تیترهای پر مخاطب روزنامه ایران
راضیه خوئینی اینجا تحریریه روزنامه ایران است؛ تحریریهای که قدمتش به ۳۰ سال قبل برمیگردد، ولی هنوز امید و زندگی در آن موج میزند. اولین بار یک بهمنماه ۱۳۷۳ بود که اولین شماره روزنامه ایران با تیتر «به میان شما آمدیم!» روی پیشخوان دکهها جا گرفت. تحریریه ایران از آن زمان تا امروز زیر سقف خود، خبرنگاران زیادی را در دل خود جای داده است تا از خواستهها و انتظارات مردم بنویسند؛ ماجرایی که هنوز ادامه دارد. در همین مدت نهچندان کوتاه، اشکها و لبخندهای زیادی در تحریریه ایران جاری شده است. خبرنگارانی که آمدند، نوشتند و گاه غریبانه رفتند، اما آثارشان در آرشیو این روزنامه ماندگار شد. رفتن به آرشیو روزنامه ایران مثل تجربه سفری به اعماق تاریخ است؛ سفر به دورانی که هنوز روزنامههای مکتوب در سراسر جهان حرف اول را میزدند و هیچ رقیبی به گرد پایشان نمیرسید. دورانی که هنوز پای شبکههای اجتماعی و فضای مجازی به انتشار خبر باز نشده بود، روزگاری که خواننده با اشتیاق کاغذ کاهی روزنامهها را ورق میزد.
از اولین روز بهمنماه ۱۳۷۳ تاکنون به میان شما آمدیم تا پل ارتباطی مهمی میان دولت و ملت باشیم. خبرنگاران از همان روز تاکنون، گوش شنوا برای شنیدن دغدغههای مردم شدهاند تا صدایشان را به دولتمردان برسانند و با رساندن خبرها به مردم جریانسازی کنند. امروز دقیقاً سه دهه از تاریخ تولد «ایران» میگذرد؛ درست ۳۰ سال با بوی جوهر و صفحات کاهی میهمان خانههای شما بودیم. اکنون میخواهیم برخی لحظات فراموشنشدنی را دوباره احیا کنیم؛ با سفری به دنیای خبرهای جنجالی از دهه ۷۰ تاکنون. آیا شما هم دوست دارید در میان صفحات خاکخورده روزنامههای قدیمی غوطهور شوید و به یادآورید که در منطقه یا شهر و کشور شما چه اتفاقات خاصی رخ داده است؟ این صفحات بخشهای مهمی از تاریخ و آینده را روایت میکنند. همانطور که میدانیم روزنامههای قدیمی منبع مهمی برای اطلاعات و تحقیقات محسوب میشوند، پس برای کشف رویدادهای جنجالی از دهه 70 تا کنون با ما همراه شوید؛ هرچند که به دلیل محدودیت فضا نمیتوان به تمامی رویدادها در این مطلب اشاره کرد.
سیاسی و اقتصادی
نخستین شماره روزنامه ایران، اول بهمنماه ۱۳۷۳ با عنوان «به میان شما آمدیم!» به انتشار انتظارات مردم از روزنامه ایران پرداخت و از خواستههای یک دانشجو، یک کارمند و یک نمازگزار روی جلد نوشت: «مواضع دولت دقیق بیان شود»، «بیشتر به هنر و ادبیات پرداخته شود» و «برای رضای خدا بنویسید». اولین شماره درباره «رنج غربت در کنار دیوارهای سرد غرب» و از جزئیات «درگذشت مهندس مهدی بازرگان» نوشت. مسائل اقتصادی مهم آن روز هم از قلم نیفتاد: «جزئیات برنامه تولید ۱۰۵ هزار خودرو اعلام شد»، «بهرهبرداری از دو نیروگاه بادی برای اولین بار در کشور». از رخدادهای مهم دهه هفتاد درگذشت یادگار امام(ره) بود که ایران با تیتر «ستارهای بر شانههای محزون شهر- 27/12/1373» از مراسم تشییع پیکر مطهر حجتالاسلام حاج سیداحمد خمینی نوشت.
«حضور سردار سازندگی در عرصه بالندگی دانش فنی ایران» و «رئیسجمهوری: ایران مرکز بزرگ تولید و صادرات روی، در دنیاست» عناوین مهمی در 31/1/1376 بودند که از حضور مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی در مراسم بهرهبرداری کارخانه روی در زنجان خبر میداد. اما «انتخابات ریاست جمهوری تبدیل به نمایشی از شکوه همبستگی ملی شد / دیروز همه به صحنه آمدند» و «رهبر فرزانه انقلاب: هیچ کس برای من آقای هاشمی رفسنجانی نخواهد شد»؛ از عناوین صفحه اول روزنامه ایران در ۳ خرداد ۱۳۷۶ بود که بر رویداد مهم انتخابات ریاست جمهوری تمرکز داشت. «خاتمی با ۲۰ میلیون و ۷۸ هزار و ۱۷۸ رأی رئیس جمهوری ایران اسلامی شد»؛ عنوان «ایران» در روز پیروزی خاتمی 3/3/1376 بود.
«انتخابات ۳۰ میلیونی ستاره درخشان بر پیشانی ملت دارد
– ۸ /۳/ ۱۳۷۶» عنوان اول روزنامه ایران بود که به انتشار اظهارات رهبر انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی پرداخت. «واعتصموا بحبل الله- سران اسلامی در تهران- ۱۸ /9/ 1376» تیتری بود که به تشریح بزرگترین همایش سران و دولتمردان کشورهای اسلامی در تهران با پیام رهبر معظم انقلاب پرداخت. «دعوت مسلمانان به اتحاد و اقتدار» و «حضرت آیتالله خامنهای: بیایید به حول و قوه الهی از فرصتها بهره بگیریم و به یکدیگر نزدیکتر شویم» از عناوین برجسته «ایران» درباره مراسم گشایش نشست سران کشورهای اسلامی در تاریخ 19/9/1376 بود.
از اقدامات روزنامه ایران که بسیاری از رسانههای جهان از آن به عنوان اعتلای حرفه روزنامهنگاری در کشور یاد کردند، سرعت و دقت «ایران» به عنوان اولین روزنامهای بود که اخبار حمله امریکا به عراق را منتشر کرد. ۲۸ /9/ 1377 «ایران» چاپ دوم خود را به پوشش لحظهای این جنگ اختصاص داد که با تلاش همکاران تا ساعت ۴ بامداد به چاپ رسید و صبح پنجشنبه روی کیوسکها رفت.
از رویدادهای مهم سیاسی و فرهنگی در دوران ریاست جمهوری خاتمی، آغاز گفتوگوی تمدنها بود و «ایران» با عنوان «ابتکار خاتمی، پیروزی صلح از تصویب طرح گفتوگوی تمدنها در سازمان ملل متحد- 16 /8/1377» به آن پرداخت. «گفتوگوی دو تمدن بزرگ در رم - ۱۹/۱۲/۱۳۷۷» هم عنوان برجسته درباره سفر خاتمی به کشور ایتالیا بود. «جهان در انتظار دیدار خاتمی و پاپ – ۳۰/۱۲/۱۳۷۷» از دیگر رویدادهای آن برهه بود که در این دیدار خاتمی از تلاش برای ساختن چهرهای شفاف و روشن از قرآن سخن گفته بود. از دیگر اقدامات قابل توجه دولت خاتمی، راهاندازی قطار سریعالسیر برقی تهران - کرج بود که «ایران» با عنوان «قطار شهری راه افتاد - ۱۷/۱۲/۱۳۷۷» از اهمیت این رویداد نوشت.
«تصمیمهای مهم دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی» در روز ۲۰/۴/۱۳۷۸ مهمترین عنوان روزنامه بود که به تشریح جزئیات جلسه فوقالعاده شب قبل پیرامون حوادث کوی دانشگاه تهران پرداخت و از گسترش اعتراضهای دانشجویی و بیانیههای گوناگون در اعلام همبستگی با دانشجویان و محکوم کردن موج خشونت خبر داد. از دیگر تیترهای برجسته آن روز «استعفای دستهجمعی وزیر فرهنگ و آموزش عالی و رؤسای دانشگاههای شهر تهران»؛ «در صورت ادامه توقیف روزنامه سلام، روزنامهنگاران و کارکنان نشریات یک روز قلمها را بر زمین میگذارند» و «سرتیپ نقدی به ۸ ماه زندان محکوم شد» با روتیتر برگزاری دادگاه نظامی بود. «توبیخ فرمانده ناحیه انتظامی تهران، عزل سرتیپ احمدی و معاون وی»، «دستور شناسایی و برخورد قانونی و قاطع با گروههای فشار صادر شد»، «واکنشهای آیات عظام و رئیسجمهوری در برابر حوادث دانشگاه»، «اعتراض دانشجویی تبریز به خشونت کشیده شد» و «خاتمی: تا کشف همه ابعاد حادثه کوی دانشگاه به پیگیری ادامه میدهم» همچنین «درخواست وزارت ارشاد از روزنامهنگاران برای انصراف از اعتصاب» همگی در صدر تیترهای ۲۱ تیرماه ۱۳۷۸ بودند که از حال و هوای جنجالی آن روزها حکایت دارند. از نکات قابل توجه آن روز مطلب صورتی رنگ پایین صفحه اول بود: «به دلیل حجم زیاد اخبار حوادث دانشگاه تمامی آگهیهای این صفحه حذف شده است.»
«با سخنان خاتمی در سازمان ملل گفتوگوی تمدنها آغاز شد» عنوان برجسته ۱۶ شهریور ۱۳۷۹ در صفحه اول بود تا اهمیت این رویداد را به مخاطب نشان دهد. همچنین از وقایع مهم 13 اسفند ۱۳۷۹«تولید در کارخانه چیت ری بعد از چاپ مسائل این واحد در روزنامه ایران از سر گرفته شد» و عنوان «۶ اولویت واگذاری تلفن همراه در تهران اعلام شد» هستند.
تصویر نقشه یک راه آبی در صفحه اول با عنوان «بزرگترین طرح آبرسانی کشور به اجرا درآمد- ۱۹/۲/۱۳۸۰»؛ از طرح ۷۴۰ کیلومتری انتقال آب از کوهرنگ به شهرها و روستاهای ساحلی خلیج فارس و انتقال سالانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب رونمایی کرد. از تیترهای مهم ۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۰ هم «نمایشگاه مطبوعات؛ جشنواره خلاقیت و تلاش اهل قلم» و «مسجدجامعی: خبرنگاران زیر پوشش پشتیبانی صندوق حمایت نویسندگان قرار میگیرند» بود که به گشایش نمایشگاه مطبوعات با حضور احمد مسجدجامعی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص داشت.
«گزارشهای لحظه به لحظه از محل سقوط هواپیما» و «آخرین تماس خلبان هواپیما با برج مراقبت فرودگاه ساری قبل از سقوط در ارتفاعات خرچنگ»؛ در روز ۲۹/۲/۱۳۸۰ از عناوین تکاندهندهای بودند که با پیام تسلیت روزنامه «فاجعه غمانگیز سقوط هواپیمای «یاک۴۰» را به بازماندگان شهیدان این حادثه تسلیت میگوییم» همراه بودند. در این حادثه ناگوار یک گروه خبری از گروه حوادث روزنامه ایران در کنار مأموران تجسس از اولین لحظه اعلام ناپدید شدن هواپیما تا یافتن محل سقوط حضور داشتند. عکس ۱۲ نفر از شهدای این حادثه که دادمان، وزیر راه وقت هم در میان آنها بود در صفحه اول به چشم میخورد.
«جنگ آغاز شد - ۱۶/۷/۱۳۸۰» عنوانی است که به وقوع انفجارهای مهیب پیدرپی در کابل و دستور جورج بوش، رئیسجمهوری وقت امریکا برای آغاز حملات به افغانستان اشاره داشت. ماجرایی که پای مهاجران افغانستانی را به ایران باز کرد. «نخستین گروه پناهجویان افغانی وارد اردوگاههای ایران شدند- ۲۱/۷/۱۳۸۰»؛ عنوان گزارش تخصصی خبرنگار اعزامی «ایران» از مرز افغانستان است که شرایط اردوگاهی در عمق ۸ کیلومتری خاک افغانستان پس از حمله نظامی به این کشور را توصیف کرد.
از مهمترین رویدادهای آن دوران، آغاز حمله نظامی امریکا به عراق در دوره صدام حسین بود. این واقعه آنقدر اهمیت داشت که روزنامه ایران ۲۸ /۱۲/ 1381 در صفحه اول نوشت «در صورت بروز جنگ، ایران در ایام نوروز هر روز منتشر میشود». این اتفاق رخ داد و از شنبه دوم فروردین روزنامه ایران هر روز در ایام تعطیل منتشر شد. از رویدادهای مهم ۱۱ فروردین ۱۳۸۲ «بازدید احمد مسجدجامعی وزیر فرهنگ از مؤسسه ایران و تقدیر برای انتشار در ایام نوروز و پوشش اخبار جنگ» بود که در کنار آن عنوان مهم «سران ۳۷ کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی در هشتمین نشست سران این سازمان در تهران شرکت کردند» در صفحه اول جلبتوجه میکند.
«نجف آزاد شد – ۷/۶/۱۳۸۳»؛ تیتر مهمی بود که از ابتکار آیتالله سیستانی برای خروج نیروهای امریکایی از نجف خبر داد.
«پرواز آخر- 16/9/1384» هم تیتری است که سقوط هواپیمای سی 130 و آسمانی شدن 94 خبرنگار، عکاس و پرسنل ارتش را خبر داد؛ روزی که جامعه مطبوعات عزادار شد.
آرشیو «ایران» در سال 1385 تقریباً خالی ماند؛ چرا که روزهایی تلخ را پشت سر گذاشت. ماجرایی که به خاطر اشتباه یک کاریکاتوریست در صفحه کودک ویژهنامه «روزهای جمعه» 22/2/1385 رقم خورد و با دستور قضایی روزنامه 6 ماه توقیف شد، هرچند روزنامهنگاران در مؤسسه حاضر میشدند و حقوقها پرداخت میشد؛ ولی تا 6 ماه مجوز انتشار خبرها را نداشتند. اما به محض رفع توقیف و بازگشایی، به دلیل جایگاهی که «ایران» در میان مطبوعات کشور داشت، سریع به روزهای اوج بازگشت و با موج جدیدی از مخاطبان مواجه شد.
«سفیر ایران در فضا - 16 /11/ 1386» و «ایران به جمع 11 کشور صاحب فناوری پرتاب ماهواره به فضا پیوست» عناوینی در وصف کاوشگر ایرانی بودند که آن روزها در مدار زمین قرار گرفت. همچنین «روز تاریخی ایران با تسخیر فضا – 16/11/1387» با روتیتر «ماهواره امید در مدار قرار گرفت» گزارشی بود درباره پرتاب ماهواره ایرانی «امید» به فضا.
«حماسه تاریخی در روز بزرگ ملت – 23 خرداد 1388»، «شوک رسانههای جهان از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران»، عناوین صفحه اول درباره انتخابات 1388 و انتخاب محمود احمدینژاد بودند. همچنین ایران در روز 24/3/1388 با عناوین «مشارکت 85 درصدی و رأی 24 میلیونی به رئیسجمهوری منتخب یک جشن واقعی است»، «جمهوری دهم با 24.5 میلیون رأی احمدینژاد» و زیرتیتر «وزیر کشور: حاضریم تمامی آرای شمارششده را برای بررسی در اختیار نامزدها قرار دهیم» به وقایع پس از انتخابات ریاست جمهوری پرداخت. با ادامه ماجراهای انتخابات، روز 27/3/1388 با تیتر «پایتخت علیه آشوبگران بپا خاست» به راهپیمایی مردم در خیابانهای مرکزی منتهی به میدان ولیعصر اشاره کرد و اظهارات رهبر معظم انقلاب را یادآور شد: «صاحبان اکثریت و اقلیت آرا با بردباری از رفتارهای خود مراقبت کنند». از عنوانهای اقتصادی جالب هم میتوان به «نفت را کمتر از ارزش واقعی آن میفروشیم» در روز۶/7/۱۳۸۹ اشاره کنیم که بخشی از سخنان احمدینژاد را پیش از سفرش به ونزوئلا در صفحه اول برجسته کرده است.
«روز دیپلماسی اعتدال – 4/9/1392» با روتیتر «عبور از بحران 10 ساله در 100 روز» تیتر گزارشی از دستاوردهای توافق ژنو بود که اظهارات مقام معظم رهبری و حسن روحانی را منتشر کرد. همچنین به انتشار واکنشهای داخلی و خارجی و تأثیرات اقتصادی این رویداد روی بازار بورس، سکه و ارز پرداخت.
«پیروزی دیپلماسی تدبیر- 23/4/1394»، عنوان ویژهنامه توافق هستهای بود که به تشریح اهداف توافق وین پرداخت و صفحه اول «بازداشت یک متهم پرونده دکل نفتی» را به نقل از سخنگوی قوه قضائیه برجسته کرد. «گام آخر در مناقشه 12 ساله» همراه با تیتر اقتصادی «جنبوجوش بازارها در آستانه توافق هستهای» خبر از روزهای خوب در بازارهای سهگانه ارز، طلا و بورس میداد.
«قدردانی رهبر معظم انقلاب از تیم هستهای» در تاریخ 24/4/1394 و «ایران بر قله توافق» و «روز تاریخی برای ایران و جهان» از تیترهای مهمی بودند که از اهداف روحانی پس از توافق هستهای پرده برداشت. فردای آن روز 25 تیرماه «نامه هستهای روحانی و پاسخ رهبری» و همچنین «ایرانیان در جشن توافق هستهای» از برجستهترین عناوین خبری همراه با عکسهایی از جشن و سرور ایرانیان از این رویداد در صفحه اول «ایران» بود.
از حوادث ناراحتکننده سال 95 درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی بود که با عنوان «ایران در سوگ- 20/10/1395»، پوشش داده شد. هنوز مردم از شوک درگذشت آیتالله هاشمی بیرون نیامده بودند که حادثه آتشسوزی ساختمان پلاسکو رخ داد و ایران با عناوین «نبرد غیرت و آتش» و «فداکاری آتشنشانان در فاجعه «پلاسکو» حیرت ایران و جهان را برانگیخت» این حادثه دردآور را در روز 2/11/1395 روایت
کرد.
«افق روشن ایران تا 1400»؛ هم به تکرار پیروزی حسن روحانی با 23.5 میلیون رأی در انتخابات و بیانات رهبرمعظم انقلاب در 30 اردیبهشتماه 1396 پرداخت.
«سلام به چهلسالگی»، عنوانی در سالروز ورود امام خمینی(ره) به وطن و چهلسالگی انقلاب در تاریخ 11/11/1397 بود. «منشور ایران فردا - 25/11/1397»، عنوانی برای انتشار بیانیه «گام دوم انقلاب» از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب به ملت ایران، بویژه جوانان بود. «بشار اسد در تهران» و «واگذاری بزرگ شرکتهای شستا» عنوانهای 7/12/1397 بودند.
«پایان حقوقهای نجومی- 4/9/1400»، «دستور رئیسجمهوری مبنی بر تدوین نظام پرداخت عادلانه حقوق و دستمزد و اعمال آن در بودجه سال 1401» هم به دورانی بازمیگردد که افشای برخی فیشهای حقوقی سروصدای زیادی بهراه انداخت.
از رویدادهای تلخی که روز 29 اردیبهشتماه 1403 رخ داد و کشور را ابتدا در بهت و بیخبری باورنکردنی و سپس در بغض و اندوه فراوان فرو برد، حادثه شهادت آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری در حادثه سقوط بالگرد بود. رئیسی برای افتتاح سد مرزی «قیز قلعهسی» به آذربایجانشرقی سفر کرده بود که بالگرد حامل وی و همراهانش در مسیر بازگشت دچار سانحه شد. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، آیتالله آلهاشم امامجمعه تبریز، مالک رحمتی استاندار آذربایجانشرقی و چند تن دیگر از همراهان ایشان در این بالگرد به شهادت رسیدند. از عناوین روزنامه ایران در آن روزها «دعای ایران برای خادمالرضا(ع)» و «جزئیات سانحه برای بالگرد رئیسجمهور» در 31/2/1403 بود. «عزیز جمهور»، «تا پای جان برای مردم»، «رئیسی عزیز خستگی نمیشناخت» و «اعلام 5 روز عزای عمومی از سوی رهبر انقلاب» از مهمترین عناوین روز 1/3/1403 بودند. «وداع با عزیز دلها» همراه با عکسی از انبوه جمعیت در مراسم تشییع تاریخی پیکر رئیسجمهوری شهید از تیترهای 2/3/1403 بودند.
ترورها و اعدامها
«سه روز عزای عمومی» و «خشم یکپارچه علیه طالبان» از عناوین برجسته صفحه اول روزنامه در روز 21 /6/1377 در پی شهادت دیپلماتهای ایرانی و خبرنگار «ایرنا» بود. شهادت محمود صارمی خبرنگار «ایرنا» به همراه 8 نفر از کارکنان سرکنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان به دست طالبان از تکاندهندهترین اخبار دهه 70 بود؛ چرا که تا مدتها سرنوشت این ۹ نفر معلوم نبود، تا اینکه پیکرهای آنان در گور جمعی در خرابههای پشت کنسولگری کشف شد.
از دیگر عناوین پرسروصدای آن روزها که خبر از اعدام مجرمان میداد «سمیه و شاهرخ به دو بار قصاص محکوم شدند - 18/11/ 1375» و «اعترافهای خفاش شبهای تهران -17 /4/ 1376» بود.
از مهمترین عناوین دهه 70 که «ایران» با پوشش خبری گسترده به آن پرداخت، مربوط به قتلهای زنجیرهای بود که در صفحه «اجتماعی-حوادث» به جزئیات ماجرا و بازتابهای داخلی و خارجی آن پرداخت؛ مثل «داریوش فروهر و همسرش کشته شدند- 2/9/1377»، «دستور رئیسجمهوری برای شناسایی سریع عاملان قتل فروهر- ۴/۹/۱۳۷۷»، «جزئیات تحقیق قاضی جنایی و مأموران انتظامی برای شناسایی عاملان قتل داریوش فروهر و همسرش» (گزارش ۳ /۹/ ۱۳۷۷)؛ «چرا کسی چیزی نمیگوید» هم یادداشتی در ستون «اول دفتر» روزنامه در همین زمینه بود.
از عجیبترین رویدادهای آن دوره، ترور سعید حجاریان در ۲۲ اسفند ۱۳۷۸ توسط سعید عسگر، جوان ۲۰ ساله با اسلحه ماکاروف بود که حجاریان در این حادثه از مرگ حتمی نجات یافت. روزنامه ایران با عنوانهای «خاتمی بر بالین حجاریان- ۲۴/۱۲/۱۳۷۸» و «ردپای عامل ترور حجاریان شناسایی شد – ۲۳/۱۲/۱۳۷۸» این ماجرا را تا شناسایی و دستگیری متهم پرونده پوشش داد.
عنوان ۲۰ شهریور ۱۳۸۰ به نقل از رویترز؛ «احمد شاهمسعود کشته شده است» بود و ۳۱/۶/۱۳۸۰ اظهارات رئیسجمهوری علیه تروریسم برجسته شد؛ «خاتمی: به نام ملت ایران محکوم میکنم». این سخنرانی رئیسجمهوری در واکنش به حمله به برجهای دوقلوی ۱۱۰ طبقه مرکز تجارت جهانی نیویورک بود.
یکی از پروندههای پرسروصدای سال 1383 قتل سریالی کودکان پاکدشتی بود. در نهایت پسر جوانی به نام محمد بیجه (بسیجه) به جرم قتل ۵۴ پسربچه اعدام شد. روزنامه ایران تنها روزنامهای بود که گزارش کاملی از ناپدید شدن این بچهها و قتل آنها توسط بیجه منتشر کرد. گروه حوادث روزنامه ایران با تیتر «بیجه در ملأعام اعدام شد»، روز 26 /12/ 1383 به تشریح جزئیات قتلهای زنجیرهای او پرداخت.
از ناگوارترین اتفاقاتی که مردم را در شوک و حیرت فرو برد، حمله تروریستی عناصر گروه داعش به ساختمان مجلس شورای اسلامی و مرقد امام(ره) بود که «ایران» با عناوین «روز التهاب و اتحاد- 18/3/1396»، این ماجرا را گزارش کرد. «کنار هم میمانیم – 1/7/1397» و «دستور روحانی به دستگاههای امنیتی برای پیگیری حادثه تروریستی در اهواز»، عنوان گزارشی بود از حمله تروریستی به سربازان و مردم بیگناه در مراسم رژه در اهواز که شهادت 40 سرباز، زن و کودک بیگناه و زخمی شدن 60 نفر را به دنبال داشت.
«جزئیات ترور ناکام سردار سلیمانی به روایت رئیس اطلاعات سپاه - ۱۳ / 7 / ۱۳۹۸» گزارشی بود که پرده از یک عملیات ناکام علیه سردار دلها برمیداشت و نشان میداد رژیم صهیونیستی از مدتها قبل به دنبال ترور سردار حاج قاسم سلیمانی بوده است، اما در نهایت سردار سلیمانی در پی عملیات تروریستی امریکا در فرودگاه بغداد به شهادت رسید که روزنامه ایران با تیترهای «وطن در سوگ این مرد» و «انتقام سخت در انتظار جنایتکاران خواهد بود» در روز 14/10/1398 این رویداد را برجسته کرد.
«ترور دانشمند ایرانی- 8/9/1399» هم عنوانی است که از جزئیات عملیات تروریستی در عصر جمعه در آبسرد دماوند که منجر به شهادت دکتر محسن فخریزاده شد، پرده برداشت.
حوادث و بلایای طبیعی
از بلایای طبیعی که دل مردم را به درد آورد و «ایران» آنها را به طور گسترده پوشش داد، جان باختن بیش از ۱۰۰ نفر در سیل استانهای گلستان و خراسان در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۷۸ بود. «امید تا مرگ / پایان تلخ یک آرزو / لاله و لادن جداییناپذیر بودند- ۱۸ تیر ۱۳۸۲» از مرگ دوقلوهای مشهور بههمچسبیده ایرانی خبر داد. «ایران به سوگ بم نشست- 6 دیماه 1382»، عنوان صفحه اول بود که آخرین اخبار و گزارشهای خبرنگاران اعزامی به منطقه زلزلهزده را روایت میکرد؛ زلزلهای که ساعت 5:30 روز 5 دیماه 1382 به قدرت 6.3 ریشتر در جنوبشرق کشور حدود 34 هزار نفر را به کام مرگ کشاند. «جستوجوی حیات در شهر مرگ» و «صدای ایرج بسطامی در زلزله بم خاموش شد» هم از دیگر عناوین مهم 7/11/1382 بود که از ادامه جستوجوها در ویرانههای بم خبر میداد و شمار قربانیان را 25 هزار نفر تخمین میزد. «امداد در لرستان، آمادهباش در خوزستان – 18/1/1398» هم عنوانی است که آخرین وضعیت مناطق سیلزده پلدختر را گزارش میداد.
«جزئیات جدیدی از نحوه ابتلای برخی از اهالی یک روستا به ویروس ایدز- ۱۳ /7/ ۱۳۹۸» هم گزارش مهمی به نقل از مدیرکل روابطعمومی وزارت بهداشت بود.
در روزهای پر از وحشت و هیاهو که ویروس کرونا بر جهان حکمرانی میکرد، روزنامه ایران علاوه بر دادن مجوز دورکاری به خبرنگاران دست به ابتکارات جالبی زد؛ «ایران» اولین روزنامهای بود که اقدام به چاپ لوگو با ماسک بهداشتی همراه شعار «#من_ماسک_میزنم» کرد تا ماسک زدن را در میان مردم ترویج دهد. از دیگر ابتکارات درخور تحسین آن روزها برای رعایت بهداشت و مبارزه با پاندمی کرونا، توزیع روزنامهها داخل پکهای نایلونی بود. از تیترهای جالب آن دوران میتوان به«به جای لباس میهمانی ویتامین دی میخرم» در روز 18/12/1399 و «خیز موج قرمز کرونا در پایتخت- 3/4/1400» که از افزایش نگرانکننده موارد ابتلا به کرونا در 92 شهر کشور خبر میداد، اشاره کرد.
فرهنگی
«قیمت یک نخل طلایی» در تاریخ 1/3/1376 تیتر روزنامه ایران بود که به حواشی موفقیت عباس کیارستمی در پنجاهمین دوره جشنواره فیلم کن پرداخت. این نخل که با ارزشترین جایزه این رویداد سینمایی محسوب میشود، با استقبال زیادی در کشورمان همراه نشد. از دیگر خبرهای مهم «تأسیس سازمان میراث فرهنگی و ایرانگردی تصویب شد» در 16 مهرماه 1380 بود. «رفتن در روزگار غریبانه رفتن- 8/9/1399» هم گزارشی است با روتیتر «کرونا پرونده درخشان پرویز پورحسینی را هم برای همیشه
بست».
از برجستهترین رویدادهای فرهنگی کشورمان درگذشت استاد محمدرضا شجریان بود که 19 مهر 1399 روزنامه ایران با انتشار عکس تمام صفحه از مراسم تشییع پرشکوه شجریان با عنوان «جان عشاق» به انتشار سوگنامهای برای استاد پرداخت.
ورزشی
«گوارا باد این پیروزی- 6/9/1376»، عنوانی برای پیامهای رهبر فرزانه انقلاب، رئیسجمهوری و رئیس مجمع تشخیص مصلحت به مردم و بازیکنان تیم ملی فوتبال پس از پیروزی آنان بود. تیم ملی فوتبال کشورمان در رقابت با استرالیا، با دومین گل خداداد عزیزی در دقیقه 75 به جام جهانی فرانسه راه یافت. در شماره 823 روزنامه ایران در این تاریخ، صفحه آیینه و ستون «سلام، ایران» با عنوان «معجزه در ملبورن؛ انفجار شادی در ایران پرافتخار» بهطور کامل این حماسه ملی را پوشش داد و بازتابها و شادمانی مردم را منتشر کرد.
«با سه مدال طلا، دو نقره و یک برنز کشتی ایران قهرمان جهان شد» و «خداحافظی رسول خادم از کشتی بعد از کسب مدال نقره» از تیترهای مهم ورزشی 21 شهریور1377 بود.
از رویدادهای ورزشی مهمی که روزنامه آن را برجسته کرد، پیروزی حسین رضازاده، قهرمان وزنهبرداری دسته سنگین در جهان بود با عنوان «جهان پرشکوفه شد/ رضازاده، یل اردبیلی قهرمان طلایی سیدنی». از عناوین مهم ورزشی در تاریخ 5/6/1383 «مدال طلای رضازاده بر سینه ایران» بود که به لحظه افتخارآمیز بالا بردن وزنه 263.5 کیلوگرمی این قهرمان میپرداخت.
«ساعی هم ایران را شاد کرد»، عنوان «ایران» در روز 7/6/1383 پس از کسب مدال طلا توسط هادی ساعی، قهرمان تکواندوی ایران در وزن 67 کیلوگرم بود.