راز مرگ ۱۴ کرکس سفید

آیدین رزاقی/ بعد از تلف شدن 14 کرکس سفید با ارزش حفاظت جهانی که در 3 دهه اخیر از گرداب انقراض رها شده بود، IUCN سازمان جهانی حفاظت از حیات وحش به کمک دولت بنگلادش آمد تا دلیل تلف شدن این کرکس‌ها را پیدا کنند.
به گزارش «ایران» به نقل از سایت هندی مونگابای، کشف 14 کرکس مرده در منطقه‌ای از بنگلادش که برای پرندگان لاشخور ایمن محسوب می‌شود و به رغم اقدامات مداوم برای محافظت از پرندگان، تهدیدهای مهمی را برای پرندگان بویژه پرندگان شکاری و دارای ارزش حفاظت بین‌المللی در این منطقه برجسته کرده است.
بعد از اعلام این خبر دولت بنگلادش با همکاری مأمورانی از سازمان جهانی حفاظت از حیات وحش اقدام به بررسی مسأله کردند و مشخص شد که کرکس‌ها پس از تغذیه از لاشه بزی پر از مواد سمی که ساکنان محلی آن را برای سگ‌های وحشی و شغال‌ها گذاشته بودند، دچار مسمومیت و تلف شدند.
در دهه 1990 جمعیت کرکس‌های سفید در سراسر آسیای جنوبی با استفاده گسترده از مسکن گاو دیکلوفناک از بین رفتند. پرندگانی که از گاوهای مرده تغذیه شده با این دارو تغذیه می‌کردند بر اثر مسمومیت شدید تلف می‌شدند.
دولت بنگلادش از آن زمان دیکلوفناک و کتوپروفن، یکی دیگر از داروهای مسکن دام را که برای کرکس‌ها سمی شناخته می‌شود ممنوع اعلام کرد و در تلاش برای افزایش جمعیت آنها، مناطق امن برای کرکس‌ها را در سراسر کشور ایجاد کرده است.
مقامات طی تحقیق در مورد کشف 14 کرکس مرده در منطقه تغذیه‌ای که قرار است برای پرندگان لاشخور ایمن باشد،
دریافتند که آنها بر اثر خوردن طعمه مسموم باقی مانده برای سایر حیات وحش مرده‌اند.
تحقیقات اولیه توسط دپارتمان جنگل‌های بنگلادش و IUCN، مرجع جهانی حفاظت از حیات وحش، مشخص کرد که مردم محلی عمداً یک لاشه بز را مسموم کرده‌اند و آن را برای سگ‌های وحشی و شغال‌هایی که به دام‌های جامعه حمله می کنند، رها کرده‌اند.
 کشف کرکس‌های مرده با کشف یک کرکس سفید آغاز شد که محققان IUCN آن را در اکتبر 2022 با یک برچسب ماهواره‌ای قابل ردگیری، نشانه‌گذاری کرده بودند و در 22 مارس امسال، آنها متوجه شدند که این پرنده موقعیت خود را از همان مکان مخابره می‌کند.  این اتفاق برای حدود 15 روز ادامه یافت تا آنها یک تیم نجات را به محل اعزام کردند و در آنجا کرکس مرده را بین دو درخت آویزان دیدند.
با جست‌و‌جوی گسترده‌تر، دو کرکس مرده دیگر به دست آمد که آنها نیز از درختان آویزان بودند. و بعد از آن جسد تعداد دیگری کرکس پیدا شد که درمجموع 14 عدد بودند.  دولت بنگلادش بعد از این اتفاق تدابیر شدیدی برای حفاظت از کرکس‌ها و جریمه بومیان در صورت مسموم کردن لاشه‌های حیوانات در نظر گرفته است.
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و صد و هفتاد و سه
 - شماره هشت هزار و صد و هفتاد و سه - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲