خرید تضمینی گندم به ۳.۱ میلیون تن رسید

خرید محصول گندمکاران از ابتدای سال تا نهم خرداد جاری ۴۴ درصد افزایش یافته است

 نفیسه امامی
خبرنگار

 عملیات برداشت گندم در مزارع آبی و دیم کشور تاکنون در سطح ۱.۲ میلیون هکتار انجام گرفته است و از سطح برداشت شده، حدود ۳.۱ میلیون تن خرید تضمینی صورت گرفته است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 44 درصد رشد و نسبت به بازه زمانی دو سال پیش رشدی در حدود 90 درصد را نشان می‌دهد.
دولت از ابتدای فروردین تا نهم خردادماه سال گذشته، ۲ میلیون و ۱۳۶ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری کرده بود که این میزان با ۹۵۰ هزار تن افزایش تا روز نهم خردادماه به ۳ میلیون و ۸۶ هزار تن افزایش یافته است. برآوردها حاکی از آن است که تا پایان شهریورماه حداقل 8 میلیون تن خرید تضمینی گندم انجام بگیرد. در حال حاضر خرید گندم از کشاورزان در ۶ استان سهم بالایی از کل فرایند خرید تضمینی دارد که به ترتیب استان‌های خوزستان با خرید یک میلیون و ۶۷۵ هزار تن، فارس با خرید ۳۷۵ هزار تن، ایلام با خرید ۲۳۳ هزار تن، کرمان با خرید ۲۲۰ هزار تن، گلستان با خرید ۲۰۰ هزار تن و بوشهر با خرید ۱۲۳ هزار تن در رتبه‌های اول تا ششم قرار دارند.
بر اساس این گزارش، تاکنون بیش از ۵۴ درصد از کل خرید تضمینی گندم از کشاورزان استان خوزستان، بیش از ۳۳ درصد از کشاورزان ۴ استان فارس، ایلام، کرمان و گلستان و ۱۳ درصد نیز از کشاورزان سایر استان‌ها انجام شده است.
با توجه به نیاز کشور در مصرف آرد و گندم، پیش‌بینی می‌شود 11 میلیون و 800 هزار تن تا 12 میلیون و 500 هزار تن گندم برای خبازی‌ها و مصارف صنعتی کشور تولید شود. امسال کشت قراردادی گندم نیز در سطح یک میلیون و ۵۵۰ هزار هکتار انجام شده و در حدود ۱۰۰ هزار تن بذر اصلاح شده گندم تدارک دیده و خریداری شده است.
پرداخت بیش از 10 همت به کشاورزان
کشاورزان از ابتدای سال‌جاری گندم برداشت شده خود را تحویل سیلوها دادند و وزارت جهاد کشاورزی تا اواسط اردیبهشت با توجه به تأمین منابع 10.5 همت برای خرید گندم به کشاورزان پرداخت کرده است.
سهراب سهرابی مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به آخرین آمار برداشت گندم گفته است: «عملیات برداشت در ۲۰ استان کشور با بهره‌گیری از ۲۰ هزار دستگاه کمباین ادامه دارد و از ۱.۲ میلیون هکتار گندم برداشت شده، بیش از ۶۵۰ هزار هکتار در اراضی گندم آبی و بیش از ۴۵۰ هزار هکتار در اراضی گندم دیم بوده است.»
سهرابی علت افزایش برداشت گندم در استان‌‌های جنوبی را استفاده از بذور اصلاح و ارقام متنوع و با کیفیت توسط کشاورزان، مصرف متعادل کود‌های شیمیایی مورد تأکید معاونت امور زراعت و مبارزه بموقع با آفات، بیماری‌های گندم و علف‌های هرز عنوان کرده است. هدف وزارت جهاد کشاورزی در حوزه گندم حمایت از کشاورزان است بطوری که طبق سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی و قوانین، توافقاتی در انتهای سال گذشته بین شورای قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی و گندمکاران برای بازنگری و اصلاح قیمت گندم صورت گرفت. اگرچه بخشی از گندمکاران به نرخ 15 هزار تومان معترض بودند و 17 هزار تومان را نرخ منطقی برای هر کیلوگرم گندم می‌دانند، اما در نهایت بعد از برگزاری جلسات کارشناسی در شورای قیمت گذاری، قیمت خرید تضمینی گندم از 13 هزار تومان به 15 هزار تومان تغییر یافت. علی رغم افزایش نرخ خرید تضمینی هنوز هم گندمکاران خواستار بازنگری در نرخ اعلام شده هستند. پیرو این مسأله رئیس جمهور نیز طی نامه‌ای خواستار پیگیری مسأله قیمت خرید تضمینی گندم شده است، اما جلسه شورای قیمت‌گذاری محصولات اساسی کشاورزی در روز گذشته هم برگزار شد و بدون نتیجه پایان یافت. افزایش نرخ خرید تضمینی گندم به شرط آنکه دولت و سازمان برنامه و بودجه منابع مالی جدیدی به خرید تضمینی گندم اختصاص دهند، اعمال خواهد شد و وزارت جهاد کشاورزی هم مخالفتی با افزایش قیمت نخواهد داشت، اما همچنان نرخ 15 هزار تومان برای خرید اعمال می‌شود.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و صد و نود و هشت
 - شماره هشت هزار و صد و نود و هشت - ۱۰ خرداد ۱۴۰۲