توقع «طلا» از وزنهبرداری نداشته باشیم
سهمیه «دهدار» روی هــــــــوا!
گزارش
ماهور رضازاده
خبرنگار
رقابتهای گزینشی وزنهبرداری برای حضور در بازیهای المپیک 2024 پاریس رو به پایان است و تنها فرصت باقیمانده برای تثبیت سهمیههای ورودی به بازیهای المپیک 2024 پاریس، «جام جهانی پوکت تایلند» خواهد بود که قرار است اواسط فروردین ماه 1403 برگزارشود. وزنهبرداران ملیپوش کشورمان در هر دو بخش مردان و زنان تا کنون 4 تورنمنت گزینشی (جهانی کلمبیا، آسیایی کرهجنوبی، جهانی عربستان و آسیایی ازبکستان) را پشت سر گذاشتند. تورنمنتهایی که وزنهبرداران ما موفق شدند 23 مدال طلا، نقره و برنز آسیایی و جهانی را از دل آن بیرون بکشند. اما بهرغم تلاشی که وزنهبرداران ایران در هر دو بخش مردان و زنان در سال 1402 و در عرصههای مختلف بینالمللی داشتند ما هنوز تا قبل از شروع رقابتهای جام جهانی تایلند در بخش مردان سهمیههای خود را نتوانستیم تثبیت کنیم. ضمن اینکه در بخش زنان نیز طبق آمار و ارقام شانسی برای المپیکی شدن و سهمیه المپیک نداریم. این در حالی است که ما در بازیهای المپیک پیش رو، حتی اگر با سهمیه کامل (3 سهمیه در بخش مردان و 3 سهمیه دربخش زنان) راهی پاریس شویم، باز هم بواسطه شرایط رکوردی و توانمندی وزنهبردارانمان به هیچ وجه نباید توقع «طلایی شدن» ازوزنهبرداران کشورمان داشته باشیم.
مجوز پاریس در مشت جوادی و داودی
رقابتهای جام جهانی پوکت تایلند قطعاً آخرین میدان رسمی وگزینشی است که مدعیان حضور در آوردگاه المپیک پاریس میتوانند با درخشش درآن ضمن تثبیت سهمیه ورودی خود به فرانسه، خط ونشان جدی برای رقبا به جهت کسب یکی از مدالهای سه گانه المپیک در اوزان مختلف بکشند. مسیر رسیدن به سهمیه ورودی المپیک پاریس، البته برای وزنهبرداران ملیپوش کشورمان در هر دو بخش مردان و زنان اندکی پیچیده و سختتر از آنچه که فکرش را میکردیم، شده است. ما در 3 دسته وزنی 89، 102 و 102+ کیلوگرم شانس کسب سهمیه و حضور در بازیهای المپیک پاریس را داریم. طبق آخرین اعلام رنکینگ المپیکی فدراسیون جهانی در اوزان المپیکی و تا قبل از حضور وزنهبرداران در جام جهانی پوکت تایلند، میرمصطفی جوادی با ثبت مجموع 384 کیلوگرم در مسابقات جهانی ریاض فعلاً در رتبه پنجم دسته وزنی 89 کیلوگرم در آخرین ردهبندی کسب سهمیه المپیک قرار دارد. این در حالی است که در صدر این گروه، دایان لی از چین ایستاده است که در مجموع 12 کیلوگرم بالاتر از جوادی رکورد خود را ثبت کرده است. نفر دوم دسته وزنی 89 کیلوگرم، کارلوس ناسار وزنهبردار قدرتمند بلغارستانی است که با رکورد مجموع 395 کیلوگرم یکی از شانسهای مسلم کسب مدال المپیک در این وزن به شمار میرود. بعد از ناسار بلغار، ییسون لوپز از کلمبیا با 390 کیلوگرم سوم و کیدومار جیووانی و النیلا سانچز از ونزوئلا با 385 کیلوگرم نفر چهارم دسته 89 کیلوگرم است. مصطفی جوادی هم که فعلاً نفر پنجم این لیست است و باید دید که در جام جهانی تایلند این ملیپوش چه وزنههایی را مهار خواهد کرد؟ در دسته وزنی 102+ کیلوگرم (فوقسنگین) علی داودی هم شرایط تثبیت شدهای برای کسب سهمیه ورودی به المپیک دارد. داودی که نایب قهرمان بازیهای المپیک 2022 توکیو در این دسته وزنی است، فعلاً با رکورد 452 کیلوگرمی که در ریاض ثبت کرده است، در جایگاه چهارم این وزن جا گرفته است. قطعاً داودی باید در جام جهانی تایلند با آمادگی و شرایط بهتری روی تخته مسابقه حاضر شود تا ضمن قطعی کردن سهمیه خود، خط و نشان مدالی برای رقبای قدرتمند خود بکشد. لاشا تالاخادزه غول گرجستانی و مدعی اصلی کسب نشان طلای المپیک پاریس در این دسته وزنی با اختلاف در صدر ایستاده و رکورد 474 کیلوگرم را در اختیار دارد. گور میناسیان از بحرین با رکورد 464 کیلوگرم و وازارادت لالایان از ارمنستان با 462 کیلوگرم شانس کسب مدالهای نقره و برنز را برای خود محفوظ دارند و بالاتر از داودی شانسهای نقرهای و برنزی المپیک به شمارمیروند.
المپیکی شدن «دهدار» به خودش بستگی دارد!
«رضا دهدار» قطعاً یکی از ستارههای خوشنام، بااخلاق و زحمتکش وزنهبرداری ایران است. ولی در مسیر کسب سهمیه ورودی به المپیک در دسته 102 کیلوگرم شرایط ملیپوش خوزستانی کشورمان به هیچ وجه برای کسب سهمیه ورودی در پاریس مطلوب نیست! دهدار فعلاً با رکورد 390 کیلوگرمی که در مسابقات جهانی 2022 کلمبیا برای ورود ثبت کرده است، در رده نهم این دسته وزنی قرار دارد و به نوعی لبه تیغ قرار گرفته است. یعنی اگر او نتواند در جام جهانی تایلند رکورد مجموع خود را به 400 کیلوگرم برساند، قطعاً لبه تیغ قرار گرفته و با یک لغزش کوچک میتواند شانس قرار گرفتن جزو 10 وزنهبردار برتر ردهبندی این دسته وزنی را از دست داده و از لیست سهمیه المپیک خارج شود. البته دهدار وزنهبردار جنگنده و مسابقهای است که میشود روی درخشش او در تایلند و شگفتیساز شدنش حساب باز کرد. صدر این گروه فعلاً در اختیار هوان هوا لیو از چین با 404 کیلوگرم است. فارس الباخ از قطر و اکبر ژورایف از ازبکستان هر دو با رکورد مجموع 400 کیلوگرم، نفرات دوم و سوم گروهی هستند که دهدار با آنها رقابت دارد. مطمئناً همه چیز برای المپیکی شدن دهدار از این پس به خودش و توانایی او بستگی دارد. دهدار میتواند با افزایش رکورد مجموعش مقتدرانه المپیکی شود و شانس کسب مدال باشد در پاریس. اگرهم او احتمالاً در تنها فرصت باقیمانده به خودش نیاید و رکوردش را ارتقا ندهد، جام جهانی تایلند وداع او خواهد بود با بازیهای المپیک 2024 پاریس و حسرتی که تا ابد دردلش جاودانه میشود.
مسیر سخت «کاپیتان» برای امضای بلیت پاریس!
نکته تأسفبرانگیز رنکینگ و رتبهبندی وزنهبرداران منتخب برای حضور و کسب سهمیه ورودی به بازیهای المپیک 2024 پاریس، شرایط نامطلوب رتبهبندی دختران وزنهبرداری کشورمان در اوزان المپیکی است. دختران وزنهبرداری ایران که توقع میرفت با هدایت فنی کوروش باقری (یکی ازچهرههای شاخص وزنهبرداری ایران در بخش مربیگری) برای حضور در بازیهای المپیک 2024 پاریس وضعیت ایدهآلتری نسبت به قبل داشته باشند و بتوانیم توسط یک یا چند نفر از آنها صاحب سهمیه تاریخی در این دوره از بازیها شویم، به هیچ وجه توقعات اهالی وزنهبرداری را برآورده نکرده و فعلاً تا قبل از شروع جام جهانی تایلند، روی کاغذ و بر اساس آمار و ارقام، هیچ شانسی برای کسب سهمیه در بخش زنان ندارند. در بخش زنان، ریحانه کریمی در دسته 71 کیلوگرم فعلاً در رده سی و چهارم این دسته وزنی قرار دارد و به هیچ وجه نمیتوان روی سهمیه او حساب باز کرد. رکورد ریحانه 211 کیلوگرم است که در مسابقات تاشکند ثبت شده بود.
سیده الهام حسینی کاپیتان تیم ملی وزنهبرداری زنان کشورمان و شاخصترین چهره وزنهبرداری بانوان ایران که پیش از این امید زیادی برای المپیکی شدن او در پاریس داشتیم، دیگر نماینده بانوان ایران است که در ردهبندی المپیک در دسته وزنی 81 کیلوگرم قرار دارد. حسینی هم اکنون با رکورد مجموع 237 کیلوگرم در رده نوزدهم جا گرفته است و مطمئناً مسیر بسیار سختی برای قرار گرفتن جزو 10 وزنهبردار برتر این دسته وزنی یا بهترین شدن در قاره آسیا دارد. حسینی برای قرارگرفتن در جمع ده نفر برتر رده بندی و کسب سهمیه المپیک نیازبه کسب حدنصاب حداقل 252 کیلوگرم دارد. همین نشان می دهد که مسیر الهام حسینی برای المپیکی شدن سخت و دشوارتر از آن چیزی است که فکر میکنیم. یعنی دارنده سه نشان طلا در رقابتهای آسیایی منامه بحرین چیزی حدود 15 تا 20 کیلوگرم افزایش رکورد نیاز دارد تا بتواند صاحب مجوز ورودی به بازیهای المپیک پاریس شود؛ اتفاقی که اگر رخ دهد قطعاً کار بزرگی است و شگفتی خواهد بود.