صفحات
شماره هشت هزار و دویست و بیست و هفت - ۱۸ تیر ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و دویست و بیست و هفت - ۱۸ تیر ۱۴۰۲ - صفحه ۲۲

برگزاری همایش بین‌المللی مقابله با طوفان‌های گرد و غبار در شهریورماه

ورود 147 میلیون تن گرد و غبار خارجی به ایران

زیست‌بوم- بررسی‌های انجام شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست در قالب شناسایی منشأهای خارجی طوفان‌های گرد و غبار تأثیر‌گذار بر کشورمان نشان می‌دهد که در منطقه غرب آسیا سطحی برابر ۲۷۰ میلیون هکتار اراضی با استعداد غبارخیزی با شدت‌‌های گوناگون وجود دارد که سالانه بیش از ۱۴۷ میلیون تن ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرون تولید شده که بخش زیادی از کشورهای عربستان، اردن، سوریه، عراق، ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان، ترکیه، امارات و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس وارد ایران می‌شود. علی‌محمد طهماسبی بیرگانی، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر ستاد ملی گرد و غبار کشور، برگزاری همایش بین‌المللی مقابله با طوفان‌های گرد و غبار را که قرار است نیمه دوم شهریورماه در ایران برگزار شود از دستاورد مهم دولت سیزدهم در زمینه دیپلماسی محیط زیست عنوان می‌کند و می‌گوید: با برگزاری همایش منطقه‌ای در ۲۱ تیرماه سال گذشته (۱۲ جولای ۲۰۲۲)؛ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشست پایانی خود در آذر ماه 1401 (۱۵ نوامبر ۲۰۲۲) ضمن قدردانی از کشور جمهوری اسلامی ایران، با اکثریت آرا برگزاری همایش بین‌المللی مقابله با طوفان‌های گرد و غبار توسط کشورمان را با همکاری همه‌جانبه همه نهادهای ذی‌ربط سازمان ملل متحد به تصویب رساند که رئیس‌جمهور ایران نیز در سفر به نیویورک موضوع فراهم کردن زمینه‌های برگزاری موفق این همایش توسط نمایندگی کشورمان در سازمان ملل را مورد تأکید قرار داد. بیرگانی پیش از این در گفت‌و‌گو با «ایران» از دو برنامه عمل زیر‌منطقه‌ای برای ساماندهی گرد و غبارهایی که از کشورهای اطراف به ایران می‌آید، خبر داده و گفته بود: ما دو برنامه برای همسایگان نوشتیم. برای همسایگان شرق و شمال شرقی یک برنامه عمل نوشته شده است. بسته‌ای هم که برای همسایه‌های جنوب و جنوب‌غربی نوشته شده، تمام کشورهای حوزه خلیج فارس را در برمی‌گیرد.
به گفته بیرگانی، برای کارهای مشترک با یک کشور خارجی ابتدا باید یک مجمع و نهاد بین‌المللی مسئولیت کار را به‌عنوان هماهنگ‌کننده به عهده بگیرد که ما و کشور طرف مقابل آن را قبول کنیم. بعد از آن باید یک صندوق مالی مشترک شکل بگیرد. در حال حاضر کلیات برنامه در حد راهبردها و سیاست تدوین شده که برنامه عملیاتی مستلزم حضور خود آن کشورها است. همه جای دنیا هم برنامه‌های برون‌مرزی را به همین شیوه دنبال می‌کنند. شرط لازم برای اقدام مشترک با کشورهای همسایه یا غیرهمسایه که روی ما تأثیر می‌گذارند حضور همه آنها است.
صندوق مورد نظر بیرگانی چندی پیش توسط ایران و سازمان ملل تشکیل شد. همایش بین‌المللی پیش رو از جمله برنامه‌های مشترک ایران و سازمان ملل برای جلب مشارکت کشورهای منطقه با هدف حل معضل گرد و غبارهای منطقه‌ای است.
جستجو
آرشیو تاریخی