اتحاد مسکو-پیونگ یانگ؛ کابوس غرب

فائزه سادات یوسفی/ وزیر دفاع روسیه در سفر استراتژیک خود به پیونگ‌یانگ که در هفتادمین سالگرد پیروزی این کشور در جنگ کره تدارک دیده شده بود، از مرکز موشکی و تسلیحات نوین کره‌شمالی بازدید و در کنار کیم جونگ اون و نمایندگان چین در مراسم مانور نظامیان این کشور با تسلیحات جدیدی چون پهپاد و موشک‌های هسته‌ای، شرکت کرد. ناظران معتقدند یکی از نکات قابل توجه در این بازدید رونمایی کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی از موشک‌های دوربرد جدید هسته‌ای و همچنین پهپادهای پیشرفته مدرنی بود که تاکنون به نمایش درنیامده بودند.سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در این سفر حامل نامه‌ای از سوی ولادیمیر پوتین بود که در آن رئیس‌جمهور روسیه از موضع قاطع کره‌شمالی در حمایت از روسیه قدردانی و تأکید کرده بود که همکاری‌های دوجانبه دفاعی-امنیتی دو کشور به‌رغم تحریم‌های غرب در حال گسترش است. در عین حال منافع دو کشور در راستای مقابله با سیاست جبهه غرب، در استقرار نظم جهانی چند قطبی و عادلانه در نظام بین‌الملل می‌شود.
این رویداد با توجه به تحولات شبه جزیره کره، مورد توجه محافل سیاسی بسیاری قرار گرفته است. امریکا بعد از جنگ اوکراین سعی کرد رویکرد ایجاد تنش و بازی دادن دیگر کشورها را در این میدان برای نفوذ نظامی تسهیل کند تا از دو سوی مختلف فشار را بر ژئوپلیتیک منطقه، چین و روسیه و سایر بازیگران قدرتمند منطقه‌ای به منظور مهار آنها افزایش دهد. اکنون نیز با توسل به سیاست ارعاب تلاش می‌کند از ائتلاف روسیه و کره‌شمالی و همچنین چین جلوگیری کرده و دامنه تنش را گسترش داده و صف‌آرایی در مقابل آنها را با تجهیز تسلیحات مدرن نظامی و هسته‌ای به کمک کشورهای همسو و متحد خود تقویت کند. همراه با این عوامل، امریکا با ارسال تسلیحات هسته‌ای و همچنین رفتار تحریک‌آمیز حول آن، می‌کوشد بحران اتمی شدن را در منطقه اوراسیا نهادینه کند.
مقامات ارشد نظامی امریکا برآورد کردند برخی از موشک‌های بالستیک جدید پرتابی پیونگ‌یانگ با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای جدید قادر به رسیدن به خاک ایالات‌متحده هستند، هر چند اتصال کلاهک، می تواند توانایی آن را زیر سؤال ببرد. بنابراین می‌توان دید که روند رو به رشد تهدیدات اتمی با توجه به تحولات اخیر در مدار جنگ اوکراین و تنش‌های شرق آسیا، وارد مرحله جدی‌تری شده که ائتلاف و اجماع‌سازی، خطر وقوع و همچنین شدت آن را  تشدید کرده؛ دامی که واشنگتن برای بر هم زدن توازن قوا در این منطقه پهن کرده است تا مانع تغییر نظام بین‌الملل تک‌قطبی شود.

نگاه روسیه به آفریقا
البته روسیه در کنار تقویت رابطه با کره‌شمالی تلاش می‌کند نفوذ استراتژیک خود را در آفریقا ارتقا داده و از میدان دیگری گوی رقابت را از امریکا برباید. در همین راستا دومین اجلاس سران و نشست اقتصادی و بشردوستانه «روسیه و آفریقا» با محور تقویت روابط از پنجشنبه به مدت دو روز در سن پترزبورگ برگزار شد.
ولادیمیر پوتین، ‌رئیس‌جمهور روسیه در جریان این نشست ضمن قول کمک در مسائلی چون مبارزه با تروریسم و ​​افراط‌‌‌گرایی در آفریقا، بیماری‌های همه‌گیر، قحطی و دیگر مسائل زیست‌محیطی، غذا و امنیت اطلاعات بیان داشت که نقش سیاسی و اقتصادی آفریقا در جهان امروز به دلیل تبدیل شدن به یک مرکز جدید قدرت به صورت تصاعدی‌ در حال افزایش است. پوتین به ابتکار صلح آفریقا در مورد اوکراین به‌عنوان شاخصی از افزایش نقش این قاره اشاره کرد و مواضع نزدیک دو طرف را در بسیاری از موضوعات بین‌المللی، شاهدی بر ساخت یک معماری جهانی عادلانه‌تر دانست.
علاوه بر آن روسیه آمادگی خود را مبنی بر صادرات رایگان غلات به آفریقا به‌عنوان مقصد جایگزین اوکراین اعلام کرد. قرارداد غلات در هجدهم این ماه با مخالفت روسیه به دلیل عدم برآورده شدن شروط روسیه در توافق، ‌‌از سوی غرب متوقف شده که این امر کشورهای واردکننده را بسیار نگران کرده است. هر چند صادرات غلات به دستاویزی برای غرب در چهارچوب تأمین امنیت غذایی جهان علیه روسیه بدل شده اما زمینه را برای دیگر فعالیت‌های اوکراین فراهم کرده است. به گزارش اسپوتنیک، سیمور هرش، روزنامه‌نگار مطرح امریکایی از قول یک مقام امریکایی که خواسته نامش فاش نشود نقل کرده که کی‌یف در خلال معاملات غلات مبادرت به تجارت اجناس غیرقانونی از جمله مواد مخدر و همچنین صادرات نفت از روسیه به اروپا کرده است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و چهل و سه
 - شماره هشت هزار و دویست و چهل و سه - ۰۷ مرداد ۱۴۰۲