صفحات
شماره هشت هزار و صد و بیست و هشت - ۲۵ بهمن ۱۴۰۱
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و صد و بیست و هشت - ۲۵ بهمن ۱۴۰۱ - صفحه ۸

کاهش 30 درصدی واردات روغن پس از اصلاح ارز ترجیحی

در 10 ماهه سال‌جاری یک میلیون و 230 هزار تن روغن از 34 کشور وارد شده است

امین محمودی
خبرنگار

سازمان خواربار جهانی (فائو) اعلام کرده که روند کاهش قیمت انواع روغن در ماه میلادی جاری نیز ادامه‌دار بوده و فروش این محصول با کاهش 5درصدی روبه‌رو بوده است. اما در بازار داخلی طی ماه‌های گذشته به دلیل افزایش ظرفیت کارخانجات تصفیه روغن و ورود دانه‌های روغنی تولید داخل برای فرایند روغن‌کشی، میزان تولید روغن در کشورمان با افزایش محسوسی روبه‌رو بوده است. همین امر در کنار منطقی شدن مصرف روغن پس از اصلاح ارز ترجیحی، سبب شده فروشگاه‌های زنجیره‌ای مملو از روغن باشند و کارخانجات برای فروش روغن تولیدی خود تخفیفات 20 درصدی به این فروشگاه‌ها دهند. بنابراین مصرف‌کنندگان طی ماه‌های اخیر روغن مورد نیاز خود را کمتر از نرخ مصوب تهیه می‌کردند، با این حال با مساعدت دولت سیزدهم، قیمت روغن سرخ‌کردنی و پخت و پز 810 گرمی نیز در بین 34 کالای تخفیف‌دار طرح فجر تا فطر قرار گرفت تا کاهش قیمت این محصول تا پایان اردیبهشت‌ماه سال‌ آینده تضمین شده باشد.

کاهش یک میلیون تنی مصرف روغن در کشور
میزان مصرف روغن در کشورمان طی سال گذشته به 2 میلیون و 400 هزار تن رسید که برای این منظور 3 میلیارد و 300 میلیون دلار ارزبری از کشورمان صورت گرفت.
 با این حال با اصلاح ارز ترجیحی علاوه بر از بین بردن مزیت قاچاق روغن به کشورهای همسایه، مصرف این محصول نزد خانوارهای ایرانی نیز منطقی شد، به همین دلیل کارشناسان و فعالان بازار روغن معتقدند که میزان مصرف این محصول در سال‌جاری مانند مصرف آن تا قبل از تخصیص ارز ترجیحی به واردات روغن به یک میلیون و 400 هزار تن خواهد رسید که این امر به معنای کاهش یک میلیون تنی با این سیاست دولت سیزدهم است.
تا قبل از اصلاح ارز ترجیحی، سرانه مصرف روغن خوراکی در ایران 21 کیلوگرم در سال بود، در حالی که سرانه جهانی مصرف این ماده خوراکی 12 کیلوگرم است. به همین دلیل بیشتر کارشناسان صنایع غذایی معتقدند، اصلاح ارز ترجیحی بهترین تصمیم برای بازار این کالای اساسی بوده به طوری که هم‌اکنون سرانه مصرف این محصول به 15 کیلوگرم برای هر ایرانی رسیده است.

تولید بیش از ۱۷۵ هزار تن روغن در دی‌ماه
در دی ماه ۱۴۰۱، ۱۷۵ هزار و ٦٨٨ تن روغن نباتی تولید شده که در مقایسه با سال گذشته یعنی ۱۶۰ هزار تن ۱۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد. از این میزان حدود ۱۱۰ هزار تن یعنی ۶۳ درصد روغن خانوار و حدود ۶۴ هزار تن یعنی ۳۷ درصد روغن صنف و صنعت بوده است.
تولید انواع روغن نباتی خانوار در دی ماه سال‌جاری نسبت به دی ماه سال گذشته ۲۲ درصد افزایش داشته و از ۹۰ هزار و ٦٣٩ تن در دی ۱۴۰۰ به ۱۱۰ هزار و ۸۵۸ تن در دی ۱۴۰۱ رسیده است. همچنین تولید روغن نباتی صنف و صنعت روند کاهشی داشته و از ۶۹ هزار و ٥٧٦ تن در سال گذشته به ۶۴ هزار و ۸۳۰ تن در سال‌جاری رسیده است.

واردات 1.2 میلیون تن روغن به کشور
طی 10 ماهه سال‌جاری یک میلیون و 232 هزار و 558 تن انواع روغن خام به ارزش 2 میلیارد و 157 میلیون دلار از 34 کشور جهان وارد شده، این در حالی است که طی سال گذشته در همین بازه زمانی یک میلیون و 709 هزار و 925 تن انواع روغن به ارزش 2 میلیارد و 334 میلیون و 858 هزار دلار وارد کشور شده بود. این آمار حاکی از آن است که واردات روغن در 10 ماهه سال‌جاری نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته به لحاظ وزنی با کاهش حدوداً 30 درصدی و به لحاظ ارزشی با کاهش حدوداً 10 درصدی روبه رو بوده است. از طرف دیگر این آمار نشان‌دهنده آن است که اصلاح ارز ترجیحی سبب شده طی این بازه زمانی شاهد کاهش واردات 300 هزار تنی روغن خام به کشور باشیم، لکن به لحاظ ارزشی با توجه به افزایش شدید قیمت روغن در شش ماهه نخست سال در بازارهای جهانی تنها 200 میلیون دلار کاهش داشته است.

جستجو
آرشیو تاریخی