با وجود دفاع فراجناحی از بخشنامه وزارت کشور برای سلامت انتخابات، از سوی برخی نمایندگان مجلس صورت گرفت

اعمال فشار انتخاباتی با ابزار استیضاح


بخشنامه صیانت از سلامت انتخابات با وجود دستور وزیر کشور برای لغو بندهای محل نگرانی نمایندگان همچنان مستمسکی برای اعمال فشار علیه وزارت کشور قرار گرفته است. اعمال فشار از سوی طیفی از نمایندگان مجلس که گویا به سبب نگرانی‌های انتخاباتی‌شان به بی‌اثر کردن آن بخشنامه‌ قانع نیستند و سعی دارند با طرح استیضاح علیه احمد وحیدی، به تصور خود، وزارت کشور را برای گرفتن تصمیمات مطلوب‌شان تحت فشار قرار دهند. استیضاحی که چند روز پیش ادعا می‌شد 100 امضا دارد و دیروز جلیل رحیمی جهان‌آبادی از جمله نمایندگان منتقد بخشنامه با گفتن اینکه «تاکنون۸۰ امضا برای استیضاح وزیر کشور جمع شده» خواستار اعلام وصول آن از سوی هیأت رئیسه بود.

توصیه قالیباف به اجتناب مجلس از حاشیه‌ها
موضوع استیضاح و اصرار بر آن در تذکرهای شفاهی‌ بعضی نمایندگان آن هم درست در جریان رسیدگی به کلیات یک لایحه دوفوریتی با هدف کاهش قیمت کالاهای اساسی مورد نیاز مردم از طریق کاهش مالیات بر ارزش افزوده این کالاها اما با این واکنش محمدباقر قالیباف رئیس مجلس همراه بود که تأکید داشت: «از صبح در حال رسیدگی به موضوعات مهمی در رابطه با داروی مردم و هزینه کسب پروانه ساختمانی با معافیت و کاهش هزینه‌ها هستیم تا بحث‌های این‌گونه را حل و فصل کنیم، لذا اخطار شما را قبول دارم ولی اجازه دهید که به حاشیه نرویم چراکه این موضوع در حال حل شدن است».
رئیس مجلس در پاسخ به تذکر کاظم دلخوش نماینده صومعه‌سرا و شروع‌کننده اعتراض به بخشنامه وزارت کشور، با یادآوری تأکیدات رهبر معظم انقلاب بر 4 رکن اساسی امنیت، سلامت، مشارکت و رقابت در موضوع انتخابات و آنچه در جلسه غیرعلنی با حضور نمایندگان و وزیر کشور مطرح شده است، تصریح کرد: همه باید کمک کنیم مسیر انتخابات به درستی طی شود. این موضوع در آن جلسه قبول شد و در آن جلسه بحث کردیم، اینکه به هرحال معاون سیاسی وزارت کشور در ابلاغیه خطا کرده است و وزیر کشور هم این را پذیرفت و بندهای 2، 4، 6 و 7 آن را لغو کرد و اینجا توضیح دادند که این اشکال وارد بوده است».

نقل قول قالیباف از وحیدی
رئیس مجلس در عین حال به قولی که به گفته او وزیر کشور در جلسه با نمایندگان داده است، اشاره کرد و گفت: «ایشان قول داد که این موضوع را پیگیری می‌کند و چون الان ستاد انتخابات استارت خورده، یک فرصت یک هفته‌ای یا دو هفته‌ای داده تا جایگزین ایشان (رئیس ستاد انتخابات)مشخص شود».
نقل قول رئیس مجلس و اشاره‌اش به قول وزیر کشور در حالی است که احمد وحیدی روز چهارشنبه یک روز پس از جلسه غیرعلنی‌اش با نمایندگان آنچه تحت عنوان «تغییر معاون سیاسی وزارت کشور» مطرح شده بود، را رد کرد و تصریح داشت: «درخواستی بوده که دوستان مطرح کردند و من چیزی خاصی در جلسه دیروز در مجلس نگفتم بلکه گفتم در تعامل مثبت با مجلس دنبال حل سوءتفاهم خواهیم بود».
وزیر کشور همچنین  دیروزهم در ششمین نشست ستاد انتخابات با حضور «غلامرضا» رئیس ستاد و اعضای کمیته‌های تخصصی حضور یافت و تأکیدی جز بسیج تمامی امکانات و ظرفیت‌ها به منظور تحقق مشارکت حداکثری در انتخابات و تأمین زیرساخت‌های فنی متناسب با طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس در صورت تبدیل آن به قانون نداشت.

نگاه متفاوت نمایندگان به بخشنامه
بر خلاف آنچه به نظر می‌رسد بخشنامه وزارت کشور نه تنها با مخالفت همه نمایندگان مجلس مواجه نیست بلکه بخشی از نمایندگان نظرات خود را در دفاع از آن اعلام کرده‌اند. چنانکه سید محمد پاکمهر نایب رئیس کمیسیون بهداشت در گفت‌و‌گو با «مهر» ضمن تأکید بر اینکه بخشنامه معاون سیاسی وزیر کشور منافاتی با برگزاری انتخابات سالم و آزاد ندارد و در راستای سیاست‌های مقام معظم رهبری مبنی بر مشارکت حداکثری است، گفت: این بخشنامه در یک نگاه کلان هرگونه شائبه برای مجریان برگزاری انتخابات را رد و رعایت اصل بی‌طرفی را مورد تأکید قرار می‌دهد.
شهباز حسن‌پوربیگلری نماینده مردم سیرجان هم با بیان این اعتقاد که «وزارت کشور یکی از مقتدرترین وزارتخانه‌های دولت سیزدهم است و وزیر کشور با کارآمدی و فعالیت هوشمندانه نسبت به حل و رفع مسائل جاری اقدام می‌کند»، اظهار داشت: ابلاغیه اخیر وزارت کشور هم در راستای صیانت از سلامت انتخابات مجلس، شفافیت و کاهش عملکرد تبلیغاتی برخی از نمایندگان در آستانه انتخابات بود.

دفاع فراجناحی از بخشنامه وزارت کشور
بخشنامه وزارت کشور برای صیانت از سلامت انتخابات در حالی موضوع هجمه به معاون سیاسی وزیر کشور و رئیس ستاد انتخابات از سوی طیفی از نمایندگان قرار گرفته که محتوای آن با تأیید و استقبال طیف‌های مختلف فعالان سیاسی همراه شده است. فعالان سیاسی اگر چه در زمره منتقدان دولت بشمار می‌روند اما اذعان کرده‌اند که مفاد این بخشنامه در جهت تأمین و تضمین سلامت انتخابات و رفع شائبه بهره‌برداری سیاسی از برنامه‌های دولت در استان‌ها و صیانت از رأی مردم بوده است.
از جمله سید محمود علوی وزیر سابق اطلاعات که بخشنامه وزارت کشور را از نظر مبنایی دارای مشکلی ندانسته و گفت در جلسه کمیسیون خبرگان رهبری به درست و دقیق بودن مصوبه وزارت کشور برای صیانت و سلامت انتخابات مجلس تأکید کرده است. مصطفی‌پورمحمدی وزیر اسبق کشور نیز با اعتقاد به درستی مصوبه، یادآور شد: بهتر است در این زمان نمایندگان مجلس درگیر حواشی نشوند و اگر در برنامه‌ای یا بازدیدی با مسئولان همراهی کنند، شاید این اتهام به نماینده وارد شود که از قدرت خود برای موفقیت در انتخابات سوء‌استفاده می‌کند.
نعمت احمدی حقو‌قدان اصلاح‌طلب هم بخشنامه اخیر وزارت کشور را باعث تقویت شفافیت و سلامت دانست.
او در عین حال که تصریح دارد «هیچ‌کس نمی‌تواند تا آخرین روز مسئولیت یک نماینده مانع انجام وظایف او شود»، معتقد است«حضور نماینده در آیین افتتاح یک پروژه اشکالی ندارد. بخشنامه ستاد انتخابات هم ناظر بر همین حق است اما همان‌طور که تبلیغ زودهنگام خلاف قانون است، بهره‌برداری انتخاباتی از دستاوردهای ملی برای اثرگذاری بر افکارعمومی هم غیراخلاقی است و هر اقدام و دستورالعملی که مانع این‌گونه اقدامات و موجب تقویت شفافیت و سلامت انتخابات شود، قابل دفاع است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و هفده
 - شماره هشت هزار و دویست و هفده - ۰۵ تیر ۱۴۰۲