فرصت را از دست نمیداد
غلامعلی حداد عادل در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴ متولد شد. سیاستمدار اصولگرا و دانشیار بازنشسته دانشگاه است که هماکنون بهعنوان رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی و همچنین عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی فعّالیت میکند. حداد عادل پنجمین رئیس و اولین رئیس غیر روحانی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در دورههای ششم تا نهم بوده است.
گفتوگو با رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی
تقریبا همه میدانند که شهید آیتالله رئیسی سعی میکرد از حاشیهسازی پرهیز کند، در نتیجه او چگونه توانسته بود بدون ایجاد جنجال و بحران، سیاستهای معقول و منطقی خود را پیش ببرد؟
آقای رئیسی با مردم بود و مردم واقعاً شخصیت ایشان را در این سه سال به خوبی شناختند. یک مرد اخلاقی، مومن، پر تلاش، پاک و به دور از هوچیگری و ایجاد جنجال و ایجاد بحران بود و روشهای بسیار منطقی و معقولی را برای حل مسائل پیش میگرفت که یکی از مهمترین آنها در عالم سیاست، پرهیز از حاشیهسازی بود. بعضی وقتها را به یاد میآوریم که مسئولان بلندپایه کشور سخنرانیهایی داشتند که پس از هر کدام جنجال و دو دستگی بین مردم ایجاد میشد. آقای رئیسی در طول این سه سال هرگز یک چنین رفتار و گفتاری نداشت که مردم را دلنگران کند و برآشوبد. این یک واقعیت مهم بود که او حاشیهسازی نمیکرد. اگر از کسی گله داشت، سعی میکرد این گله را در محافل خصوصی و با صحبت با همان اشخاص یا نهادها برطرف کرده و مسائل را حل کند. مسائل درون خانواده حکومت را که برای مردم آزاردهنده بود به میان مردم نمیآورد. این یکی از خصوصیات ایشان بود.
بهواسطه ارتباط نزدیکی که با ایشان داشتید، از ویژگیهای شخصیتی ایشان برای ما بگوئید.
مرد صاف و صادقی بود و ظاهر و باطنش یکی بود. قابل اعتماد بود و گفتنی است که در عالم سیاست از این نوع افراد کم پیدا میشوند. آدم وقتی با او حرف میزد، احساس میکرد که میتواند اعتماد کند. گاهی خدمت ایشان میرسیدم و میگفتم راجع به دولت این جور میگویند. ایشان میگفتند: نه، نظر دولت این نیست و این کار را نکرده است. میگفتم: آقای رئیسی! چون شما میگوئید و من شما را صادق و راستگو میدانم، این بحث از نظر من تمام است. واقعاً به صداقت ایشان اعتقاد داشتم. متقابلاً هم سعی میکردیم با ایشان صادق باشیم. این یکی از بهترین خصوصیات آقای رئیسی بود. پرحوصله بودند. نوعاً عصبانی نمیشدند. یادم نمیآید. شاید ایشان بهندرت عصبانی شده باشند. حرفهای مخالفان را تحمل میکردند. گاهی وقتها حرفهای خارج از موضوع در جلسات مطرح میشدند و کش پیدا میکردند. ایشان به شکلی عاقلانه و با اخلاق موضوع را جمع میکرد و به نتیجه میرساند. پرکاری ایشان واقعا برای من درس بود. گاهی تا ۱۲ شب با ایشان جلسه داشتیم و من حیرت میکردم. بعضی وقتها ساعت ۱ و ۲ بعد از نصف شب از سفر خارج برمیگشت و صبح اول وقت در کرمان بود. این طور سر از پا نمیشناخت.
آقای رئیسی در سفر اخیر خود به تبریز و مازندران، اقدامات بسیار سریعی انجام دادند. به نظر شما، چه انگیزهای باعث میشد ایشان اینگونه به سرعت و با علاقهمندی فراوان به امور رسیدگی کنند؟
در همین اتفاق آخر هم ایشان در مازندران بودند. خیلی سریع به تهران بازگشتند و ۵ و ۶ صبح عازم تبریز شدند. این سدی که روی رود ارس بسته شده، بخشی از مهار آبهای مرزی و استفاده از این آبهاست. مطابق قوانین بینالمللی محدودیتی در باره آبهای مرزی وجود دارد و اگر کشورها برای استفاده از آبهای مرزی اقدام نکنند، فرصت را از دست میدهند و میدان را به کشور دیگر واگذار میکنند. ایشان با عشق و علاقه به اینکه الحمدالله این سد مشترک ساخته شده و آب این رود بهنحو عادلانه بین دو کشور تقسیم شده و ۷۰ هزار هکتار زیر کشت میرود، به این سفر رفتند و ده طرح دیگر هم در این سفر در برنامهشان بود که افتتاح بشود. و اصرار داشتند که حتماً خودشان در افتتاح طرحها حضور پیدا کنند.