هنرمند کاریکاتوریست در افتتاحیه نمایشگاه گروهی «جدال نار با نور» با موضوع اهانت به قرآن کریم:

غربی‌ها، هرجا به نفع‌شان نباشد، قائل به آزادی بیان نیستند

 «جدال نار با نور» عنوان نمایشگاه گروهی هنرمندان تجسمی حوزه‌های کارتون، کاریکاتور و پوستر است که به آثار هنرمندان در محکوم کردن توهین به ساحت مقدس قرآن کریم، اختصاص دارد. در این نمایشگاه 50 اثر از 21 هنرمند از جمله سیدمسعود شجاعی‌طباطبایی، عباس گودرزی، محمدرضا دوست‌محمدی، ‌سالار عشرت‌خواه، حسین نقیبی، عامر الجازع‌ و احمد خلیل از عراق و کمال شریف از یمن است که کارتون، کاریکاتور و پوسترهایی در واکنش به اهانت به قرآن کریم در سوئد خلق کرده‌اند. در آیین افتتاحیه این نمایشگاه که سوم مردادماه در گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری برگزار شد، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، علی فروزانفر معاون هنری حوزه هنری، محمد زرویی نصرآباد مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و جمعی از هنرمندان هنرهای تجسمی از جمله سیدمسعود شجاعی طباطبایی، مسعود نجابتی، محمدحسین نیرومند و مازیار بیژنی حضور داشتند.

دفاع غیرتمندانه هنرمندان از ساحت قرآن کریم
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه افتتاح نمایشگاه «جدال نار با نور» درباره واکنش هنرمندان به بی‎حرمتی به قرآن کریم در سوئد گفت: ما شاهد بودیم که دولت‌های اروپایی به بهانه آزادی بیان به کتاب مقدس دو میلیارد مسلمان توهین کردند. این اتفاق واکنش‌های بسیار زیادی را در جهان اسلام به دنبال داشت و باعث شد مسلمانان پای کار بیایند و جامعه فرهنگی هنری کشور نیز پا به پای همه بخش‌ها و حتی خیلی جلوتر از برخی حوزه‌ها این کار را انجام دهند.
وی افزود: آثار این نمایشگاه طی سه روز تولید شده و خیلی از این افراد حتی از دیگر کشورهای اسلامی مشارکت کرده‌اند و این امر نشان می‌دهد که هنرمندان با چه عرق و علاقه‌ای در صحنه هستند و من از همه آنها تشکر می‌کنم که با اعتقاد قلبی و راسخی که به آموزه‌های وحیانی و قرآنی دارند این‌طور غیرتمندانه از ساحت قرآن حمایت کردند.

زبان هنر، پاسخ زیبا به اتفاقات زشت
علی فروزانفر، معاون هنری حوزه هنری نیز در حاشیه آیین افتتاحیه نمایشگاه جدال نار با نور اظهار داشت: پاسخ به زبان هنر می‌تواند پاسخی نیکو و زیبا به اتفاقات زشت و قبیحی چون اهانت به ساحت قرآن کریم باشد، چرا که اسلام، دین منطق است و وقتی می‌خواهد به عمل زشتی پاسخ دهد از زبان هنر و منطق استفاده می‌کند.
معاون هنری حوزه هنری ادامه داد: این اتفاق زمانی اهمیت پیدا می‌کند که به بهانه آزادی بیان، حمایت‌های دولتی هم پشت سر این اتفاق باشد و پوشش امنیتی برای فرد هتاک ایجاد کند، حتی می‌توان گفت که فاجعه وقتی بزرگ‌تر می‌شود که این اقدام از سوی دیگران مورد تشویق قرار گرفته و نمود و بروز رسانه‌ای پیدا می‌کند. زنجیره این اتفاقات و حمایت‌هاست که این اتفاق را حتی از موارد قبلی متفاوت می‌کند، وگرنه در طول تاریخ، افراد گمراه از این طیف، اتفاقات بی‌ادبانه و هتاکانه مشابه فراوانی انجام داده‌اند، در مقابل چنین اهانتی، علمای اسلام و مقام معظم رهبری عکس‌العمل‌هایی مناسب نشان دادند و هنرمندان نیز که مانند بسیاری از اقشار جامعه دل در گرو مقدسات دینی دارند، تلاش کردند تا عکس‌العمل‌های شایسته و مناسبی در شاخه‌های مختلف هنری- که امکان واکنش سریع را به این اهانت داشتند- انجام دهند. شاعران بسیاری شعر گفتند و عرض ارادتشان را به قرآن کریم عرضه داشتند و هنرمندان عرصه تجسمی نیز با تمام قدرت وارد این میدان شدند.

هدف، افشای پشت صحنه این اتفاق شوم است
همچنین در جریان برگزاری این نمایشگاه سید مسعود شجاعی‌طباطبایی کاریکاتوریست شناخته‌شده کشورمان و مدیر خانه کاریکاتور ایران درباره واقعه آتش زدن قرآن کریم در سوئد گفت: ما شاهد اتفاق تلخی از سوی دولت سوئد بودیم که با عنوان آزادی بیان به کتاب آسمانی بیش از یک میلیارد مسلمان در سراسر جهان، توهین کرد. برای شرایط ایجاد شده عنوان و نامی جز نفرت‌پراکنی نمی‌توان گذاشت و این اتفاق برای اولین بار نیست که رخ داده، چرا که پیش از این هم این بی‌حرمتی تکرار شده بود و کشور دانمارک اولین کشوری بود که به پیامبر اسلام(ص) توهین کرد. این کاریکاتوریست با تأکید بر اینکه کاریکاتور، زبان قدرت، زبان جهانی اعتراض و زبان مقاومت است، گفت: از آنجا که زبان بین‌المللی کارتون و کاریکاتور سرعت بسیار بالایی دارد، از این‌رو این حوزه را گزینه مناسبی برای تولیدات هنری دیدیم تا فعالان بتوانند آثارشان در واکنش به این اتفاق (سوزاندن قرآن) را نشان دهند.

به نام آزادی بیان، به کام اهداف سیاسی
مازیار بیژنی دیگر کاریکاتوریست مطرح کشورمان در این مراسم گفت: می‌توان گفت این اقدام توهین‌آمیز از حدود دو دهه پیش، بعد از ماجرای سلمان رشدی که به صورت ادبیات و رمان بوده همچنان به شکل‌های مختلفی همچون کاریکاتور ادامه پیدا کرده است. از سال‌های 84 – 85 این‌گونه توهین‌های شرم‌آور تکرار شده و هر چند سال یکبار تمدید شده است. در سال‌های اخیر کشورهای دانمارک، سوئد و فرانسه مرتب از این عمل زشت حمایت کرده‌اند و آنچه جالب است، به اسم آزادی بیان این کار را انجام می‌دهند، در حالی که ادعای زیادی است. برای نمونه نمایشگاه کاریکاتور هولوکاست که در سال‌های 85 و 95 برگزار شد، آنها هر دو بار نسبت به این موضوع واکنش‌هایی نشان دادند. در سال 95 نتانیاهو نسبت به برگزاری این نمایشگاه اعتراض کرد و این اعتراض به سازمان ملل کشیده شد. در مواردی که به نفعشان نیست آزادی بیان معنی ندارد و یک‌طرفه است. آنها امتحان خودشان را پس داده‌اند.
وی افزود: نقش هنرمندان کشورهای اسلامی بسیار مهم است. در مورد فلسطین که دامنه آن خیلی گسترده‌تر است و از چین تا امریکای لاتین هنرمندان نسبت به آن موضع دارند. در مورد اهانت به قرآن کریم باید هنرمندان جهان اسلام وارد عمل شوند و از آنها توقع داشته باشیم که در برابر این‌گونه اتفاقات با زبان هنر عکس‌العمل نشان دهند. از هنرمندان عراقی و لبنانی، آثاری در فضای مجازی می‌بینیم، ولی در داخل کشور در عرصه کاریکاتور به‌جز همین موجی که به صورت جریان هنر انقلاب راه افتاده، چیز زیادی ندیدم.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و چهل و سه
 - شماره هشت هزار و دویست و چهل و سه - ۰۷ مرداد ۱۴۰۲