رشد 30 درصدی مبادلات تجاری ایران و روسیه
تخفیف تعرفهای کالا از 700 قلم به هفت هزار افزایش مییابد
رونق تجارت و گردشگری در شرق راهاندازی خط مستقیم هوایی میان تهران و اوفا، میتواند همکاریهای تجاری و گردشگردی میان باشقیرستان و ایران را افزایش دهد
توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه یکی از راهبردهای قابل تأمل دولت سیزدهم برای رونق اقتصادی به شمار میآید که توانسته نقش قابل توجهی در جهش صادرات غیرنفتی کشورمان ایجاد کند. در راستای تداوم این سیاست هوشمندانه سیدرضا فاطمیامین در دیدار با رادی خابیروف رئیسجمهور ایالت باشقیرستان روسیه و هیأت همراه با اشاره به پیشرفتهای اقتصادی مطلوب میان ایران و روسیه، گفت: در سال گذشته مبادلات تجاری میان ایران و روسیه ۳۰ درصد پیشرفت داشته که این همکاریها در حوزههای متنوع، مختلف و طیف وسیعی از محصولات شامل توربین گازی، کاتالیستها، مصالح ساختمانی، لوازم خانگی، خودرو و غیره بوده است.
فاطمیامین با اشاره به اینکه روابط بانکی و مالی بین ایران و روسیه ایجاد شده که مبادلات تجاری بین دو کشور را تسهیل و تسریع میکند، افزود: هرچند حجم مبادلات میان ایران و روسیه افزایش قابل توجهی داشته، اما بهدلیل اینکه ظرفیت لازم وجود ندارد حجم مبادلات محدود شده است.
وزیر صمت با اشاره به اینکه بهترین اقدام برای تقویت هرچه بهتر روابط اقتصادی میان باشقیرستان و ایران، تقویت روابط میان شرکتهای دو کشور است، تأکید کرد: در حوزه خدمات فنی- مهندسی از جمله ساختمانسازی، سدسازی، پلسازی، جادهسازی، حوزه تجهیزات پزشکی و دارو، حوزه کشاورزی و صنایع غذایی (نشان حلال)، حوزه صنایع سلولزی و چوب، حوزه خودرو و حوزه لوازم خانگی هم میتوان همکاریهای طرفین را افزایش داد.
برقراری خط هوایی و جهش تخفیف تعرفهای
فاطمیامین درباره همکاری طرفین در حوزه گردشگری نیز تصریح کرد: برقراری خط هوایی به توسعه روابط دو کشور کمک میکند اما این خط نباید فقط مربوط به فعالیتهای اقتصادی میان دو کشور باشد و نیاز است بحث گردشگری را هم در این موضوع در نظر بگیریم تا خطوط هوایی بهدلیل پرنشدن پروازها متضرر نشوند.
وی در مورد الحاق ایران به معاهده تجارت آزاد اوراسیا که مراحل نهایی را سپری میکند، اظهار داشت: امروز تخفیف تعرفهای در مورد ۷۰۰ کالا بین ایران و روسیه وجود دارد که در صورت الحاق کامل ایران به اوراسیا که کمتر از یک سال طول خواهد کشید، این تعداد به هفت هزار کالا افزایش پیدا میکند که تعرفه و سود بازرگانی آن صفر است؛ این فرصت بسیار بزرگی است که از همین امروز باید به آن فکر و زیرساختهای آن را آماده کرد.
لزوم بهرهگیری از تجربیات تحریمی ایران
رئیسجمهور باشقیرستان با اشاره به توانمندیهای این ایالت در حوزه تولید روغن آفتابگردان و حوزه صنعت نفت و پالایشگاههای مرتبط، گفت: ایران حتی در دوران سخت تحریمها هم پیشرفتهای خوبی در حوزههای مختلف داشت و توانمندیهای خود را توسعه داد؛ تجربهای که میتواند برای ایالت باشقیرستان مفید باشد.
وی با اشاره به اینکه باشقیرستان در حوزه تولید اتوبوس، اتوبوس برقی و نانوتکنولوژی پیشرفتهای بسیاری داشته است، تأکید کرد: در مسیر همکاریهای طرفین نیاز به تدوین نقشه راه و تأمین زیرساختهای لازم بویژه در حوزه حملونقل است. در این زمینه راهاندازی خط مستقیم هوایی میان تهران و اوفا، میتواند همکاریهای تجاری و گردشگردی میان باشقیرستان و ایران را افزایش دهد.
خابیروف با اشاره به اینکه نیاز است کریدور حملونقل شمال به جنوب هرچه زودتر مورد استفاده قرار بگیرد، افزود: در صورت راهاندازی خط مستقیم هوایی میان تهران و اوفا و تا زمان رسیدن به سوددهی، یارانه ویژهای برای آن درنظر میگیریم تا دغدغههای موجود در این زمینه برطرف شود.
همچنین رئیس جمهور ایالت باشقیرستان روسیه درخواست ایجاد اتاق تعاملات تجاری بین ایران و باشقیرستان را ارائه کرد که وزیر صمت ایران این پیشنهاد را هم بسیار مطلوب برشمرد و اعلام کرد که با تشکیل چنین کارگروهی، میتوان فعالیتهای میان طرفین را به شکل جدی و دقیق پیگیری کرد.