وزیر خزانهداری امریکا در راستای توسعه روابط تجاری با آسیا، پس از چین به هند رفت
فشار چندجانبه واشنگتن برای تقویت روابط با پکن
زهره صفاری
خبرنگار
وزیر خزانهداری امریکا خرسند از نتایج سفرش به چین، در دیدار با وزرای اقتصادی گروه 20 در هند، بر تقویت روابط بر پایه منافع مشترک اقتصادی با پکن شامل اعطای وام به کشورهای فقیر برای تسویه بدهیها و همچنین گسترش بانکهای چندجانبه تأکید کرد و این شرایط را پیش از افزایش سرمایه برای تغییر شرایط اقتصادی جهان ضروری خواند.
به گزارش رویترز، جانت یلن در نشست خبری پیش از نشست با وزرای خارجه گروه 20 و رؤسای بانکهای مرکزی در هند گفت: «دیدار هفته گذشته در پکن در بهبود روابط امریکا و چین مؤثر بود و گام مهمی در مسیر همکاری دو قدرت اقتصادی برتر جهان برای حل نگرانیهای دوجانبه به شمار میرفت. اما همچنان کارهای زیادی باید انجام شود و به نظرم این سفر شروع بسیار مهمی بود. من برای بسترسازی روابط آینده با پکن بسیار مشتاق هستم.» در این میان گرچه ناظران امریکایی اصول تجاری چین را ناعادلانه میدانند، اما یلن معتقد است: «در برهه فعلی این مسائل مورد توجه نیست و شرکتهای امریکایی به دنبال شرایطی هستند تا بتوانند در چین سرمایهگذاری و از منافع آن بهرهبرداری کنند.»
تمرکز بیشتر بر هند
یلن که در گجرات پاسخگوی سؤالات خبرنگاران بود بر عزم امریکا برای تقویت روابط با هند تأکید و اعلام کرد سفری نیز به ویتنام خواهد داشت. وزیر خزانهداری امریکا گفت: «هدف اصلی ما از سفر به هند فشار بیشتر برای بازسازی سازکار کمک مالی به کشورهای در حال توسعه و گرفتار مالی است که میتواند در گسترش روابط در حال رشد امریکا و هند کمککننده باشد.»
با وجود این اظهارات، ناظران معتقدند توقفهای گاه و بیگاه یلن در هند اهمیت روابط امریکا با این کشور بویژه در برهههای پرتنش با چین را بهخوبی نشان میدهد. این در شرایطی است که بهرغم تلاشهای امریکا و همپیمانانش در تحریم روسیه و اعمال فشارهای اقتصادی شدید بر این کشور، هند همچنان روابط خود با مسکو را حفظ کرده و تاکنون حاضر به همراهی غربیها برای صفآرایی در برابر پوتین نشده است.
ریموند ویکری جونیور، کارشناس سیاسی حوزه روابط امریکا و هند در مرکز مطالعات بینالمللی و استراتژیک معتقد است: «سفر یلن به هند آن هم در فاصله کوتاهی از حضور این مقام امریکایی در چین معنادار بود، چرا که مقامات هندی فرصت داشتند تا جزئیات گفتوگوی امریکا با طرف چینی را دریابند. در عین حال به این سؤال آنها که آیا امریکا برای انتقال منابع خود از چین به هند مصر است نیز پاسخ مناسبی داده خواهد شد.» در همین حال هارولد فورچتگات روت، کارشناس ارشد مؤسسه هادسون نیز سفر به هند را بازتابی از یک شراکت در حال رشد خواند و گفت: «هند سابقه تنش طولانی با چین بویژه در مرزهایش دارد و این کشور به دنبال پیشبرد نیروی دریاییاش در اقیانوس هند است؛ موضوعی که چین مدتها به دنبال آن بوده است.»
تأکید بر حمایت از اوکراین
به نظر میرسد اوکراین یکی از اولویتهای مهم دولت بایدن شده است، چراکه علاوه بر تمامی بستههای حمایتی واشنگتن به این کشور، وزرای کابینه بایدن نیز همواره در هر فرصتی بر این حمایت تأکید میکنند. به نوشته اکونومیست ایندیا، یلن معتقد است: «جنگ اوکراین یک تعهد اخلاقی مهم و اول برای ما است، اما در عین حال بهترین اتفاقی است که ما بهوسیله آن میتوانیم برای اقتصاد جهانی انجام دهیم. بنابراین امریکا سیاست قطع دسترسیهای روسیه به تسلیحات و فناوریهای نظامی را همچنان در دستور اجرا خواهد داشت و هدف اصلی ما مقابله با تلاشهای روسیه برای دور زدن تحریمهایمان است.»
وی با تأکید بر نقش مؤثر هند در این راستا خاطرنشان کرد: «ما برای نیل به این اهداف روی هند حساب ویژهای باز کردهایم و این کشور را شریکی انکارناپذیر برای تقویت زنجیره تأمین میدانیم. شرکتهای خصوصی امریکا، هند را مکان مناسبی برای افزایش تولید کالاها و همچنین مقصدی مناسب برای صادرات امریکا میدانند.»
تقویت بانکهای جهانی
یلن در این سفر در آستانه نشست با مقامات اقتصادی 20 کشور جهان بر گامهای بعدی در مسیر ارتقای بانک جهانی و دیگر بانکهای چندجانبه توسعهیافته تأکید کرد تا از این راه بتوان معضل کشورهای فقیر را برطرف کرد: «ما بانکها را بزرگ نمیکنیم، ارتقا میدهیم.»
به نوشته نیویورک تایمز، وی درباره هدف حمایت از کشورهای در حال توسعه نیز گفت: «ما با طرف چینی برای کمک به زامبیا در تسویه بدهیهایش توافق کردیم. این مذاکرات بیش از یک سال زمان برد و موفقیت در آن میتواند مسیر را برای حمایت از غنا و سریلانکا نیز باز کند. بدون شک زمانی که این کشورها وضعیت اقتصادیشان بهبود یابد، اقتصاد جهانی نیز از آن سود خواهد برد.»