صادرات ۲۶۰ میلیون دلاری سیب و پرتقال به ۳۵ کشور جهان
طی ۱۱ ماهه سال گذشته صادرات سیب و پرتقال با افزایش ۴۰ درصدی روبهرو شده است
امین محمودی
خبرنگار
ایران پس از چین، برزیل، هند، مکزیک، امریکا و اسپانیا در جایگاه هفتم تولید محصولات باغی قرار دارد ولی طی سالهای اخیر به دلیل افزایش ارزآوری محصولات باغی دولت سیزدهم با ارائه تسهیلات مختلف به باغداران به دنبال افزایش تولید و به تبع آن صادرات این محصولات است.
آخرین آمارها نشان میدهد که تولید مرکبات در کشورمان از مرز 6 میلیون تن عبور کرده که یکی از دلایل اصلی آن به افزایش شدید تولید پرتقال در شمال کشور بر میگردد، این امر سبب شده وزارت جهاد کشاورزی با توسعه دیپلماسی اقتصادی خود بازارهای بیشتری را برای صادرات این محصولات فراهم کند. به طوری که هماکنون بازار چین و روسیه در کنار بازارهای کشورهای حاشیه خلیج فارس به مشتری ثابت مرکبات داخلی تبدیل شدهاند.
پایان محدودیت یکماهه صادرات سیب و پرتقال
هر ساله در ماه پایانی سال به دلیل تنظیم بازار شب عید صادرات سیب و پرتقال محدود میشود تا وزارت جهاد کشاورزی و تعاون روستایی بتواند ذخیره کافی در انبارهای خود داشته باشد تا مشکلی در بازار شب عید صورت نگیرد. به همین دلیل در اسفندماه سال گذشته تنها اجازه صادرات 40 هزار تن سیب درختی و 30 هزار تن پرتقال داده شد، از طرف دیگر پس از تعطیلات نوروزی نیز صادرات این دو محصول آزاد میشود تا باغداران بتوانند از مزایای صادراتی این محصولات استفاده کنند.
به همین منظور در سالجاری نیز محسن شیراوند، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با ارسال نامهای به رنجبر اقدم، سرپرست سازمان حفظ نباتات کشور تأکید کرد باید اقدامات لازم برای صدور گواهی بهداشتی و قرنطینهای صادرات سیب و پرتقال از تمامی گمرکات کشور صورت گیرد.
به همین دلیل به نظر میرسد بخش زیادی از مازاد تولید باغداران که هماکنون در سردخانههای کشور است در ماههای ابتدایی سالجاری صادر شود تا از این طریق بخش کشاورزی سهم بالاتری در ارزآوری داشته باشد.
جزئیات صادرات سیب و پرتقال در سال گذشته
آخرین آمارهای گمرک در یازده ماهه سال گذشته نشان میدهد 550 هزار تن سیب به ارزش حدود 172 میلیون دلار صادر شده بود، این در حالی است که در سال گذشته حدود 460 هزار سیب درختی به ارزش حدود 145 میلیون از کشور صادر شده بود. همچنین طی این بازه زمانی 237 هزار تن پرتقال به ارزش 86 میلیون و 100 هزار دلار از کشور صادر شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال 1400 حدود 123 هزار و 472 تن پرتقال به ارزش 44 میلیون و 249 دلار از کشور صادر شده بود. این آمار نشاندهنده آن است که صادرات پرتقال طی یکسال گذشته با رشد 92 درصدی به لحاظ وزنی و با رشد 95 درصدی به لحاظ ارزشی روبهرو بوده است.
مجموع صادرات سیب درختی و پرتقال
در مجموع اما در سال گذشته 787 هزار تن سیب و پرتقال به ارزش حدود 260 میلیون دلار صادر شده، این درحالی است که در سال 1400 حدود 583 هزار و 472 تن از این محصولات به ارزش 185 میلیون دلار صادر شده بود.
این آمار نشاندهنده آن است که به لحاظ وزنی صادرات سیب و پرتقال با افزایش 35 درصدی و به لحاظ ارزشی 40 درصد رشد داشته است.
35 کشور جهان مشتری ثابت سیب و پرتقال باغداران ایرانی
طی این مدت ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، امارات، انگلستان، اوکراین، آلمان، بحرین، بلاروس، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، آذربایجان، رواندا، ژاپن، سریلانکا، سوریه، سوئیس، سومالی، عراق، عمان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، قطر، کلمبیا، کویت، گرجستان، لبنان، لیبی، لیتوانی، مالزی، مناطق آزاد و هند 35 مقصد صادراتی سیب درختی و پرتقال تولید شده کشورمان بودهاند.