وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌وگوی ویژه خبری:

اکنون حکمران فرهنگی کشور هستیم

برای خودکفایی در حوزه کاغذ، برنامه داریم

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دوشنبه شب به مناسبت هفته دولت با حضور در گفت‌و‌گوی ویژه خبری شبکه دوم سیما به ارائه گزارشی از اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال گذشته پرداخت. او در ابتدا گفت: عرصه فرهنگ و هنر کشور سال گذشته بهترین ایام خود را سپری کرد. سپس با اشاره به استقبال بی‌نظیر از جشنواره‌های فیلم کوتاه و فیلم حقیقت افزود: چهره‌هایی از معاندان که به خارج از کشور پناهنده شدند یا در داخل فریب خوردند به‌طور رسمی این رویداد را تحریم کردند.
اسماعیلی با بیان اینکه سال گذشته بهترین ایام فرهنگ و هنر کشور رقم خورد، ادامه داد: جشنواره فیلم فجر روزهای بسیار باشکوهی را تجربه کرد. شاید باورکردنی نبود حدود ۷۴ فیلم به جشنواره و به بخش انتخاب و ۲۰ فیلم به بخش داوری رسید. بنیاد فارابی به طور قابل توجهی وارد این حوزه شده بود. از سیستان و بلوچستان فیلم درجه یک ساخته شد. از مردمان سختکوش هر چه بر پرده سینما دیده بودید برای مردم یادآور ناامیدی و مشکلات بود. در این جشنواره یک نوجوان قهرمان سیستان و بلوچی به تصویر کشیده شد. از خوزستان قهرمان، کردستان و آذربایجان فیلم در این جشنواره داشتیم؛ هم تنوع منطقه‌ای و اقلیمی ایران و هم گونه‌های مختلف در جشنواره داشتیم.
وی گفت: در حوزه موسیقی باید از هنرمندان عزیزی که آمدند، تشکر کنم. چه در زمینه موسیقی و چه در زمینه تئاتر و سینما، هنرمندان درخشیدند. وارد بهار امسال که می‌شدیم سال قبل که کرونا بود بر اساس آمار، ۴۰۰ هزار ایرانی در برنامه‌های هنری کشورهای همسایه شرکت کرده بودند. نوروز امسال یک میلیون ایرانی در اجرای صحنه‌ای کشور و هزار نفر خارج از کشور حضور داشتند.
نمایشگاه کتاب و قرآن باشکوه برگزار شد
اسماعیلی همچنین با اشاره به استقبال باشکوه از نمایشگاه کتاب و قرآن، با بیان اینکه رمضان کم‌نظیری را با برنامه‌های قرآنی تجربه کردیم، گفت: در نمایشگاه کتاب یک حماسه خلق شد. 7 میلیون بازدیدکننده داشتیم و عدالت فرهنگی را در این نمایشگاه نشان دادیم. از ۲۸۰۰ روستا خرید کتاب داشتیم و 7 میلیون نفر به صحن نمایشگاه آمدند و اتفاق بی‌نظیری بود. برخی روزها آنقدر ازدحام بود که مردم در بزرگراه‌های نزدیک نمایشگاه، ماشین‌های خود را پارک می‌کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص رشد فروش فیلم‌های سینمایی نیز گفت: در حوزه سینما بالاترین فروش قبل از بهار امسال حدود ۵۸ میلیارد تومان در اواخر سال ۱۴۰۰ بود. امسال فیلمی به نمایش درآمده که ۲۴۰ میلیارد تومان فروخته است و رقم فروش هفت برابر شده است و دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران است. رونق در حوزه فرهنگ و هنر در جشنواره‌ها به شکل مشهودی ظهور و بروز کرده و در بهار امسال با محاسبه تقویمی بیش از ۲۵ میلیون ایرانی در برنامه‌های فرهنگی و هنری کشور شرکت کردند.
ارتقا از تنظیم گری به حکمرانی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره وضعیت تأمین کاغذ گفت: 6 ماهه نخست سال گذشته دوره پرشکوهی را داشتیم. در دولت مردمی از ابتدای کار بنای ما بر این بود که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از یک نهاد صرفاً تنظیم‌گر و نظارتی به وزارت برنامه‌ریز و مسئول توسعه فرهنگی و حکمرانی فرهنگی کشور ارتقا دهیم و ۱۲۴ برنامه اقدام برای آن تهیه شد و در معرض دید همه دلسوزان و ناقدان قرار گرفت، تکمیل شد و ارتقا پیدا کرد و نتایج خوبی داشتیم و برای خیلی‌ها باورکردنی نبود با این شتاب به سمت تحقق این اهداف حرکت کنیم.
در فتنه 1401 می‌خواستند فرهنگ و هنر را تعطیل کنند
اسماعیلی درباره وقایع سال گذشته افزود: سال گذشته در انتهای شهریور درگیر یک فتنه فرهنگی شدیم و همه جریان‌های رسانه‌ای دشمن و تروریسم رسانه‌ای حمله کردند. تحریم برنامه‌های فرهنگی و هنری، یک نوع عربده‌کشی و تهدید عملی بود و اجازه نمی‌دادند فضای فرهنگ و هنر شکل بگیرد. برنامه مفصلی را آماده کرده بودیم اما با یک فضاسازی گسترده و ناامنی در حوزه فرهنگ و هنر مواجه شدیم. به دنبال این بودند که حوزه فرهنگ و هنر در کشور تعطیل شود؛ خیلی روزهای خاصی را پشت سر گذاشتیم. برخی ویدیوهایی خطاب به من با عبارات موهن تولید کردند که ما حال نداریم برای شما برقصیم و دیگران را هم مورد تعرض قرار دادند.
بیمه و امنیت شغلی، نگاه حمایتی ما از خبرنگاران
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره نگاه حمایتی وزارت به مطبوعات هم گفت: معدل نشریات در کشور خیلی بالاست. به ۱۴ هزار نشریه مجوز داده شده و مرتب در هیأت نظارت بر مطبوعات با درخواست‌های متعدد مواجه هستیم. نگاه ما حمایتی است اما برای خبرنگارها بیمه و امنیت شغلی مهم بوده است. پوشش بیمه‌ای خبرنگارها را از 4 هزار نفر سال ۱۴۰۰ به 8 هزار نفر رساندیم و ۹۷ درصد افزایش این کار توسط صندوق هنر اتفاق افتاده است. در چهارچوب مسکن هنرمندان و خبرنگاران با وزارت راه به‌زودی شهر هنر را در شهر جدید هنر راه‌اندازی خواهیم کرد. این کلمه به معنای هنرمندان، نویسندگان و روزنامه‌نگاران است. فعالان حوزه قرآن و عترت را هم اضافه کردیم. ۱۵ هزار فعال این حوزه را بیمه کردیم و قرآن و عترت بشدت در کشور در حال رشد است.
برای خودکفایی در حوزه کاغذ برنامه داریم
اسماعیلی درباره تأمین کاغذ نیز گفت: زمانی به مجلس برنامه ارائه کردیم می‌خواهیم به خودکفایی در حوزه کاغذ برسیم که در آن زمان تولید کاغذ ما بین ۵ تا ۱۰ هزار تن بود و اکنون به ۷۵ هزار تن رسیده است‌. کارگروهی هم در این حوزه در دولت تشکیل شده است. همه موانع رفع شده و یک کارخانه بسیار خوب را در استان فارس با نصب همه تجهیزات در آستانه بهره‌برداری داریم. کاری هم هیأت ما با ونزوئلا شروع کرده که کار بسیار خوبی است و تولید کاغذ مرغوب است. آموزش و پرورش ما ۷۰ درصد کتاب‌هایش را در سال گذشته با کاغذ داخلی منتشر کرد. امسال ۱۰۰ درصد نیاز در این حوزه با تولید داخل تأمین می‌شود و امسال در آستانه جشن خودکفایی کاغذ در بخش فرهنگی و نشر هستیم. گفته‌ام نیمه دوم سال، اما امیدوارم به‌زودی اتفاق بیفتد.
ارائه طرحی برای زیست عفیفانه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حجاب و عفاف نیز گفت: این دغدغه مهمی است و از دستور کارهای جدی دولت و شخص رئیس‌جمهور این است که این مسأله را بتوانیم رفع کنیم. بخشی نیاز به حمایت‌های ما داشت که به صورت یارانه‌ای اتفاق بیفتد که در حال انجام است و بخش مهم آن ترویج مدل‌های عفیفانه است. در جشنواره مدل لباس که در تدارک آن هستیم سال گذشته کار مهمی شروع کردیم. به همه طراحان برگزیده، وام‌هایی با سود کم برای تولید انبوه دادیم.
وی افزود: این دولت خود را مسئول می‌داند. طرح کاملی را در قرارگاه زیست عفیفانه آماده کردیم که راه‌اندازی شده است. رئیس‌جمهور تأکید بر این دارد که جهت‌گیری اصلی دولت در حوزه پوشش، فرهنگی باشد. در تهران و شهرهای بزرگ، سکوهای دائمی فروش لباس را راه‌اندازی می‌کنیم. ان‌شاءالله اولین موارد آن را تا قبل از به پایان رسیدن تابستان راه‌اندازی می‌کنیم و برای این کار تلاش شبانه‌روزی می‌شود.
اسماعیلی همچنین درباره تغییر نام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم گفت: در برنامه هفتم این بحث بود که آن را جلو ببریم. دوستان در مجلس استقبال کردند. بنای ما بر این است که با آن نگاه بلند انقلابی و بیانیه گام دوم و متناسب با نگاه‌های جدید در حوزه مدیریت فرهنگی، نامی را با دوستان مجلس و لایحه هفتم انتخاب کنیم. به نظرم تغییر مهمی خواهد بود که جهت‌گیری‌ها و رؤیاپردازی‌های مهم که لازمه فرهنگ و هنر است پیشانی کار قرار گیرد و جهت‌دهی فعالیت‌ها به این سمت باشد.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و شصت و سه
 - شماره هشت هزار و دویست و شصت و سه - ۰۱ شهریور ۱۴۰۲