پاتک ارزی بانک مرکزی به دلالان
از این به بعد بانک مرکزی ارز را به طور مستقیم از صادرکنندهها خریداری و به وارد کنندهها میفروشد
مبادلات ارزی ۱۸۰میلیارد دلاری ایران میزان مبادلات ارزی کشور در سال گذشته بالغ بر ۱۸۰ میلیارد دلار بوده است لذا دنیا نمی تواند به راحتی ما را کنار بگذارد
در ادامه سیاستهای ارزی جدید بانک مرکزی برای شفافیت بیشتر و همچنین کوتاه شدن دست دلالان، رئیس کل بانک مرکزی روز پنجشنبه گذشته از سیاست جدید این بانک در حوزه ارز صادرات و واردات رونمایی کرد. براساس توضیحات محمدرضا فرزین، از این به بعد بانک مرکزی ارز را به طور مستقیم از صادرکنندهها خریداری کرده و به واردکنندهها خواهد فروخت تا هم هزینهها کمتر شده و هم، زمان تأمین ارز کوتاهتر شود.
وی در دیدار با جمعی از صادرکنندگان، واردکنندگان و تولیدکنندگان که به منظور بررسی مشکلات حوزه تجارت خارجی کشور برگزار شد، اظهار داشت: موضوع ارز از جمله موضوعات اساسی اقتصاد کشور است و بخش عمدهای از تلاش ما در بانک مرکزی و دولت معطوف به ایجاد آرامش در این بازار است تا بتوانیم ثبات را در اقتصاد کشور ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه پیشبینیپذیر کردن آینده اقتصاد و بازار برای فعالان اقتصادی از اولویتهای اصلی بانک مرکزی است تأکید کرد: با توجه به شعار سال قطعاً سیاستهایی اتخاذ خواهیم کرد تا مشکلات کمتر و موانع رفع شود.
رئیسکل بانک مرکزی در ادامه به تشریح اقدامات اخیر بانک مرکزی در بازار ارز پرداخت و گفت: اجرای سیاست ارز کالاهای اساسی و دارو از محل ارزهای دولت که تاکنون اجرا شده است، یکی از اولین اقدامات بانک مرکزی در دوره جدید بود که ثبات را به بازار برگرداند و مانع از افزایش هیجانی نرخ شد.
وی افزود: همچنین برای عرضه و تأمین ارز مورد نیاز صادرکنندگان و واردکنندگان مرکز مبادله ارز و طلا ایجاد شد که این مرکز محور سیاستهای ارزی کشور به حساب آمده و برای گسترش این مرکز برنامههای متنوعی از جمله راهاندازی سلف ارزی، سوآپ ارزی و استفاده از سایر ابزارهای متداول در دنیا را در نظر داریم که در آینده اجرایی خواهد شد.
فرزین با بیان اینکه مرکز مبادله ارز و طلا نهال نوپایی در اقتصاد کشور محسوب میشود که بتدریج توسعه پیدا خواهد کرد خاطرنشان کرد: خوشبختانه از زمان راهاندازی این مرکز، اقدامات خوبی انجام شده و نرخ ارز مبادله شده در این مرکز از زمان راهاندازی تاکنون بین ۳۶ تا 39 هزار تومان بوده است.
رئیس شورای پول و اعتبار افزود: با ساز کار تدارک دیده شده و همکاری دستگاههای ذیربط، ارزهای خدماتی مورد نیاز مردم نیز در این مرکز تأمین شده و تمام تلاش ما این است که کلیه ارزهای مورد نیاز مردم و فعالان اقتصادی را در این مرکز تأمین کنیم.
فرزین ادامه داد: درخصوص اسکناس ارز نیز این مهم به شبکه بانکی محول شد و افراد میتوانند از طریق ایجاد حساب ارزی نیازهای خود را تأمین کنند و تاکنون نیز افرادی که از این مسیر درخواست ارز داشتهاند، توانستهاند بدون مشکل ارز مورد نیاز خود را دریافت کنند و دست دلالان و سفته بازان از این مسیر کوتاه شده و دیگر شاهد تشکیل صفهای طویل برای دریافت ارز مقابل صرافیها نیستیم. رئیسکل بانک مرکزی تأکید کرد: البته باید توجه داشته باشیم که پول ملی ما ریال است و تقویت ریال باید اولویت سیاستگذار باشد تا مردم نگران ارزش پول خود نباشند.
وی با بیان اینکه تشدید تحریمها نقل و انتقال ارز را مشکل کرده است، گفت: اما خوشبختانه حجم مبادلات ارزی ما کم نیست و میزان مبادلات ارزی کشور در سال گذشته بالغ بر ۱۸۰ میلیارد دلار بوده است لذا دنیا نمیتواند براحتی ما را کنار بگذارد و مسیر رشد کشور با وجود تمام موانع محدود نخواهد شد.
رشد 22.5 درصدی تأمین ارز از ابتدای سال تاکنون
فرزین افزود: پارسال تا تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۳ میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار تخصیص ارز و 5 میلیارد و ۹۴۴ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفته بود در حالی که امسال در همین بازه تاکنون 13 میلیارد و 864 میلیون دلار تخصیص و 7 میلیارد و ۲۸۱ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفته است؛ بنابراین تأمین ارز ما در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است.رئیسکل بانک مرکزی در پایان ابراز امیدواری کرد با مجموعه تدابیر اتخاذ شده ثبات و آرامش به بازار ارز برگشته و نگرانی راجع به بازار ارز کاهش پیدا خواهد کرد.
تخلفات ارزی را گزارش کنید
رئیس کل بانک مرکزی از فعالان بازار خواست مشکلات خود درباره عدم تخصیص ارز را اطلاع دهند. به گزارش ایرنا، «محمدرضا فرزین» روز جمعه با انتشار فیلمی از جلسهاش با فعالان بازار در توئیتر، از آنها خواست مشکلات مربوط به عدم تخصیص ارز را با شماره تلفن ۰۲۱۲۷۰۶ مطرح کرده تا همه را بررسی و پیگیری کنند.
رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه میگوید که این درست نیست که مقابل فساد چشمها را ببندیم، از شما میخواهم که به ما اطلاع دهید، اگر ورود نکردیم ما را مواخذه کنید. همه به شکل کلی به ما میگویند در این شرایط چه کاری میتوانیم انجام دهیم.
رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به برخی تخلفات در بازار ارز که زمینهساز بی ثباتی و عدم تعادل در بازار میشود از فعالان تجاری درخواست کرد هرگونه تخلف و فساد را به بانک مرکزی گزارش دهند و تأکید کرد: در مقابله با فساد جدی هستیم و با هرگونه تخلف و فساد از سوی فعالان بازار ارز اعم از صرافیهای بانکی و غیر بانکی، واردکنندگان و صادرکنندگان برخورد میکنیم و در این زمینه کمیته ویژهای در بانک مرکزی ایجاد شده که موارد تخلف را دقیق بررسی و مورد پیگیری قرار میدهد.
فرزین تأکید کرد: در چهارچوب منافع ملی تولیدکننده و صادرکنندهای که با ارز مصوب تولید و صادر کرده و هزینههای خود را با نرخ رسمی مصوب پوشش میدهد نباید ارز خود را با نرخ آزاد و قاچاق به فروش برساند.
رئیس کل بانک مرکزی در نشست با فعالان اقتصادی خواستار ارائه گزارش تخلفات برخی بانکها در اعطای تسهیلات ارزی شد و در این جلسه نیز با مدیرعامل یک بانک که تخلفی برای صادرکننده انجام داده بود، برخورد کرد.