یک زلزله و دو نتیجه؛ تخمه شکستن مردم ژاپن و وحشت مردم خوی

اینجا ژاپن نیست خوی زلزله‌زده در ایران است!

علی چاهه / یک زلزله در خوی و یک زلزله در شرق ژاپن هردو می‌لرزانند اما این کجا و آن کجا! در ژاپن مردم زلزله را جزوی از زندگی خود می‌دانند و با آن کنار می‌آیند و حالا در خوی هم مردم ثانیه به ثانیه با زلزله زندگی می‌کنند اما تفاوت این دو را باید در خونسردی و آرامش ژاپنی‌ها و اطمینان از زنده ماندن در بدترین زلزله‌ها و ترس و وحشت ساکنان خوی و آوارگی‌شان و شب بیدارماندنشان و احتمال آوار مرگ دید!
 به گزارش خبرنگار حوادث «ایران» شکوفه درختان و گل‌ها این روزها بیش از هرجای دیگری در خوی مژده بهار می‌دهند. شهری مرزی که در مسیر جاده ابریشم قرار دارد و  جدای از فرهنگ و تمدن 7 هزار ساله آن بدون شک در تاریخ چند صد سال اخیر ایران نیز نقش مهمی در یکپارچه ماندن ایران داشته است. اما متأسفانه در 6 ماه گذشته بعد از وقوع اولین زمین‌لرزه در این شهرستان، زندگی و خوراک از مردم این شهر گرفته شده است چرا که حاصل همه این زمین لرزه‌ها و پس لرزه‌ها در شهر 400 هزار نفری خوی، چیزی جز آسیب دیدن تقریباً تمامی خانه‌ها نبوده است. البته شاید زلزله و پس لرزه‌های مداوم در خوی ماه‌های اول برای مردم این شهر ترسناک بوده و تعداد زیادی را مجبور به مهاجرت یا سکونت در خانه اقوامشان در شهرستان‌های دیگر کرد اما با طولانی شدن و وقوع دوباره زلزله و پس لرزه‌های متوقف نشدنی، شرایط سختی را برای مردم خوی و اطراف آن به خصوص بعد از زلزله 28 دی ماه به وجود آورد چراکه اگر زلزله‌ای باعث آسیب‌دیدگی جزئی بعضی از خانه‌ها پیش از آن روز شده بود، بعد از آن روز تعدادی از خانه‌ها را در روستاها و حتی خود شهر خوی فاقد امکان سکونت کرد یا حتی اگر خانه‌ای از نظر ظاهری نیز سالم مانده بود در آنها شاهد ترک‌های زیادی بودیم. زلزله‌ای که مصائب و سختی‌های آن به دلیل ناتوانی مسئولان مربوطه در مدیریت بحران، روی دوش مردم این شهرستان سنگینی کرد و از آن طرف نیز اگر کانکس‌هایی نیز پخش شد، به صورت همگانی نبود و تنها عده‌ای محدود توانستند از آن برخوردار شوند.
طبق آمار منتشر شده برای سال 1401 از سوی مرکز لرزه نگاری در کشور به طور متوسط در هر ماه 2 زمین لرزه در کشور رخ داده است که استان آذربایجان غربی با ثبت 855 زمین لرزه بیشترین آمار وقوع زلزله را به ثبت رسانده در حالی که کشور ژاپن به دلیل اینکه در منطقه‌ای زلزله خیز است، سالانه بیش از 450 زلزله را تجربه می‌کند و گاهی مانند سال 2016 تعداد 6500 زلزله را پشت سر گذاشته است. اما در کل این روزها چه مردم ژاپن و چه مردم آذربایجان غربی و خوی به این زلزله‌ها عادت کرده‌اند، با این تفاوت که در ژاپن برای مقابله با این بلای طبیعی، اقدامات پیشگیرانه‌ای از جمله وضع قوانین سختگیرانه برای ساخت و ساز و استفاده از مصالح ساختمانی خاص مهم ترین رکن ساختمان‌های این کشور است. کما اینکه ساختمان‌های قدیمی را نیز به گونه‌ای مقاوم سازی کرده‌اند که در برابر زلزله دوام بیاورد اما متأسفانه هم اکنون شاهد این موضوع هستیم که در خوی نه تنها مقاوم‌سازی و بازسازی جدی گرفته نشده است بلکه مردمی را مشاهده می‌کنیم که با وجود ترک در سقف خانه‌هایشان یا کج شدن دیوار خانه‌هایشان در زلزله‌های اخیر حتی بعضی از آنها از خانه بیرون هم نمی‌روند.
بیشتر ساختمان‌های ژاپن از تکنولوژی ضد زلزله استفاده می‌کنند و در خوی مردم نیز از تکنولوژی استفاده می‌کنند اما نه برای خانه‌هایشان بلکه برای عضو شدن در کانال‌های VIP پیش‌بینی زلزله که باید هزینه 250 هزار تومانی بپردازند تا شاید بتوانند قبل از آنکه اتفاقی برایشان رخ بدهد از خانه بیرون زده و در امان بمانند.
ژاپنی‌ها در صورت وقوع زلزله روی کاناپه‌هایشان تخمه می‌شکنند و خیالشان از بابت تخریب خانه راحت است اما مردم خوی دائم چشم به گوشی بوده و شال و کلاه کرده، باید منتظر خبر تلخی باشند که هر لحظه امکان رخ دادن آن وجود دارد. البته شاید زنده بمانند ولی ممکن است همه زندگی خود را زیر آوارها از دست بدهند. بنابراین نیاز است که هرچه زودتر بنیاد مسکن، سازمان نظام مهندسی کشور و سایر نهادهای مسئول فکری به حال ساختمان‌های شهر خوی و سایر استان‌های کشور کرده تا شاید مردم خوی و تمام مردم ایران که در مناطق زلزله خیز هستند مانند شهروندان ژاپن روی کاناپه‌های خود تخمه بشکنند.
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و صد و پنجاه و هفت
 - شماره هشت هزار و صد و پنجاه و هفت - ۱۹ فروردین ۱۴۰۲