ثابت نشده، به حربه‌ای برای فشارهای بیشتر و تصویب قطعنامه علیه جمهوری اسلامی تبدیل شد. در ادامه هم، نوع موضعگیری‌های مدیرکل آژانس سبب شد تا روند مذاکره با ایران که به نظر می‌رسید در روند حل و فصل قرار گرفته است، با موانع جدی مواجه شود؛ موانعی که نتیجه نگاه متفاوت غرب درباره پرونده‌ای بود که پیش‌تر حل شده بود، اما فضاسازی‌های رسانه‌ای و سیاسی محافل غربی - صهیونیستی با همراهی مدیرکل آژانس بر ابعاد موضوعات اختلافی افزوده بود.

حل 2 اختلاف
اما رویکرد غرب برای به نتیجه رساندن فشارها و تصویب قطعنامه جدید که می‌توانست موجب ارجاع پرونده اختلافی ایران در شورای حکام به شورای امنیت سازمان ملل متحد شود، با هوشیاری مقام‌های ایرانی در جریان سفر اسفندماه سال گذشته مدیرکل آژانس بی‌اثر شد. محورهای مورد اختلاف در پی حضور «گروسی» در تهران مورد بررسی قرار گرفت و به از سرگیری توافقی انجامید که پس از حل و فصل موضوع سایت «جابربن‌حیان» مقرر به رفع دیگر موضوعات درباره 3 مکان ادعایی شد.
 در روند به اجرا درآوردن تفاهم تهران با مدیرکل آژانس، دو طرف در خردادماه سال‌جاری حل و فصل یکی از 3 موضوع را اعلام کردند. به این ترتیب، پرونده یکی از مکان‌های ادعایی مطروحه آژانس درباره سایت مریوان (آباده) بسته شد. این همان پرونده‌ای بود که 4 سال پیش در پی ادعای «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در جریان یک کنفرانس خبری گشوده شد؛ جایی که «نتانیاهو» با انتشار تصویرهای ماهواره‌ای مدعی وجود تأسیسات پنهانی هسته‌ای ایران از جمله در نزدیکی شهر آباده در استان فارس شد. این ادعا با همراهی مدیرکل آژانس به خواسته‌ای برای نظارت و دسترسی به مرکز ادعایی منجر شد. این در حالی بود که ایران، اسناد ادعایی درباره سایت «مریوان» را شامل 2 تصویر از یک مکان ناشناخته خواند که نمی‌توانست به عنوان یک منبع معتبر قابل اتکا و دارای ارزش حقوقی و فنی تلقی شود؛ زیرا این تصاویر می‌توانست به سهولت ساخته و پرداخته شود و ادعاهای اثبات‌نشده‌ای را علیه فعالیت‌های صلح‌آمیز ایران مطرح سازد. با این حال همکاری ایران و آژانس در چهارچوب تفاهم اسفندماه گذشته در تهران، سناریوی محافل غربی – صهیونیستی را برای افزایش فشارها با دست‌انداز روبه‌رو کرد.
اینک پس از حل اختلاف بر سر سایت «مریوان»، رئیس سازمان انرژی اتمی می‌گوید که اختلافات باقی‌مانده درباره 2 مکان دیگر نیز در حال
حل و فصل است. به نظر می‌رسد سفر اسلامی به وین و دیدار قریب‌الوقوع او با «گروسی»، کمک زیادی برای تسهیل این امر فراهم سازد.

 

بــــرش

اسلامی در نمایشگاه «روایت خدمت»:
وارد کلوب طراحی و راه اندازی رآکتور هسته ای شده ایم
نمایشگاه «روایت خدمت» در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران با هدف روایت خدمات و دستاوردهای دو ساله دولت مردمی آغاز به کار کرد، در همین راستا، صبح دیروز با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی از «رادیو نوکلئید سزیم-۱۳۷» رونمایی شد. این دستاورد که حاصل کار و تحقیقات ۶ ماهه دانشمندان و متخصصان هسته‌ای کشور است دارای ارزش‌های اقتصادی، فناوری، دانش‌بنیانی و کاربردهای متعدد است که در مقیاس آزمایشگاهی به تولید رسیده و بخش مهمی از نیاز کشور به چشمه‌های صنعتی را رفع خواهد کرد.
اسلامی همچنین درباره بازطراحی رآکتور خنداب گفت: «رآکتور خنداب بازطراحی شد با این فرض که نیاز کشور را پاسخ دهد، اما نمی‌شود آن را با فرض ذهنی طراحی کنیم. هدف این بود که از بازطراحی رآکتور، ایزوتوپ مورد نیاز کشور را تولید کنیم که برای ما نیاز مبرم است، علاوه بر این مهم است که اساساً ما وارد کلوب طراحی و راه‌اندازی رآکتور به طور مستقل شویم که خدا را شکر این اتفاق هم افتاده است و در همین مسیر پیش می‌رویم.»