انتخاب کردن حق همه ماست
بـــی تـــفـــاوت نــبـاشـیـــم
الناز موسوی یکتا
نویسنده
مراحل مختلفی در زندگی همه ما بوده که باید خودمان را محک میزدیم. گاهی انتخاب بین موارد کوچک و کماهمیت، گاهی هم انتخاب از بین مطالب بسیار حیاتی و آیندهساز است.
در تمام این موارد چه موضوع کماهمیت و چه موضوعاتی که بسیار مهم و باارزش هستند، دقت در انتخاب، شناخت دقیق و مشورت برای یافتن بهترین گزینه از میان موارد موجود میتواند ساعی ما در گزینش راههای پیشرو باشد.
گاهی این سنجشها ما را در مقامی قرار میدهد که میتوان با آن گامی بزرگ در جهت اعتلای سبک زندگی، نگرش و تغییرات مهمی برای خود، آشنایان، اطرافیان و تمام کسانی که با ما انتفاع مشترکی دارند، برداریم. انتخابات مجلس شورای اسلامی یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی در کشور ما است. مجلس شورای اسلامی نهاد قانونگذار، نظارت بر عملکرد دولت و تصویب بودجه در کشور است؛ بنابراین، ترکیب و تعادل نمایندگان حاضر در مجلس بر سیاستهای داخلی و خارجی کشور تأثیر مستقیم و مهمی دارد.
همین تأثیر در سیاستهای داخلی و خارجی باعث ساخت بخش مهمی از زندگی همه ما در هر سن و سالی است. جوان رأی اولی که در آغاز دوران طلایی زندگی است با این انتخاب میتواند دوران مهمی از شکوفایی خود را تسهیل کند. فرد میانسال برای تغییر در نظام مسائلی که باورهای خویش را براساس آن چیده است تلاش میکند و تمامی افراد در این انتخاب و نوع آن مؤثر و متأثر هستند.
از اینرو تقویت روحیه مطالبهگری و پرسش و پاسخ در میان افراد خانواده موضوع بسیار بااهمیتی بوده که چراغ راه انتخابهای افراد میشود.
سیاست به معنای مدیریت امور عمومی و تعیین سرنوشت جامعه است. سیاست از جنبههای مختلفی میتواند بر زندگی افراد و خانوادهها تأثیر بگذارد. برای مثال، سیاست میتواند بر رشد اقتصادی، امنیت ملی، رفاه اجتماعی، حقوق شهروندی، آموزش و فرهنگ، سلامت و بهداشت، محیط زیست و غیره اثر داشته باشد؛ بنابراین، افراد و خانوادهها باید به مسائل سیاسی اهتمام نشان داده و در آنها مشارکت کنند.
یکی از مهمترین راههای مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران، شرکت در انتخابات است. انتخابات یکی از بنیادیترین اصول نظام جمهوری اسلامی است که براساس قانون اساسی و فتوای رهبری برگزار میشود. انتخابات نشاندهنده حاکمیت ملت و مشروعیت نظام و امکانی برای انتخاب نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی، رئیسجمهور، شوراهای اسلامی شهر و روستا و خبرگان رهبری و راهی برای ارائه نظرات، انتقادات و پیشنهادهای مردم به مسئولان، تغییر و بهبود در وضعیت کشور است. برای شرکت در انتخابات، لازم است که روحیه سیاسی در خانواده پرورش یابد. روحیه سیاسی به معنای اهتمام، آگاهی، مشارکت و مسئولیتپذیری در مسائل سیاسی است و باعث میشود افراد و خانوادهها به عنوان شهروندان فعال و مؤثر در جامعه به حقوق و وظایف خود آگاه باشند و از آنها به نحو احسن استفاده کنند. روحیه سیاسی باعث میشود که افراد و خانوادهها به منافع ملی و مصالح مردم توجه و برای حفظ و ارتقای آنها تلاش کنند.
شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی نیازمند اطلاع و آگاهی است. ما باید نامزدهای مختلف را بشناسیم، برنامهها و سوابق آنها را مورد بررسی قرار دهیم و با استناد به منطق و معیارهای شخصی خود، انتخابی عاقلانه و مسئولانه داشته باشیم. ما نباید از شایعات، تبلیغات، تهدیدها یا وعدههای بیپایه و اساس تحت تأثیر قرار بگیریم و از حق انتخاب خود دست بکشیم یا آن را به دیگران واگذار کنیم.
مجلس شورای اسلامی یکی از دو رکن قوه مقننه جمهوری اسلامی ایران است و نمایندگان ملت به طور مستقیم توسط خود آنها انتخاب میشوند. با دانستن مهمترین وظایف مجلس شورای اسلامی به اهمیت شرکت و آگاهی از صلاحیت افراد در این انتخابات پی میبریم.
- قانونگذاری عموم مسائل در حدود مقرر قانون اساسی
- بررسی و تصویب لوایح دولتی و طرحهای قانونی نمایندگان
- وضع آییننامه داخلی مجلس
- تصویب رجوع به همهپرسی در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی
- وضع هر نوع مالیات و تعیین موارد معافیت و بخشودگی و تخفیف مالیاتی
- تصویب بودجه سالانه کشور
- نظارت بر عملکرد دولت و دیگر نهادهای اجرایی
- رأی اعتماد یا عدم اعتماد به وزرا
- انتخاب هیأت رئیسه مجلس و کمیسیونهای داخلی
- انتخاب یا تأیید برخی از مقامات کشوری
شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی یک حق و تکلیف شهروندی است که هر ایرانی باید از آن بهره ببرد. با شرکت در انتخابات، ما میتوانیم نمایندگانی را انتخاب کنیم که به نظر ما، منافع ملی و مصالح مردم را حفظ و ارتقا میدهند. همچنین، با شرکت در انتخابات، ما میتوانیم پیامی را به دولت، ملت و جهان ارسال کنیم که ما مردمی هستیم که به حاکمیت خود پایبند و به دموکراسی اعتقاد داریم.
بیانات مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) سال 90
در دیدار جمعی از خانواده شهدا و ایثارگران
در همه دنیا، انتخابات پرشور، مظهر زنده بودن و حضور بااراده و عزم راسخ یک ملت در عرصهها است. هر جا انتخابات با شرکت گسترده مردم باشد، نشانه این است که ملت در آن کشور بیدارند، هوشیارند و با نظام خود همراه هستند. میخواهند این را از دست ملت ایران بگیرند. همه این صدها و هزارها و - اگر این رسانههای تازه پدید آمده اینترنتی را هم محاسبه کنیم، سر به میلیونها میزند - میلیونها رسانه را به کار انداختند، برای اینکه مردم را دلسرد کنند. گاهی گفتند مردم شرکت نمیکنند، گاهی گفتند تحریم میکنند، گاهی گفتند تقلب میشود، گاهی گفتند چه و چه؛ برای اینکه مردم پای صندوق رأی نیایند، دلسرد شوند. آنی که من احساس میکنم و از لطف الهی احتمال قوی میدهم که اینجور شود، این است ملت ایران در روز جمعهای که میآید، یک سیلی سختتر به چهره استکبار خواهند زد.
دست خدا با شماست. هدایت دلها و جانهای ما به دست خداست. «ازمّه الأمور کلاً بیده»؛ همه چیز دست خداست. وقتی دل ملت، دل مسئولان، دل دلسوزان با خدا باشد، خدا راه را آسان میکند، تسهیل میکند، راه را باز میکند، توفیق میدهد و انشاءاللّه این توفیق نصیب ملت ایران خواهد شد.
حقیقتاً انتخابات، سیلی به چهره دشمنان این ملت است. آنچه مهم است، این است که مردم حضور پیدا کنند؛ البته این هم مهم است که به نامزدهای صالح رأی دهند. هر دو مهم است، لیکن حضور در درجه اول است. هرچه حضور مردم بیشتر باشد و پشتوانه مجلس شورای اسلامی قویتر باشد، مجلس محکمتری، تواناتری و شجاعتری تشکیل خواهد شد؛ صدای عموم مردم را میتواند با قدرت تمام به گوش دنیا برساند.