تئوریسین دولت‌سازی در یمن را بشناسید

صالح‌الصماد؛ مرد سازندگی

با آمدن نام شهید صالح‌الصماد؛ یمنی‌ها یک شخصیت ملی را به یاد می‌آورند که همیشه نمادی از استواری، خرد، صداقت وشجاعت بود. او برای تحکیم پایه‌های یمن تلاش و افق‌های سازندگی، پیشرفت، توسعه و نوسازی دفاع را ترسیم کرد. صالح‌الصماد در دوران فعالیتش سیستم و نیروی بازدارنده یمن برای مقابله با تجاوز جنایتکارانه را ارتقا بخشید و همین مسئله دشمن را آزار می‌داد. شهید الصماد باوجود چالش‌ها توانست در مدت کوتاهی تحول بزرگی ایجاد کند و در رأس سلسله مراتب قدرت قرار بگیرد که البته آن را قدرت نمی‌دانست و معتقد بود خدمت به یمن تکلیف است.

شهید صالح الصماد که بود؟
صالح الصماد، ملقب به«ابو فضل» یکم ژانویه سال ۱۹۷۹ میلادی در شهرستان «سحار» واقع در استان«صعده» در شمال یمن متولد شد. وی پیش از آنکه ریاست شورای عالی سیاسی یمن را عهده‌دار شود، کشاورزی ساده بود که پس از طی مدارج عالی در سال ۲۰۱۱ به ریاست دفتر سیاسی جنبش «انصارالله» انتخاب شد. شهید الصماد دانش‌آموخته رشته علوم دینی دانشگاه صنعا شده بود. وی پس از فراغت از تحصیل مدتی به عنوان آموزگار در مدارس صعده تدریس
می‌کرد.
پیش از آغاز فعالیت‌های جهادی جنبش انصار‌الله که پایه‌گذار آن، شهید «سید حسین بدر الدین الحوثی» شمرده می‌شد، وی را به خاطر پشتکار و جدیتش به مرد روزهای سخت می‌شناختند، اما این جدیت هیچ‌گاه موجب دوری شهید از جمع محرومان و مستضعفان نشد، بلکه همواره به رابطه نزدیک و تنگناتنگش با این طیف از جامعه و مواضع انسان‌دوستانه و شرافتمندانه‌اش مشهور بود. بی‌شک الصماد با شجاعت‌ها و از خودگذشتگی‌هایش یکه تاز جنگ سوم حوثی‌ها با سعودی‌ها در استان صعده بود که موجب شد این شخصیت بزرگ بیش از پیش در یمن شناخته شود.
مرد جبهه‌های جدید  مقاومت
وی در این جنگ برای کاهش فشار نظامی جبهه‌های مران، نشور و ضحیان به همراه یاران و همرزمان اندکش جبهه مقاومت جدیدی را در منطقه «بنی معاذ» گشود تا پس از آن برای دفع حملات متجاوزان راهی جبهه المقاش و الطلح در نزدیکی شهر صعده شود. پس از آن نوبت به جنگ چهارم حوثی‌ها با عربستان رسید. خاطره مبارزات سرسختانه و مقاومت جانانه ابو الفضل در برابر متجاوزان سعودی همچنان در اذهان اهالی روستاهای «بنی معاذ» زنده است. در جریان این نبردها جنگنده‌های متجاوز سعودی خانه و مزرعه‌اش را هدف گرفته و بمباران کردند. همچنین در این نبردها بود که دو برادرش به شهادت رسیدند.

مرد شماره ۲ انصارالله و ترورهای ناکام
وی یکی از رهبران و فرماندهان بزرگ سه جنگ اخیر حوثی‌ها با عربستان سعودی و رژیم اسبق حاکم بر یمن شمرده می‌شد، به همین دلیل دشمنانش که به خوبی به اهمیت و جایگاهش در جبهه مقاومت یمن و جنبش انصارالله پی برده بودند، بارها و در مناطق و نقاط مختلف تلاش کردند وی را ترور کنند و در این راستا، ‌ ده‌ها بار با مرگ دست و پنجه نرم کرد تا به فولاد آبدیده‌ای تبدیل شود که وجه مشخصه‌اش: علم و فداکاری بود. پس از «عبدالملک بدرالدین الحوثی»، رهبر جنبش انصارالله به عنوان مرد شماره یک، صالح الصماد، مرد شماره 2 این جنبش شمرده می‌شود که تحت پیگرد سعودی‌های وهابی بود. در زمان ریاست جمهوری دیکتاتورمآبانه «علی عبدالصالح» بر یمن نیز صالح‌الصماد در لیست ۵۵ نفره تحت پیگرد رژیم اسبق یمن بود.

متفکری که سنت و مدرنیسم را یکجا در خود داشت
ابو فضل از جمله شخصیت‌های مقاومت در یمن است که در عین داشتن تحصیلات دانشگاهی و به روز، از تحصیل علوم دینی و مذهبی باز نماند و اشرافش به علوم و دانش‌های روز موجب روگردانی و پشت کردن وی به اعتقادات دینی و مذهبی‌اش و همچنین عادات و سنن قبیله‌ای و جامعه‌ای که از دل آن پا گرفته بود، ‌ نشد. او را به صدای رسایش و اشعار زیبایش می‌شناختند. بخشندگی و عزت نفس و فن بیان قوی، او را به سخنران ثابت منابر نماز جمعه در مناطق مختلف یمن تبدیل کرده بود.
ابو فضل از جمله شخصیت‌های مورد اعتماد «عبدالملک بدرالدین الحوثی»، رهبر جنبش انصار الله بود و به همین دلیل پس از به دست گرفتن اداره صنعا در سپتامبر سال ۲۰۱۴ میلادی، الحوثی وی را از جانب انصارالله به عنوان مشاور «عبدربه منصور هادی»، ریاست جمهوری وقت یمن برگزید. پس از فرار هادی به عربستان و پناه بردن به دامان سعودی‌ها، در ماه مه سال ۲۰۱۶ میلادی، به دلیل اشراف به امور و آگاهی از زیر و بم تحولات جاری در یمن و منطقه و تحلیل‌های درست و ارزیابی‌های دقیقش از رخدادهای پشت پرده، به ریاست شورای عالی سیاسی یمن منصوب
شد.

شهیدالصماد و نگاهش به توانمندی‌های مردم یمن
 شهیدالصماد از جمله شخصیت‌های یمنی بود که به توانایی‌ها و استعدادهای داخلی ایمان و باور داشت و همواره به بهره‌برداری از این توانایی‌ها و استعدادها تأکید می‌کرد. صالح الصماد در دوم آوریل 2018 در آخرین سخنرانی رسمی‌اش  پیش از شهادت گفته بود:«ملت یمن دارای توانمندی‌ها و امکانات مورد نیاز برای مدرنیزه کردن سیستم‌های موشکی خود هستند». الصماد تأکید کرده بود: «موشک‌هایی که امروز ریاض، پایتخت سعودی‌ها را هدف می‌گیرد، موشک‌های ساخت داخل هستند و از این توانایی برخورداریم که بُرد این موشک‌ها را به بیش از این‌ها افزایش دهیم».
او می‌خواست «وطن» را بسازد
او شعار «دستان محافظ و دستان سازنده» را مطرح کرد و متوجه شد پروژه‌اش آسان نیست و راه پیش رویش هموار نخواهد بود و این طرح با موانع و مشکلات داخلی و خارجی روبه‌رو خواهد شد. او می‌دانست نیروهای متجاوز اجازه ساختن یک کشور قوی یمنی، یک دولت، نهادها و قانون را نمی‌دهند، اما او متجاوزان و مزدوران آن را به چالش کشید و تصمیم گرفت وارد نبرد شود. الصماد با پروژه خود؛ «دستان محافظ و دستان سازنده» آرزوی یمن مستقل، آزاد و سربلندی را داشت که به هیچ کشوری وابسته نبود و با جدیت تلاش کرد ضربه‌ای ویرانگر به تجاوزگری که در آن میهن بود، وارد کند.
 او در پروژه ملی خود، توجه‌اش را به سه مؤلفه اصلی برای تثبیت طرح دولت‌سازی معطوف کرد: «استقلال و رهایی از وابستگی» که در دهه‌های گذشته به یمن آسیب رساند، «آشتی و ثبات سیاسی از طریق تقویت مشارکت در اداره دولتی و خودسازی». متفکران و تحلیلگران سیاسی، پروژه ملی او را بازتاب روحیه و مبارزات او می‌دانستند که هیچ‌گاه وسوسه هوس پول و قدرت نشد و این امر از طریق مناصبی که از خود برجای گذاشت که نشان از صداقت و زهد او داشت، مشهود بود.

منابع:
• السيرة الذاتية للرئيس الشهيد صالح الصماد./24آوریل2018/ الحقیقه آنلاین
• شیخ صالح الصماد کیست؟/6اردیبهشت 1397/ خبرگزاری جهان نیوز
• صالح علی الصماد که بود؟/31 فروردین 1399/ پایگاه تحولات جهان اسلام
• صالح الصماد/ ویکی شیعه
• پایگاه اطلاع رسانی انصارالله یمن: ansarollah.com