صفحات
شماره هشت هزار و دویست و یازده - ۲۹ خرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و دویست و یازده - ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۴

رئیس جمهور امریکا، نخستین کمپینش را در فیلادلفیای دوقطبی برگزار کرد

خیز بایدن برای کنار زدن رقیب پوپولیست

زهره صفاری
خبرنگار

برگزاری نخستین کمپین انتخاباتی جو بایدن در جمع هزاران نفر از کارگران اصناف مختلف امریکا در شهر فیلادلفیا، به باور کارشناسان یک گام محکم پس از شروعی لرزان برای ورود به صحنه رقابت 2024 بود، آن هم در روزهایی که هنوز تنور اخبار دادگاه کیفری دونالد ترامپ، سرسخت‌ترین رقیبش، داغ و تهدید محکومیت بر سر سلف پرحاشیه‌اش سایه انداخته است.
به گزارش تایم، رئیس‌جمهور 80 ساله امریکا که در صورت موفقیت در انتخابات پیش رو، دور دوم ریاست جمهوری‌اش را در سن 86 سالگی به پایان خواهد رساند، در جمع کارگران در فیلادلفیا نه تنها گاف‌های همیشگی‌اش را نداشت بلکه وعده‌هایی پرطمطراق به طبقه متوسط و کارگر امریکا داد که امید به تحقق بخشی از آنها نیز می‌تواند شمار رأی دهندگان او را بالاتر ببرد.
محور صحبت‌های بایدن در این نشست، بهبود شرایط اقتصادی بود و جالب آنکه پیش از ارائه وعده‌ها در سخنرانی‌اش، حتی سعی در توجیه معضلات مالی اخیر و تورم فزاینده امریکا در ماه‌های گذشته نکرد و خطاب به جمعیت هزاران نفری کارگران گفت: «من مدت‌ها دنبال این کمپین بودم تا بتوانیم 4 سال دیگر نیز بمانیم و رکوردی تازه ثبت کنیم.» او در کنار وعده افزایش فرصت‌های شغلی و بهبود کیفیت زندگی طبقه متوسط به مخاطبانش، شعار پوپولیستی «زمان آن رسیده که ثروتمندان عادلانه سهم‌شان را بپردازند» را فریاد زد که بی‌شک چندان به مذاق ترامپ و حامیان ثروتمندش خوش نخواهد آمد.
به باور ناظران آسوشیتدپرس، انتخاب فیلادلفیا به عنوان مهم‌ترین شهر ایالت پنسیلوانیا و گردهمایی صمیمانه اتحادیه‌های مختلف برای آغاز کمپین‌های انتخاباتی، حرکتی بسیار مؤثر در مسیر پیش رو برای بایدن به شمار می‌رود. چراکه این شهر که مهم‌ترین پایگاه ترامپ در انتخابات سال 2016 بود، در سال 2020 با یک تغییر سیاسی بسیار مهم، مقر مرکزی کمپین جو بایدن شد و یکی از عوامل اصلی پیروزی دموکرات‌ها در آن سال بود.

شروعی متفاوت از رقیب
بیش از هزار نفر از کارگران اتحادیه‌های حرفه‌ای از نجاران گرفته تا کارگران فرودگاهی در حالی که لباس‌های فرم بر تن داشتند با شعارهای «پیش به جلو؛ جو!» و «ما جو را می‌خواهیم» برای چند ساعت وعده‌های به ظاهر امیدوار کننده بایدن را شنیدند. در این میان نزولی شدن نمودار تورم در ماه گذشته نیز توجیه خوبی برای وعده‌های بایدن بود و در عین حال بایدن را با دستی پرتر به این کمپین کشانده بود. هر چند که کارشناسان اقتصادی معتقدند به رغم کاهش تورم، قیمت‌های کالاها در امریکا همچنان بالا است اما اعداد و ارقام و نمودارها ملاک خوبی برای بایدن ساخته بودند.
اما این شرایط برای نخستین کمپین دونالد ترامپ که نزدیک به سه ماه قبل برگزار شد، بشدت متفاوت بود. چراکه در آن زمان هنوز پرونده 6 ژانویه در اوج هیجان خود بود و شکایت بازیگر فیلم‌های غیراخلاقی هالیوود نیز دردسر مضاعفی برای او درست کرده بود. گرچه بسیاری امیدوار بودند این شرایط بتواند ترامپ را از صحنه انتخابات خارج کند اما او خیلی زودتر از تصور همه، نخستین کمپین انتخاباتی‌اش را در ماه مارس در تگزاس برگزار کرد. بی‌شک شروع ترامپ نیز طوفانی بود، با این تفاوت که مخاطبانش وعده‌ای از او نشنیدند و ساعت‌ها شنونده دفاعیه او در قبال اتهاماتی بودند که خودش معتقد بود توطئه‌ای برای بدنام کردنش بوده است.
با وجود این تفاوت اما جمهوری‌خواهان همچنان ترامپ را بهترین گزینه برای رقابت با رئیس‌جمهور فعلی می‌دانند و ناظران سی‌بی‌اس درباره علت این انتخاب معتقدند، جمهوری‌خواهان از یکسو عملکرد او در دوران ریاست جمهوری‌اش را دوست دارند و از سوی دیگر به قدرت او برای شکست بایدن مطمئن هستند. گرچه این دیدگاه واقع‌گرایانه به نظر نمی‌رسد اما ترامپ را به بهترین انتخاب قاطبه جمهوری‌خواهان در میان دیگر نامزدها برای ورود به رقابت 2024 بدل کرده است. نظرسنجی‌های اخیر نیز نشان می‌دهد ترامپ با 62 درصد محبوبیت با فاصله زیادی از رقبای جمهوری‌خواهش در صدر قرار دارد و پس از او دی سانتیس، اسکات، پنس و هیلی به ترتیب با 50، 20، 18 و 16 درصد در رده‌های بعدی هستند.
 
سنگ‌اندازی جمهوری‌خواهان برای بایدن
نگرانی جمهوری‌خواهان از تکرار نتایج انتخابات 2020 سبب شده است آنها برای از میدان به در کردن رقیب به فکر مانع تراشی در مسیر تحقق وعده‌های رئیس‌جمهور برآیند. علم کردن دوباره پرونده فساد هانتر بایدن و تلاش برای متهم کردن رئیس‌جمهور به همدستی با پسرش در پرونده‌های فساد و رشوه، گوشه‌ای از اقدامات جمهوری‌خواهان برای لکه‌دار کردن نام بایدن است هر چند که هنوز نتوانستند سندی قابل قبول برای اثبات این همدستی جمع‌آوری کنند. از سوی دیگر در این میان اما و اگرهای مجلس نمایندگان برای پذیرش بودجه مصوب دولت بویژه در موضوع بهداشت و درمان نیز موضوع قابل اهمیت دیگری است که می‌تواند جو بایدن را در بزنگاه انتخابات به دردسر بیندازد.مجلس نمایندگان که در سیطره جمهوری‌خواهان است، به تازگی برای افزایش سقف بدهی‌های امریکا با کاخ سفید به توافق رسیده است اما همچنان افزایش هزینه‌ها را غیرقابل قبول دانسته و خواستار بازگشت بودجه و هزینه‌های دولت به اعداد و ارقام سال گذشته هستند. موضوعی که می‌تواند در پروژه‌های بسیاری دست دولت بایدن را در پوست گردو بگذارد و در نتیجه نارضایتی‌هایی را نسبت به او ایجاد کند. تصمیمات اخیر جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان درباره بودجه تا حدودی جمهوری‌خواهان ناراضی از مصالحه کوین مک کارتی و کاخ سفید را آرام کرده است اما مشخص نیست این سنگ‌اندازی تا چه حد می‌تواند کاخ سفید را به دشواری بکشاند.

جستجو
آرشیو تاریخی