صفحات
شماره هشت هزار و صد و هفتاد و هشت - ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و صد و هفتاد و هشت - ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ - صفحه ۹

تداوم واردات نهاده‌های دامی برای ثبات بازار

۷۳ کشتی به ظرفیت بیش از چهارمیلیون تن نهاده دامی از طریق بندر امام وارد شد

یکی از اصلی‌ترین کالاهای وارداتی به کشور، نهاده‌های دامی است به طوری‌که سهم 75 درصدی از نیاز کشور از طریق واردات تأمین می‌شود. با توجه به واردات گسترده نهاده‌های دامی، تخصیص ارز و ترخیص بموقع نهاده از گمرکات کشور می‌تواند نقش تأثیرگذاری در جلوگیری از ایجاد نوسان و گرانی در بازار گوشت و مرغ ایفا کند که این روند هم در حال حاضر در حال انجام است.
واردات نهاده‌های دامی به کشور در شرایطی در حال انجام است که طی روزهای گذشته 5 کشتی حامل بیش از 320 هزار تن نهاده دامی به بندر امام خمینی(ره) وارد و کالا تخلیه کرده‌اند. علاوه بر این در روزهای اخیر نیز یک کشتی حامل کنجاله به ظرفیت ۶۱ هزار تن وارد بندر امام شده و محموله آن تخلیه شده است.
محموله این کشتی‌ها توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور وابسته به وزارت جهاد کشاورزی به منظور حل مشکل تأمین نیاز دامداران کشور سفارش و خریداری شده است. طبق اعلام حمید بدوی مدیرکل پشتیبانی امور دام خوزستان در سال گذشته در مجموع ۷۳ کشتی به ظرفیت چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تن نهاده دامی توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور از طریق بندر امام وارد کشور شده بود.
در حال حاضر نیز ارز به همه واردکنندگان داده می‌شود و در این زمینه مشکلی وجود ندارد، ضمن اینکه بر اساس بودجه امسال حقوق ورودی ۴ درصدی به یک درصد کاهش یافته و قرار است لیست تعرفه‌ای کالاهای اساسی از سوی نهاد متولی آماده و به تصویب هیأت دولت برسد.

کاهش 19 درصدی واردات نهاده‌های دامی
در سال 1401
بر اساس داده‌های آماری تا پایان اسفند ماه 1401؛ 14 میلیون و 345 هزار و 35 تن نهاده دامی (ذرت، جو و کنجاله سویا) وارد کشور شده است. میزان واردات نهاده‌های دامی تا پایان اسفند ماه سال قبل نسبت به دوره مشابه سال 1400 به لحاظ وزنی 19 درصد کاهش را تجربه کرده اما از نظر ارزشی تغییری نداشته است.
بررسی واردات نهاده دامی به تفکیک اقلام نشان می‌دهد در سال گذشته بیش از 8 میلیون تن ذرت به ارزش بیش از 3.2 میلیارد دلار وارد کشور شده که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی 17 درصد و ارزشی 3 درصد کاهش داشته است. همچنین در این بازه زمانی، بیش از 2.3 میلیون تن جو به ارزش بیش از 990 میلیون دلار وارد کشور شده که به لحاظ وزنی 29 درصد و ازنظر ارزش یک درصد کمتر از سال 1400 بوده است.
طبق آمارها، در سال 1401 بیش از 1.3 میلیون تن کنجاله سویا نیز به ارزش بیش از 854 میلیون دلار وارد کشور شده که به لحاظ وزنی 43 درصد و ازنظر ارزش 33 درصد نسبت به سال 1400 کاهش نشان می‌دهد.
همچنین در سال گذشته بیش از 2.5 میلیون تن دانه سویا به ارزش بیش از 1.9 میلیارد دلار وارد کشور شده که این میزان در مقایسه با سال 1400 ازنظر وزن 15 درصد و ازلحاظ ارزش 36 درصد کمتر از واردات انجام شده در سال 1400 است.

میزان وابستگی کشور به واردات
محصولات خارجی
ایران کشور کم آبی است و کالاهایی مانند ذرت و سویا که مهمترین نهاده‌های دامی را تشکیل می‌دهند، عمدتاً کالاهایی آب بر هستند. سطح تکنولوژی در بخش کشاورزی با توجه به مشخصات اقلیمی کشور باید ارتقا پیدا کند تا سهم واردات کمتر شود. یکی از مهمترین مأموریت‌های وزارت جهاد کشاورزی نیز حمایت‌های کافی برای کاهش وابستگی به واردات نهاده‌های دامی تا 50 درصد است که در صورت ایجاد بسترهای مناسب و ملزومات لازم تا 5 سال آینده محقق می‌شود.
جو، ذرت و کنجاله سویا در زمره مهمترین نهاده‌های دامی هستند که میزان وابستگی هر کدام از این محصولات به واردات متفاوت است. در این میان کمترین میزان وابستگی مربوط به جو می‌شود. ذرت محصول بعدی است که بین ۱۰ تا ۱۵ درصد نیاز کشور در داخل از طریق کشت در برخی استان‌ها تأمین می‌شود اما در سال‌های اخیر بیش از ۸۰ درصد از نیاز داخلی به ذرت از طریق واردات تأمین شده است. در بخش تأمین کنجاله هم در چند سال گذشته با مشوق‌هایی که دولت‌ها در نظر گرفتند به شکل محدود بخشی در داخل تولید و تأمین شد اما باقی این محصول مهم یعنی بیش از ۸۵ درصد وارد کشور شده است.

جستجو
آرشیو تاریخی