چرا ارز کاهشی شد؟
حضور فعالانه بانک مرکزی طی دو روز گذشته باعث توقف روند افزایشی قیمت دلار و کاهش 4 هزار تومانی قیمت شد.
در حالی که در ساعتهای ابتدایی یکشنبه آغاز مبادلات در در بازار غیررسمی دلار به رقم 60 هزار تومان رسید، فرایند مداخله بانک مرکزی باعث شد که قیمت دلار با عقبنشینی 4 هزار تومانی در کانال 56 هزار تومان قرار بگیرد.
هرچند بازار غیررسمی دلار تأثیری در انجام مبادلات رسمی ندارد اما یکی از دلایلی که باعث شده فشار تقاضا در بازار غیررسمی افزایش پیدا کند، تقاضا از سوی واردکنندگانی است که در صف ثبت سفارش دریافت دلار مرکز مبادله قرار دارند، اما همزمان دلار خود را از بازار غیررسمی خریداری میکنند با این برآورد که پس از دریافت ارز از بازار مبادله، در صورت نیاز دلار خود را در همان بازار غیررسمی تبدیل به ریال کنند. درواقع برخی واردکنندگان برای جلوگیری از تأخیر ورود کالای خود یا با نیت کسب سود از سوداگری دلار، سبب افزایش تقاضا در بازار غیررسمی میشوند که همین امر یکی از دلایل افزایش قیمت دلار در این بازار است. البته جنبههای روانی اثرگذار در افزایش قمیت دلار در بازار غیررسمی و همچنین تلاش امریکا برای ایجاد اختلال در روند ورود دلار از مبادی سنتی را نیز نباید نادیده گرفت.
با این حال بانک مرکزی به منظور کاهش تقاضای کاذب بازار غیررسمی با استناد به دستور رئیسجمهور مبنی بر هماهنگی همه دستگاهها با بانک مرکزی و همچنین عرضه مناسب ارز پتروشیمیها در مرکز مبادله ارز، معادل 700 میلیون دلار، درهم وارد بازار کرد و توانست علاوه بر عمقبخشی به بازار مرکز مبادله، جو افزایشی قیمت دلار در بازار غیررسمی را بشکند. پیگیریها نشان میدهد روند مداخله بانک مرکزی ادامه خواهد داشت و با توجه به برخی اتفاقات در هفته آتی بانک مرکزی در حال آمادهسازی شرایط برای عمق بخشی مناسبتر به بازار رسمی و همچنین بازارسازی مناسب در بازار غیررسمی میشود.