آغاز رسمی روابط ایران و عربستان پس از 7 سال
پس از دیدار امیرعبداللهیان و بن فرحان در پکن، وال استریت ژورنال از عصبانیت CIA و اعتراض آن به عربستان خبر داد
دیدار امیرعبداللهیان و بن فرحان در پکن وزرای خارجه دو کشور پس از دیدار رسمی، درقالب بیانیه ای مشترک توافقات صورت گرفته بین تهران و ریاض را اعلام کردند
ادامه از صفحه اول
فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان نیز از برگزاری این نشست و فعال شدن روابط رسمی دو کشور در ماه مبارک رمضان ابراز خرسندی کرد و آن را زمینهساز خیر و برکت برای دو کشور و کشورهای منطقه توصیف کرد. وزیر خارجه عربستان گفت، روابط جدید میان دو کشور، فضای مثبت جدیدی را در کل منطقه ایجاد کرده و عربستان سعودی آمادگی دارد تا با کمک و همکاری ایران فضای مثبت یادشده در مناسبات منطقهای را تقویت کند.
جزئیاتی از توافق تهران و ریاض
دو کشور توافق کردند تا بر مبنای موافقتنامه همکاریهای امنیتی سال 2001 و همچنین موافقتنامه عمومی همکاری در زمینه اقتصاد، تجارت، سرمایهگذاری، فناوری، علوم، فرهنگ، ورزش و جوانان که مربوط به سال 1998 است، همکاریهای خود را گسترش دهند. همچنین ایران و عربستان سعودی توافق کردند هماهنگیهای لازم بین هیأتهای فنی به منظور از سرگیری پروازها و سفرهای متقابل هیأتهای رسمی و بخش خصوصی و تسهیل اعطای روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره انجام شود.
بر اساس بیانیه مشترک دو طرف با توجه به برخورداری از منابع طبیعی و توانمندیهای اقتصادی و فرصتهای فراوان که برای تحقق منافع مشترک دوسویه وجود دارد، دیدارهای مشورتی و گفتوگو درباره راههای همکاری برای تحقق هر چه بیشتر چشماندازهای مثبت در روابط را افزایش میدهند. علاوه بر این ایران و عربستان سعودی بر آمادگی خود در راستای از بین بردن همه موانعی که پیش روی گسترش همکاری بین دو کشور است تأکید کرده و همچنین توافق کردند همکاری خود را در هر زمینهای که میتواند امنیت و ثبات منطقه را تأمین کند و منافع ملتها و کشورهای آن را محقق کند، گسترش دهند.
انتفاع جبهه مقاومت از روابط ایران و عربستان
شواهد نشان میدهد، امریکاییها و صهیونیستها از عادیسازی روابط ایران و عربستان نگران شدهاند و در مقابل جبهه مقاومت از تحولات جاری خرسند است.
به عنوان نمونه در حالیکه چند روز قبل دونالد ترامپ مدعی شده بود اگر رئیس جمهور بود اجازه از سرگیری روابط ریاض با تهران را نمیداد که یک رسانه امریکایی گزارش داده توافق ایران و عربستان سعودی عصبانیت «ویلیام برنز»، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) را به همراه داشته و او این موضوع را به «محمد بنسلمان»، ولیعهد عربستان سعودی منتقل کرده است. روزنامه والاستریتژورنال نوشته، برنز به بنسلمان گفته «امریکا از آشتیجویی ریاض با تهران و سوریه که هر دو هنوز تحت تحریمهای غرب هستند شوکه شده است.»
عادیسازی سعودی با ایران
تارنمای تحلیلی «ریسپانسیبلاستیتکرفت» نیز طی یادداشتی تصمیم عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط سیاسی با ایران و صحبت از سرمایهگذاری کلان و سریع در ایران را برای رژیم اسرائیل خبر ناگواری دانست. در این راستا، «فریال سعید» دیپلمات ارشد سابق امریکا به «ریسپانسیبلاستیتکرفت» گفت: «اسرائیلیها توافق تهران-ریاض را شکست راهبردی بزرگی برای خود میدانند. زیرا ایران چالش امنیتی اصلی آنها و دشمنی قدرتمند با بازوهای بلند و قوی در سراسر منطقه است.» این مقام امریکایی افزود که صهیونیستها در سودای تشکیل «ائتلاف ضدایرانی قوی در منطقه» بودند. درحالیکه اکنون «رقیب اصلی ایران» و «قویترین کشور عربی» که قرار بود محور ائتلاف منطقهای علیه تهران باشد، قبل از عادیسازی روابط با صهیونیستها، با ایرانیها پیوند برقرار کرد.
همزمان با دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان، پایگاه اینترنتی شبکه «المیادین» در گزارشی اعلام کرد که عربستان، شورای ریاستی یمن را از تصمیم خود برای پایان دادن به جنگ و بستن دائمی پرونده یمن مطلع کرده است. خبرگزاری رویترز نیز در خبری به نقل از دو منبع مطلع از روند مذاکرات صلح در یمن اعلام کرد که یک هیأت سعودی - عمانی قصد سفر به صنعاء در هفته آینده برای توافق در خصوص آتشبس دائمی را دارد. به گفته این منابع، مذاکرات در صنعاء روی بازگشایی کامل همه گذرگاهها و فرودگاههای یمن و پرداخت حقوق و همچنین موضوع دوره انتقال سیاسی، متمرکز خواهد بود. رویترز در ادامه به نقل از این دو منبع نوشت: «اگر توافق صورت گیرد، طرفهای درگیر در یمن توافق آتشبس دائمی را تا قبل از تعطیلات عید فطر در بیستم آوریل اعلام خواهند کرد.» این اخبار غیررسمی گویای آن است که جبهه مقاومت با پیروزی و سربلندی توانسته تهاجم غیرقانونی را پشت سر بگذارد و وارد مرحله جدیدی از قدرت شود.
بــــرش
دیدارهای دوجانبه امیرعبداللهیان با وزرای خارجه فرانسه و چین
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و خانم کاترین کولونا وزیر خارجه فرانسه با استفاده از حضور همزمان هیأتهای عالیرتبه دو کشور در چین، پنجشنبه شب در پکن با یکدیگر ملاقات و گفتوگو کردند. این ملاقات از آن جهت اهمیت دارد که فرانسه از جمله مهمترین حامیان پروژه ناامنسازی و اغتشاشات در ایران بوده و اکنون با شکست توطئه مجبور به عقبنشینی و احترام به کشورمان شده است.
وزیر امور خارجه کشورمان در پیام توئیتری در ارتباط با این دیدار نوشت:در جریان دیدار و گفتوگوی صریح و مفید با کولونا، وزیر خارجه فرانسه در پکن، که دو ساعت به طول انجامید، در خصوص مناسبات دوجانبه، توافق اخیر تهران و ریاض، اوکراین، مسائل منطقهای از جمله فلسطین و لبنان، لغو تحریمها و برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان تبادل نظر کردیم.
وی ادامه داد: همچنین ضمن انتقاد از رفتار دولت فرانسه در عدم اجرای تعهدات برجامی، بر لزوم رعایت و احترام به حقوق شهروندان معترض فرانسوی تأکید کردم. بر تداوم مذاکرات و رعایت احترام متقابل برای عبور از چالشها توافق داریم.
همچنین وزیر امور خارجه ایران دیدار و نشستی نیز با همتای چینی خود داشت. امیرعبداللهیان در راستای تقویت همکاری دو کشور در زمینههای مختلف از جمله در حوزه اقتصادی، تسریع در برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور را خواستار شد و در این دیدار موضوعات مرتبط با همکاریهای دو کشور در زمینههای انرژی، بانکی، پولی و اعتباری، تجارت و بازرگانی، همکاریهای استانی، تسهیلات روادیدی و نیز همکاریهای فرهنگی را مورد بحث قرار داد.
امیرعبداللهیان از همتای چینی خود جهت سفر به جمهوری اسلامی ایران دعوت کرد که مورد قبول «چین گانگ» قرار گرفت. چین گانگ وزیر خارجه چین در این دیدار گفت: متعاقب دیدار رؤسای جمهور دو کشور، روند روابط دو کشور شتاب گرفته و چین مایل است براساس نقشه راه مصوب، در زمینه توسعه روابط دوجانبه مشارکت و همکاری کند.