با هدف رصد فروش مقابله با گرانفروشی
توسعه تجهیز فروشگاهها به سامانه شفافیت
با توجه به اینکه در شرایط کنونی تمرکز خرید مردم برای تأمین مایحتاج عمومی خود از بسترهای اینترنتی رو به گسترش است، جا دارد برای کاهش برخی تخلفات از جمله گرانفروشی، نظارتهای آنلاین دیجیتال هم افزایش یابد. البته برای تحقق این موضوع در ماههای پایانی سال گذشته طرح سامانه شفافیت فروشگاهی آغاز به کار کرد.
نظارت هوشمند به تخلفات
امین کلاهدوزان، سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی طی اظهارنظری گفت:اکنون ۱۱ هزار فروشگاه به سامانه شفافیت فروشگاهی متصل شدهاند که از این میان ۹ هزار و ۶۰۰ فروشگاه در حال تبادل داده هستند. سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی افزود:سامانه شفافیت فروشگاهی یک ابرپروژه بوده که هدف آن اتصال سه جریان مالکیت محصول، جریان مالی و جریان مکانی محصول به یکدیگر است. از کارکردهای این سامانه میتوان به رشد تولید، رصد سیستمی، نظارت هوشمند، جلوگیری از تخلفات و استفاده از کلاندادهها اشاره کرد که به حکمرانی نوین منجر میشود. کلاهدوزان تأکید کرد:سال گذشته بر اساس گزارشی که بانک مرکزی منتشر کرده است، ۴۵ میلیارد تراکنش خرید داشتیم که ۴۰ میلیارد آن خرید مستقیم از طریق تراکنش کارتخوانهای پایانههای فروشگاهی بوده که مبلغ تراکنشها را به ۹۱۰۰ هزار همت رسانده است. البته با توجه به اینکه نزدیک به یک میلیون و ۴۰۰ هزار فروشگاه در سطح کشور وجود دارند، هدفگذاری این است که به این سامانه متصل شوند.
رصد فروش و رؤیت گرانفروشی
سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با بیان اینکه شروع رسمی فعالیت سامانه شفافیت فروشگاهی ۳۰ بهمن سال گذشته بود، افزود: در حوزه دفتر خدمات عمومی این سامانه مباحثی مانند تبادل اطلاعات با مجموعهها و فعالان اقتصادی برای پیوستن به سامانه، توسعه داشبوردهایی که از گزارشهای مردمی ارسال میشود و دیگر زیرساختهای پروژه را دنبال کردیم.
وی ادامه داد: در لایه تولید داشبوردها در این پروژه، مهمترین قسمت داشبوردی برای وضعیت فروش محصولات را در کل کشور رصد میکنند. داشبورد دیگر روند تأمین کالا در زمانهای مختلف و رؤیت گرانفروشی است. به این واسطه بازرسیهای حضوری به کمترین حد خود میرسد. علاوه بر این داشبوردهایی نیز طراحی شدهاند که روزانه ۱۰ هزار کالای مختلف، پراکندگی جغرافیایی آن و میزان و حجم فروش آن در کشور در حال رصد است.
هدفگذاری برای ۴۰ میلیارد فاکتور
سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی درباره سامانه شفافیت فروشگاهی خاطرنشان کرد: در حدود ۳ ماهی که از بهرهبرداری این سامانه میگذرد بیش از ۶۰ میلیون فاکتور دریافت کردیم و برآورد ما این است که در سال به بیش از ۴۰ میلیارد فاکتور برسیم. مبلغ فاکتورها در این بازه زمانی بیشتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان است و ۲۲۰ میلیون کالاهای مختلف در فاکتورها داریم.
کلاهدوزان بیان داشت: قابلیت دریافت ۱۰ هزار فاکتور در ثانیه را داریم و میتوان در صورت نیاز آن را به سرعت توسعه داد. همچنین سامانه ۱۲۴ نیز خدمت دیگری است که تحتعنوان نظارت مردمی آن را ارائه کردهایم. قابلیت مهم در این بخش این است که خریدار واقعی میتواند از مشکلات کالا یا گرانفروشی آن شکایت کند.