صفحات
شماره هشت هزار و دویست و چهل و سه - ۰۷ مرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و دویست و چهل و سه - ۰۷ مرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۴

مراسم عزاداری امام حسین(ع) در نقاط مختلف دنیا پر شورتر از هر سال برگزار شد

شور حسینی در جای جای جهان

بعد از سه دهه مسلمانان کشمیر هند مراسم بزرگ سوگواری امام حسین(ع) را برگزار کردند

 

بزرگترین گردهمایی عاشوراییان در سراسر جهان همانند سال‌های گذشته پرشور برگزار شد اما در عین حال مسلمانان تا رسیدن به این حماسه بزرگ امسال نیز با حواشی روبه‌رو بودند؛ وقایعی که دولت‌ها و حکومت‌ها در آنها نقشی اساسی داشتند.در برخی مناطق مانند کشمیر هند و عربستان سعودی، برای نخستین بار شیعیان با نرمش حکومت‌ها روبه‌رو شدند و توانستند پس از سال‌ها بدون خون و خونریزی برای سالار شهیدان و یاران وفادارشان سوگواری کنند اما در کشورهایی مانند بحرین همچنان سیاست‌های خصمانه دولت علیه شیعیان، امنیت مراسم‌ عزاداری را با تردید روبه‌رو کرده بود.
پرشور پس از سه دهه سرکوب
آنچه مسلمانان کشمیر هند امسال شاهد آن بودند شکسته شدن محدودیت‌های سختگیرانه‌ای بود که 34 سال شیعیان منطقه را از اصلی‌ترین هدف خود که سوگواری بر اهل بیت(ع) است، منع می‌کرد. به نوشته شبکه خبری الجزیره، تا سال گذشته عزاداری‌ها بدون خطراتی مانند بمبگذاری‌ها و درگیری‌ها نبود اما پس از بیش از سه دهه، امسال دولت کشمیر هند با تعیین شرط و شروطی مجوز عزاداری شیعیان در ماه محرم را صادر کرد. مسلمانان کشمیر نخستین مراسم بزرگ خود برای امام حسین(ع) را پس از 34 سال روز پنجشنبه برگزار کردند اما همچنان نارضایتی‌ها از شروط دولت هند بر این مراسم سایه انداخته بود.از جمله شروطی که رهبران شیعیان کشمیر را به خشم آورده بود، ممنوعیت سخنرانی‌های ضددولتی یا تجمعات علیه دولت هند بود. این در حالی بود که برای اجرای درست این شرایط در طول مراسم نیروهای امنیتی مسلح در خیابان‌های کشمیر به حال آماده باش درآمده بودند. عزاداران همچنین اجازه حمل پلاکاردها یا شعارهای ضد دولتی را نیز نداشتند. در همین راستا یکی از رهبران شیعیان این منطقه در واکنش به این شرایط گفت: «این شروط و آماده باش امنیتی نیروهای مسلح کشمیر روح عزاداری‌ها را گرفته است.» این سختگیری‌ها برای شیعیان کشمیر در شرایطی از سوی دولت اعمال می‌شود که این طیف مذهبی 10 درصد جمعیت 14 میلیونی کشمیر هند را تشکیل می‌دهند.
اما کشمیر امسال تنها منطقه‌ای نبود که شیعیان با آرامشی نسبی موفق به سوگواری برای امام حسین(ع) و یارانش شدند. در عربستان نیز شیعیان با مجوز دولت سعودی در قبرستان بقیع گرد هم آمدند و با نوای «یا حسیناه» و «لبیک یا حسین» ارادت خود را به سالار شهیدان اعلام کردند. در این تجمع محدودیت‌ها برای زنان همچنان اعمال شده بود اما منابع آگاه همراهی دولت سعودی برای این مراسم را تأیید کردند.
سوگواری با خون و اعتراض
در دهه نخست ماه محرم تا روز عاشورا، تروریست‌ها همچنان جنایت کردند و در آستانه روز تاسوعا نیروهای امنیتی در دمشق سوریه سه دستگاه موتورسیکلت بمبگذاری شده در منطقه سیده زینب کشف کردند اما به رغم افزایش تمهیدات امنیتی در پایتخت سوریه، انفجار یک خودروی بمبگذاری شده در منطقه کوع السودان محله سیده زینب(س) در مسیر عزاداران حسینی دست کم 5 زن و کودک را به شهادت رساند و 7 نفر نیز مجروح شدند. یک بمب نیز در منطقه زینبیه منفجر شد و چند نفر مجروح شدند. تحقیقات برای دستگیری عاملان این حادثه تروریستی در حال انجام است.
اما در پی این انفجار آرایش امنیتی در شهرهای زیارتی عراق سنگین‌تر شد و نیروهای بسیج مردمی عراق نیز در شمار بیشتری برای برقراری امنیت زائران حسینی در این کشور وارد صحنه شدند. در همین حال به نوشته العالم، حامیان جریان صدر کفن پوش در کربلا حاضر شده و در حرم امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) اقامه عزا کردند.
مسلمانان یمن نیز با برپایی گردهمایی بزرگی در استان صعده، عشق و ارادت خود را به امام حسین(ع) نشان دادند. تجمع کنندگان همچنین با در دست داشتن پلاکاردهایی موضع خود در حمایت از مردم فلسطین را اعلام کردند.
در همین حال به گزارش المنار، سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان نیز در جریان سخنرانی در شورای مرکزی عاشورا در ضاحیه جنوبی بیروت و در جمع سوگواران حسینی با تأکید بر جانفشانی مبارزان مقاومت، آنها را آماده شهادت خواند. وی گفت: «جنگ‌های کنونی در لبنان و جهان با نزاع بر سر قدرت و رهبری مرتبط است. بسیاری از نبردها در تاریخ به خاطر درگیری بر سر غنایم، نفت، بازارها و انرژی بوده و نه برای اصول و گسترش عدالت در زمین. اما تجربه مقاومت در لبنان نشان داد که جامعه مقاومت در اکثریت مواقع دارای روحیه ایمان و جهاد و آماده شهادت است.»

کنترل امنیتی و ارتباطی برای شیعیان عزادار
بحرین یکی از کشورهای عرب مسلمانی است که امسال نیز شیعیان آن با سرکوب شدید دولت، امکان عزاداری برای امام حسین(ع) در آرامش را نداشتند و دولت این کشور در طول دهه اول محرم چندین بار اقدام به جمع‌آوری پرچم‌ها و ادوات دسته‌جات عزاداری از تکیه‌ها کرده بود؛ این شرایط در روز عاشورا نیز برای تکیه‌های عزاداری برقرار بود.
در عین حال در برخی شهرهای افغانستان و پاکستان نیز گرچه مراسم عزاداری شیعیان برقرار بود اما قطع شدن سیستم‌های ارتباطی و اینترنتی در تمام ساعات برگزاری مراسم سوگواری، مردم این دو کشور را به خشم آورده بود. با این حال چه در اسلام آباد پاکستان و چه کابل افغانستان، به رغم شرایط امنیتی شدید، شیعیان امسال توانستند با تجمعاتی بار دیگر با سالار شهیدان عهد و پیمان ببندند.

 

خبر پلاس

مرگ 5 نفر در انفجار کپسول گاز در کربلا

گرچه تدابیر شدید امنیتی در شهرهای زیارتی عراق هرگونه خطر تروریستی را دفع کرد اما عصر دیروز انفجار یک کپسول گاز و مولد برق در خیابان امام علی (ع) در نزدیکی بین الحرمین، حادثه آفرین شد  و دست کم 5 نفر کشته و حدود 35 زائر و خادم امام حسین در این حادثه مجروح شدند. به گزارش فارس، براساس آخرین خبرها از شهر کربلا، پس از این انفجار نیروهای امدادی و امنیتی بلافاصله در محل حضور یافته و این خیابان را مسدود کردند تا عملیات امداد و نجات با سهولت بیشتری انجام شود. برخی شاهدان معتقدند در زمان این حادثه شماری از زائران در خیابان امام علی(ع) حضور داشتند اما توانستند با وجود ازدحام جمعیت خود را از منطقه دور کنند اما همچنان 40 نفر در آتش گرفتار شدند. هنوز هویت کشته شدگان این حادثه مشخص نشده است.

 

جستجو
آرشیو تاریخی