سود خالص پتروشیمیها از ۸۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفت
توجه به تولید دانشبنیان، لازمه توسعه صنعت پتروشیمی در ایران است
سعید رشیدینوبندگانی
خبرنگار
صنعت پتروشیمی با ارزش بازاری 1067 هزار میلیارد تومان، حدود 11.11 درصد از ارزش کل بازار سهام را به خود اختصاص میدهد. این صنعت در سال گذشته از طریق گسترش صادرات و تولید محصولات با ارزش افزوده بالا توانست بیش از 80 هزار میلیارد تومان سود خالص برای سهامداران خود شناسایی کند که پیشبینی میشود در حدود 10 درصد از کل سود خالص شناساییشده در بورس از طریق فعالیتهای شرکتهای پتروشیمی محقق شود.
با تمام این اوصاف، شرکتهای پتروشیمی در سال گذشته با چالشهایی روبهرو بودند که این چالشها در روند سود سازی، صادرات و تأمین خوراک و انجام فرایند اورهال واحدهای تولیدی آنها چالش ایجاد کرد.
براساس گفته مدیران فعال در این صنعت، سال 1401، فروش محصولات شیمیایی در درجه اول با کاهش قیمت محصولات جهانی روبهرو بود که با توجه به افزایش هزینه تأمین خوراک و انرژی حاشیه سود آنها را کاهش داد.
همچنین وجود برخی محدودیتها و تنشهای بینالمللی باعث شد بازار بینالملل محصولات نیز تاحدودی با کاهش تقاضا روبهرو شود که فرایند صادرات را دچار مشکل میکرد. با تمام این تفاسیر آمار نشان میدهد روند سودسازی و درآمدی شرکتهای پتروشیمی در یکبازه صعودی در حال حرکت است و در سالجاری با توجه به بازارگشاییهای صورت گرفته و دستاوردهای بینالمللی دولت در امر تسهیل صادرات و همچنین تسهیل تأمین خوراک و نهاده، روند سودسازی شرکتها نیز به نسبت سال گذشته رشد بیشتری را به ثبت برساند.
با اتکا به توان داخلی، تمامی مشکلات حل میشود
طی سالهای گذشته، تأمین قطعات و ارتقای تکنولوژی تولید در شرکتهای پتروشیمی به عنوان یکی از اصلیترین چالشهای این صنعت در ایران شناخته میشد.
موضوعی که علیرضا خلیلینیا، مدیرعامل شرکت پتروشیمی شازند «شاراک» با اشاره به دستاوردهای اخیر جوانان ایرانی در بومیسازی بخشهای قابلتوجهی از نیاز صنعت، در این خصوص اظهار داشت: با توجه به برخورداری از دانش فنی مناسب در داخل کشور، طی سالهای گذشته میتوانستیم از طریق اتکا به دانش فنی داخلی و حمایت از تولیدات دانشبنیان شرایط را برای خودکفایی بیشتر در تمامی مراحل تولید صنعت پتروشیمی ایجاد کنیم و اگر این موضوع در گذشته از طریق مدیران شرکتها پیگیری میشد، در حال حاضر نیاز ما به تولیدات خارج از کشور بسیار کمتر از میزان حال بود.
خلیلینیا در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: اتکا به توان بومی و برنامهریزی مناسب برای تقویت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر باعث شد در ماههای پایانی سال 1401 و دوماهه ابتدایی سال 1402 شاهد رشد قابلتوجه میزان فروش و تداوم بیوقفه تولیدات در صنعت باشیم. مدیر ارشد صنعت پتروشیمی در ادامه گفت: رشد تولید به عنوان هدف اصلی مجموعه پتروشیمی شازند و شرکتهای وابسته باعث شد تا عملکرد صادراتی شرکت نیز به میزان قابلتوجهی بهبود یابد و توانستیم با انتقال بموقع ارز حاصل از صادرات به کشور، سهم بسزایی در تأمین نیازهای ارزی کشور ایفا کنیم.
مدیرعامل پتروشیمی شازند با بیان اینکه در سال گذشته میانگین خرید نرخ خوراک به دلیل ایجاد شرایط رقابتی ناسالم از 18 تا 24 هزار تومان برای هر متر مکعب رسیده بود، گفت: در سالجاری توانستیم از طریق برنامهریزی مناسب، نرخ خوراک را به بازه 15 تا 17 هزار تومان کاهش دهیم و این موضوع میتواند رشد سودسازی را برای ما به همراه داشته باشد.
خلیلینیا در پایان اظهار داشت: موضوع تبدیل به شرکتی دانشبنیان شاید یکی از مهمترین هدفهای ما باشد، چراکه با تکیه بر خودباوری میتوانیم بسیاری از مسائل را حل کنیم. اگر به شرکتهای دانشبنیان اعتماد میشد، بسیاری از مشکلاتی که در کشور با آن مواجه هستیم، وجود نداشت.