تابستان بدون خاموشی در انتظار ۹۰ درصد صنایع
برق ۵۸۰ هزار واحد صنعتی در تابستان قطع نمیشود
تأمین برق مورد نیاز همه واحدهای صنعتی کوچک و واحدهای صنفی- صنعتی بدون هیچ محدودیتی، در تابستان سال جاری. گروهی که دستکم شامل 580 هزار واحد صنعتی بوده و حدود 90 درصد کل واحدهای صنعتی و تولیدی کشور را شامل میشوند. خبری خوب و دلچسب برای واحدهای صنعتی که تجربه بیبرقیهای طولانی مدت را تا همین دو سال قبل و بهصورت دائم تجربه میکردند. از ناترازی ۱۰ هزار مگاواتی برق بهعنوان یکی از چالشهای صنعت برق یاد میشودکه مهمترین دلیل آن، کمکاری دولت گذشته در سرمایهگذاری در توسعه صنعت برق بوده است. ظرفیت تولید برق سالانه باید معادل 5 درصد افزایش مییافت. یعنی باید بیش از 4 هزار و 500 مگاوات ظرفیت جدید برای پایداری شبکه برق ایجاد میشد؛ اما آمارها بیانگر این است که در 10 سال قبل سرمایهگذاری در صنعت برق متوقف شده است. وزارت نیرو در سال جاری 140 برنامه با هدف عبور بدون خاموشی از تابستان در نظر گرفته که محور اصلی آن توسعه ظرفیت نیروگاههای کشور است؛ یعنی افزایش ظرفیت حدود ۷۷۰۰ مگاواتی تولید برق در سال جاری. از این میزان حدود ۳ هزار و ۲۶ مگاوات مربوط به نیروگاههایی بوده که طبق روال توسط وزارت نیرو احداث شدهاند و ۱۵۰۰ مگاوات آن برای صنایعی است که خود اقدام به تأسیس نیروگاه کردهاند. این افزایش تولید در راستای جبران ناترازی برق بهعنوان یکی از چالشهای سالهای اخیر مدنظر قرار گرفته است. اکنون اما وزارتخانههای نیرو و صمت دراطلاعیهای مشترک اعلام کردهاند که برنامه تأمین برق صنایع کشور برای تابستان سالجاری با هدف تولید حداکثری در سال رشد تولید تدوین و ابلاغ شد.
گفته میشود که براساس برنامهریزیهای صورت گرفته در تابستان امسال، حجم بیشتری از انرژی برق در اختیار این واحدهای بزرگ صنعتی قرار گیرد.
براساس این برنامه، در گروه «الف» آمده است که برق مورد نیاز همه واحدهای صنعتی کوچک و واحدهای صنفی- صنعتی بویژه کارگاههای تولیدی کوچک که بیش از 90 درصد کل واحدهای صنعتی و تولیدی کشور (حدود 580 هزار واحد صنعتی) را شامل میشود، بدون هیچ محدودیتی تأمین خواهد شد.
در گروه «ب»، برق مورد نیاز واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی و واحدهای صنعتی خارج از شهرکهای صنعتی با دیماند بیش از 500 کیلووات نیز از 20 خرداد تا 17 شهریور در شش و نیم روز هفته بطور کامل تأمین خواهد شد و صرفاً نصف روز در هفته و از ساعت 11 تا 23 در برنامههای مدیریت مصرف مشارکت خواهند کرد.
با توجه به برنامهریزی صورت گرفته، امکان جبران محدودیت این نصف روز و تولید حداکثری برای این واحدها در سایر ایام هفته (شش روز و نیم) با جابهجایی ساعات کاری حتی به صورت شبانهروزی فراهم است.
اما در گروه «ج»، برق مورد نیاز صنایع بزرگ (حدود 300 واحد صنعتی) مطابق برنامه مدیریت مصرف ابلاغی وزارت نیرو و وزارت صمت در دوره تعیین شده تأمین میشود.
مشارکت این واحدها از طریق جابهجایی بخشی از بار مصرفی آنها از ساعات اوج به ساعات غیر اوج و نیز مدیریت زمان بهرهبرداری از تجهیزات وابسته به انرژی در برنامههای مدیریت مصرف بوده و در سایر زمانهای دوره تابستان، انرژی مورد نیاز این واحدها بطور حداکثری تأمین میشود
انرژی مورد نیاز صنایع مهم مانند سیمان نیز متناسب با نیاز تولید آنها در این دوره و در طول شبانهروز تأمین میشود. برنامه تفصیلی تأمین برق صنایع مشمول گروههای «ب» و «ج» طی جداول مشخص توسط دو وزارتخانه نیرو و صمت ابلاغ شد.
از افزایش 35 هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق نیروگاهها در مدت 4 سال به عنوان یکی از برنامههای مهم وزارت نیرو در دولت سیزدهم یاد میشود که 10 هزار مگاوات آن سهم نیروگاههای تجدیدپذیر خواهد بود.
از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون در مجموع ۶۸۶۴ مگاوات به توان تولیدی نیروگاههای حرارتی کشور اضافه شده که بیش از 4 برابر متوسط افزایش سالانه احداث نیروگاههای حرارتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم است و بقیه نیز مربوط به دیگر منابع تولید برق در کشور بوده است.