همایش سالانه قوه قضائیه با حضور رؤسای سه قوه و مقامات دستگاهها برگزار شد
فصل بی بدیل همکاری قوا
همایش سالانه قوه قضائیه صبح دیروز با حضور رؤسای قوای سه گانه، مقامات دستگاههای مختلف کشور و مسئولان عالی رتبه نظامی در سالن اجلاس سران برگزار شد. در این همایش که تیرماه هر سال همزمان با سالروز شهادت آیتالله سیدمحمد بهشتی و 72 تن از یارانش برگزار میشود، سران سه قوه طی سخنانی بر هم افزایی و همکاری و عملکرد یکپارچه قوا و همدلی آنها تأکید کردند و ماحصل این تعاملات را خدمت بیشتر به مردم و نظام دانستند.
بهشتی، معمار دستگاه قضا
رئیس جمهور در سخنان خود در این مراسم شهید بهشتی را بحق، «معمار دستگاه قضایی» جمهوری اسلامی دانست و با بیان اینکه شهید بهشتی به هیچوجه تحت تأثیر جوسازیها قرار نمیگرفت تصریح کرد: شأن و منزلت قضات تشخیص موضوع، تشخیص حکم و ایجاد تناسب بین موضوع و حکم و سپس ایستادگی بر این حکم و تصمیم خود است.
اقدامات قوه قضائیه برای تحول دستگاه قضا
آیت الله رئیسی در ادامه با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب مهمترین نیاز دوره پیش رو را تحول عنوان کردند، اولین شرط تحول را تحول شناختی برشمرد که نیاز به برخورداری از روحیه تحولخواه دارد و افزود: دومین شرط تحول نیز تحول فرایندی است که برای دست یافتن به آن نیاز به یک بازنگری به عملکرد خود داریم تا نقاط ضعف آن را برطرف و نقاط قوت آن را تقویت کنیم.
رئیسی با بیان اینکه برای تحقق هدف رشد اقتصادی 8 درصدی نیاز به افزایش سرمایهگذاری و ارتقای بهرهوری داریم، اظهار کرد: بوروکراسی و دموکراسی با هم متولد شدند و بوروکراسی قرار بود بستر دموکراسی باشد، اما امروز پیچیدگیهای به وجود آمده در نظامهای اداری و بوروکراسی حتی صدای حامیان و بانیان بوروکراسی و دموکراسی را هم درآورده است. رئیس جمهور در ادامه تحول نهادی را سومین محور مهم در فرایند تحول دانست و گفت: در تحول نهادی باید بازنگاهی داشته باشیم نسبت به اینکه آیا این میزان از سازکارهای موجود برای انجام امورات لازم است یا امکان چابکسازی و افزایش بهرهوری وجود دارد که در این راستا نظرات مدیران دستگاههای اجرایی و قضایی بسیار اثرگذار خواهد بود.
لزوم بازنگری در عملکرد ادارات
رئیسی با بیان اینکه این همایش علاوه بر تجلیل از مقام شهید بهشتی و قضات مجاهد و پرتلاش، تجلی همصدایی، همراهی و همدلی تمام قوا را به همراه دارد، افزود: تمام ادارات و دستگاههای مختلف کشور باید با بازنگری در عملکرد خود بررسی کنند که تا چه میزان به منویات رهبری معظم انقلاب در کاهش مشکلات و آسیبهای اجتماعی و اداری نزدیک شدهاند.
تلاش برای رسیدن به جامعهای عاری از جرم و فساد
رئیس جمهور در ادامه با تأکید بر ضرورت تلاش همه دستگاههای مختلف کشور در سه قوه برای رسیدن به جامعهای عاری از جرم، جنایت و فساد، اظهار داشت: نقطه مطلوب ما رسیدن به جامعهای مبتنی بر اخلاق، معنویت و عدالت است که هم در طول این 4 دهه گذشته و هم در بیانیه گام دوم انقلاب از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان یک راهبرد و هدف مورد توجه قرار داشته و تحقق آن نیازمند همدلی و همگرایی سه قوه است.
آمار بالای ورودی پرونده به دستگاه قضایی افتخار نیست
رئیسی با بیان اینکه هیچ دستگاهی در کشور نمیشناسیم که مأموریت آن پیشگیری از جرم نباشد، بر ضرورت بازدارندگی و کاهش میزان جرم در کشور تأکید کرد و ضمن تقدیر از دستگاه قضا برای رسیدگی به تعداد قابل توجهی از پروندههای قضایی، گفت: آمار بالای ورودی پرونده به دستگاه قضایی افتخار نیست، بلکه کاهش آن موجب افتخار است و باید همه تلاش ما این باشد که پروندههای ورودی به دستگاه قضایی و میزان جرم در جامعه روز به روز کاهش پیدا کند.
لزوم همگرایی قوا برای ایجاد رضایتمندی مردم
رئیس جمهور با تأکید بر لزوم همگرایی بیشتر سه قوه برای اجرای عدالت، ارتقای امنیت، افزایش اعتماد عمومی به نظام اداری و ایجاد رضایتمندی در مردم، کف تعاملات دولت با دستگاه قضا را مرتفع کردن مشکلات اداری، مالی و پشتیبانی این قوه دانست و گفت: دولت از 6 ماهه دوم سال 1400 تلاش کرد برخی نواقص را به صورت مقطعی حل کند، اما در سال 1401 و با کمک مجلس سعی کردیم آن میزان از بودجه مورد نیاز قوه قضائیه را که مقدور است، تأمین کنیم و در سال 1402 نیز نسبت به سال 1401 بودجه دستگاه قضا را 2 برابر کردیم. رئیسی تصریح کرد: همچنین دولت برای جبران کمبود کارمند در دستگاه قضا، به غیر از تسهیل در اشتغال به کار 600 قاضی که قرار است به کمک دستگاه قضایی بیایند، با جذب 12 هزار و 500 کارمند به این قوه نیز موافقت کرده است که البته این همچنان کف همکاری و تعامل میان دولت با دستگاه قضا بوده است.
رئیس جمهور در ادامه سقف همکاری مشترک دولت و قوه قضائیه را تلاش برای کاهش ناهنجاریهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در جامعه، اجرای عدالت، امنیت تمام عیار و فراگیر، مبارزه با فساد، اصلاح ساختارهای فسادزا و برخورد با مجرمان و متجاسران به قانون عنوان کرد.
پایبندی به اجرای قانون زمینهای برای تفاهم اجتماعی است
رئیس جمهور همچنین در جلسه شورای اجتماعی کشور که عصر یکشنبه با هدف بررسی آسیبهای اجتماعی و ارائه آخرین گزارش دستگاههای مسئول از اقدامات صورت گرفته برگزار شد، با اشاره به مسئولیت همگانی جهت کمک و همکاری برای کاهش آسیبهای اجتماعی، اقدامات بهعمل آمده را ناکافی خواند و بر بهکارگیری همه ظرفیتهای در اختیار و تقسیم کار دقیق و نظارت بر اجرای صحیح آن تأکید کرد. رئیسی توجه به قانون و پایبندی به اجرای آن را زمینهای برای تفاهم اجتماعی دانست و نقش رسانه ملی و سایر دستگاههای فرهنگی برای ایجاد بازدارندگی از انحرافات اجتماعی را بسیار مهم عنوان کرد. رئیس جمهور همچنین پایبندی عمومی جامعه بویژه زنان ایرانی به حجاب و عفاف را فرصتی بزرگ برای ترویج شعائر و اصلاح برخی ناهنجاریهای اجتماعی خواند و بر اولویت داشتن کار فرهنگی در زمینه حجاب تأکید کرد. رئیسی با بیان اینکه ذائقه اجتماعی جامعه ایرانی مخالف هرگونه قانونشکنی است، به ضرورت تقویت مسئولیتپذیری اجتماعی اشاره کرد و گفت: مطالبه عمومی جامعه از مسئولان سالمسازی فضای فرهنگی و هزینهدار شدن هنجارشکنی و مقابله جدی با اقدامات سازمانیافته جهت حیازدایی از جامعه اسلامی است.
بــــرش
اژهای: تعاملات میان قوا بیسابقه است
حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه هم طی سخنانی در این همایش، عنوان کرد: در سال گذشته تلاش کردیم تحول واقعی را به منصه ظهور برسانیم و سند تحول را تبدیل به برنامه و برنامه تحول را تبدیل به عمل کنیم که در این راستا توفیقاتی را نیز به دست آوردیم. رئیس قوه قضائیه در ادامه با تأکید بر اینکه تعاملات ما با دو قوه دیگر بینظیر و بیسابقه است، گفت: انشاءالله خروجی و ماحصل این تعاملات، خدمت بیشتر به مردم و نظام باشد. رئیس عدلیه در ادامه این همایش با تبیین و تشریح جنگ ترکیبی دشمن که بخشی از آن در قالب اغتشاشات پاییز سال گذشته نمود داشت، گفت: بهخاطر شرایط ایجاد شده در نیمه دوم سال گذشته، ورودی پروندهها به قوه قضائیه با رشد ۴ درصدی مواجه بود، اما با تلاش و همت و روحیه انقلابی و جهادی قضات و کارکنان قضایی در صف و ستاد، سرعت و اتقان رسیدگی به پروندهها نیز افزایش و رشد داشت. رئیس قوه قضائیه در ادامه بیان داشت: با کمک و همراهی و حتی پیشقدمی دولت، ما شاهد بازرسیها و نظارتهای اثربخش و نافع سازمان بازرسی کل کشور بودیم؛ همچنین ۲۱۰ گلوگاه و بستر فساد نیز از ناحیه سازمان بازرسی شناسایی شد و در اختیار رئیس جمهور قرار گرفت که با استقبال و دستور ایشان همراه بود؛ این در حالی است که پیشتر گزارشهای پرتعداد سالانه سازمان بازرسی به دلیل عدم همراهی و اهتمام دولتهای پیشین، معطوف به نتیجه و هدف نمیشد. رئیس دستگاه قضا گفت: در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا نیز با تلاش دبیر این شورا، آنجاهایی که لازم بود، گرهگشاییهایی از امور صورت گرفت.
مهمترین رسالت قوه قضائیه احیای حقوق عامه
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی هم در این همایش با اشاره به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب در حرم امام(ره) گفت: ایشان ایمان و امید را به عنوان دو موضوع مهم که هم محور و بستر تحول است از همه ما مسئولان مطالبه کردند و برای آن نیازمند این هستیم که باور حقیقی نسبت به مردم و نقش مردم پیدا کنیم. از این جهت امروز مهمترین رسالت قوه قضائیه احیای حقوق عامه است. چرا که حکمرانی اسلامی حق مردم است و مردم صاحب این حق هستند. وی با بیان اینکه اگر ما حق مردم را ادا کنیم، مردم هم با وظیفه خود آشنا میشوند، یادآور شد: نباید اول تلاش کنیم که مردم را به وظیفه خود هوشیار کنیم بلکه باید اول آگاهی بخشی کنیم که چه حقی بر گردن ما دارند. وقتی اینگونه شد، به وظیفه و حقوق خود آشنا میشوند و در جامعه اعتماد شکل میگیرد. رئیس مجلس شورا ادامه داد: وقتی در جامعهای اعتماد شکل بگیرد، مشارکت معنی دار مردم را در همه عرصهها خواهیم دید و این به معنی موفقیت، پیشرفت و قدرت حل مسأله است. قالیباف مهمترین وظیفه و اولویت مسئولان را حل مسائل اقتصادی دانست و اظهار کرد: باید در حوزه مسائل اقتصادی از بیان مشکلات بگذریم و به مسائل دسترسی و شناخت پیدا کرده و اولویت بندی کرده و بعد هم تلاش کنیم که این مسائل را حل کنیم. این امر در سایه همدلی، همکاری و هم افزایی به وجود میآید. البته همه مکلفیم این وظیفه را در چهارچوب قانون انجام دهیم.