واشنگتن در حال بررسی ارسال بمب‌های خوشه‌ای به کی یف است

نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا؛ بهانه‏ای برای اتهام زنی به روسیه

 فائزه سادات یوسفی
خبرنگار

در حالی که واشنگتن در حال بررسی ارسال مهمات خوشه‌ای به کی یف است، زلنسکی طی چند روز گذشته مدعی شده، ارتش روسیه در اطراف ساختمان و پشت بام و تأسیسات نیروگاه اتمی زاپروژیا مواد منفجره کار گذاشته و در تدارک تحریکات خطرناک در نیروگاه زاپروژیا است.
 البته او در طول یکسال گذشته بارها این ادعاها را به طرق مختلف مطرح کرده و هشدار داده بود، جهان در انتظار یک فاجعه هسته‌ای است. مسکو و کی‌یف بارها در طول جنگ یکدیگر را متهم به حمله به این نیروگاه کرده‌اند. اما این بار، زلنسکی در حالی اتهاماتی را علیه روسیه مطرح می‌کند که گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اعلام کرده، کارمندان آژانس هیچگونه فعالیتی برای مین‌گذاری نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا را مشاهده نکرده‌اند. او همچنین ادامه داده که کارشناسان ما همچنان نیاز به دسترسی به
پشت بام واحدهای راکتور و سالن‌‌های توربین دارند. بنابر منابع خبری روسیه، گروسی طرح ضد حمله اوکراین و عملیات نظامی موجود در اطراف این نیروگاه هسته‌ای را خطرناک توصیف کرده است.
به گزارش اسپوتنیک، آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در واشنگتن به
 اظهار نظرهای کی‌یف درباره تهدید روسیه برای تضعیف نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا گفت: «رسانه‌های امریکایی با نقشه‌های جنایتکارانه مقام‌های اوکراینی پیش از نشست ناتو بازی می‌کنند. بکارگیری از حمله تروریستی برای تهمت زدن به روسیه به عنوان یک تروریست هسته‌ای نقشه آنها است.»
آنتونوف افزود: «پروپاگاندای تحریک‌آمیز در رسانه‌های امریکایی،
با تکرار اظهارات کی‌یف در مورد تهدید به تضعیف نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا توسط روسیه، نشان می‌دهد بدبینی‌ای که خبرنگاران محلی با آن رویدادهای اوکراین را پوشش می‌دهند، فراتر از مرزهای عقل است.» مسکو، هشدار‌های زلنسکی را نشان دهنده یک حمله تروریستی از سوی کی‌یف به نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا می‌داند که در پی آن با محکومیت مسکو، کرملین را تحت فشارهای بین‌المللی قرار دهد.
زاپروژیا، بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا از نظر تعداد واحدها و ظرفیت نصب شده است و دارای شش واحد نیرو با ظرفیت هر یک یک گیگاوات است. این نیروگاه در سال 2022 به تصرف مسکو درآمد. ارتش اوکراین به طور منظم به گلوله باران قلمرو نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا در مجاورت شهر ادامه می‌دهد. سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در همین رابطه گفته است: «رژیم کی‌یف با ادامه گلوله باران هدفمند نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا به دنبال ایجاد خطر یک فاجعه هسته‌ای است.» آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای بارها ضرورت ایجاد منطقه امنیتی در پیرامون نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا را اعلام کرده است.
در همین حال کارشناسان نسبت به خطرات حاصل از آسیب به این نیروگاه هشدار داده‌اند. «پل براکن»، کارشناس امنیت ملی و استاد علوم سیاسی امریکایی بیان داشته: «حملات توپخانه‌ای و موشکی می‌تواند دیواره‌های راکتور را سوراخ کرده و تشعشعات را به میزان گسترده‌ای در منطقه پخش کند و فاجعه‌ای مانند آنچه که در سال ۱۹۸۶ در چرنوبیل رخ داد، رقم بزند.» از نظر او هرگونه تخریب در این نیروگاه می‌تواند جان صدها یا هزاران نفر را بگیرد و فجایع زیست محیطی حاصل از آن تا اروپا گسترده شود.

احتمال ارسال بمب خوشه‌ای به کی‌یف
هراس افکنی در مورد حمله روسیه به زاپروژیا در شرایطی در حال تشدید است که طبق گزارش‌ها طرح ضد حمله اوکراین بر اساس برنامه‌ریزی‌ها و زمان‌بندی‌ها جلو نمی‌رود، به طوری که حتی مقامات امریکایی به آن اذعان کرده‌اند. اما در این سو برای جبران این معضل، منابع آگاه خبر دادند، واشنگتن در حال بررسی ارسال مهمات خوشه‌ای به کی‌یف است. اوکراین طی ماه‌های گذشته از امریکا بمب‌های خوشه‌ای جنجال برانگیزی را در خواست کرده است. در همین رابطه دو قانونگذار امریکایی اعلام کردند که مقام‌های کی‌یف در بهمن ماه، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ از اعضای کنگره خواسته بودند کاخ سفید را برای ارسال چنین بمب‌هایی به اوکراین تحت فشار بگذارند.
به گزارش العالم، مقامات ارشد دولت امریکا چندین ماه است که مشغول بررسی این درخواست بوده و هنوز آن را رد نکرده‌اند.
تاس گزارش داد که روز پنجشنبه تعدادی از رسانه‌های غربی از جمله نیویورک تایمز، رویترز و سی‌ان‌ان گزارش دادند که تصمیمی برای ارسال مهمات خوشه‌ای به اوکراین گرفته شده است و این اطلاعیه روز جمعه 7 جولای (دیروز) اعلام خواهد شد. با این حال تا شب گذشته خبری درباره نتیجه این تصمیم‌گیری منتشر نشد. هرچند که پنتاگون پیشتر گفته بود، ایالات متحده آماده بود تا مهمات خوشه‌ای را در صورتی در اختیار اوکراین قرار دهد که کمترین تهدید را برای جمعیت غیرنظامی داشته باشد.
رویترز نیز به نقل از آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان گزارش داد که آلمان همچنان به کنوانسیون مربوط به مهمات خوشه‌ای پایبند بوده و از ارسال سلاح به کی‌یف خودداری خواهد کرد. استفاده از بمب‌های خوشه‌ای در جنگ اوکراین نویدآور خشونت و کشتار بیشتر و همچنین ناکامی رسوا نشده طرح ضدحمله اوکراین است.
هنگامی که مهمات خوشه‌ای منفجر می‌شوند، ده‌ها بمب کوچک را در یک منطقه بزرگ پراکنده می‌کنند. اگر این بمب‌ها منفجر نشوند، برای سال‌های آینده نیز تهدیدی برای غیرنظامیان خواهند بود. به گزارش آناتولی، استفاده، ذخیره‌سازی و فروش مهمات خوشه‌ای که سال‌ها به عنوان یک سلاح نامتعارف و تهدید‌آمیز تلقی می‌شد، با قراردادی که در سال 2008 امضا شد، ممنوع اعلام شد. در حالی که اکثر 123 کشور طرف توافق، متعهد شده‌اند که بمب‌های خوشه‌ای در داخل مرزهای خود را در مدت زمان مشخصی نابود کنند. بر اساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر، میزان واقعی بمب‌های خوشه‌ای اغلب بسیار بیشتر از آن چیزی است که به طور رسمی توسط دولت‌ها اعلام شده است که به طور بالقوه منجر به تلفات متعدد در میان جمعیت غیرنظامی می‌شود.
 
 
 
 
 

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و بیست و شش
 - شماره هشت هزار و دویست و بیست و شش - ۱۷ تیر ۱۴۰۲