غزه و انهدام روایتهای غربی
سید پویا هاشمی
نویسنده
رژیم صهیونیستی به کمک متحدان غربی خود پس از آغاز نبردهای غرب آسیا از سال 2011 میلادی و گسیل تروریستها به سوریه، عراق و لیبی توانسته بود نزاع بین امت اسلامی و صهیونیسم را به نزاع درون امت اسلامی تغییر دهد. در این زمینه، تعدادی از رژیمهای حاکم بر کشورهای اسلامی نیز در قامت پیمانکار این پروژه صهیونیستی نقش ایفا میکردند. اما عملیات روز پانزدهم مهر نیروهای مقاومت فلسطین ورق را برگرداند.
نشریه کریدل (The Cradle ) یک مجله خبری آنلاین است که حوزه آن پیرامون ژئوپلیتیک منطقه غرب آسیا است. این نشریه در گزارشی به سه نظرسنجی جداگانه از زمان آغاز حمله اسرائیل به غزه پرداخته است که نشان میدهد که تمایل و حمایت جمعیت عرب و مسلمان از متحدان منطقهای واشنگتن به سمت محور مقاومت در غرب آسیا درحال تغییر است. این نشریه در این گزارش نوشت که دههها روایتی غربی با هدف سوءاستفاده از تمایز در غرب آسیا، پیشبرد اهداف سیاست خارجی غرب و ایجاد نزاع و کینه میان جوامع متعدد بلاد اسلامی ساخته شد اما این روایات اکنون ویران شدهاند. کریدل (The Cradle) این روایت غربی را بدین نحو شرح میدهد: شیعه در مقابل سنی، ایران در مقابل اعراب، سکولار در مقابل اسلامگرایان؛ این سه مورد از شرورانهترین ترفندهای روایی غرب هستند که بهدنبال تغییر جهت و کنترل منطقه و جمعیت آن بودند.
این نشریه در ادامه نوشت: ایران، حزبالله، جناحهای مقاومت عراق و انصارالله یمن که از آنان با روایتهای غربی بدگویی میشد، اکنون تنها بازیگران منطقهای هستند که آماده حمایت از خط مقدم غزه از طریق منابع تسلیحاتی یا درگیریهای مسلحانه هستند که هدف آن تضعیف منابع نظامی اسرائیل و پراکنده کردن آن از غزه است.
کریدل (The Cradle) افزود که دیکتاتوریهای عربی مطیع منافع واشنگتن در موضوع جنگ غزه کاری جز لفاظی نکردند. کریدل نوشت: نظرسنجیها نشان میدهد که احساسات عمومی در منطقه به سمت محور مقاومت تغییر قابل توجهی داشته است.
عرب بارومتر (Arab Baromete) یک شبکه تحقیقاتی است که از سال 2006 در حوزه افکارسنجی جهان عرب فعالیت میکند. افکارسنجی شبکه مذکور در یک دوره شش هفتهای- سه هفته قبل و سه هفته پس از عملیات طوفانالاقصی- اولین نشانه از تغییر نگرش اعراب را نشان میدهد.
کشور هدف در این نظرسنجی تونس است اما عاملان اجرایی این افکارسنجی معتقدند که دیدگاه مردم در سایر نقاط منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا مشابه تونس تغییر کرده است. نتایج نظرسنجی نشان میدهد که از 7 اکتبر (پانزدهم مهرماه)، میزان اقبال تونسیها به هر کشوری که روابط مثبت یا گرم با رژیم صهیونیستی دارد، کاهش یافته است. ایالات متحده امریکا در این نظرسنجی بیشترین کاهش مطلوبیت را در افکارسنجی تونس به خود اختصاص داده است و پس از آن متحدان واشنگتن در غرب آسیا بودند که روابط خود را با اسرائیل عادی کرده بودند. روسیه و چین بهعنوان دو کشور بیطرف، تغییرات کمی را تجربه کردند.
اما طبق این نظرسنجی، محبوبیت رهبر انقلاب پس از عملیات طوفانالاقصی افزایش پیدا کرده است. این نکته از این جهت حائز اهمیت است که یک آیتالله خامنهای شیعه و ایرانی است و تونس کشوری عربی و سنی است که تحث تأثیر رسانههای ضد محور مقاومت است.
نشریه کریدل در همین باره نوشت: بر اساس نتایج افکارسنجی عرب بارومتر (Arab Baromete)، سه هفته پس از حملات اسرائیل، رهبر ایران محبوبیتی پیدا کرد که با «بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی و «بن زاید» رئیس امارات مطابقت و یا حتی از آن فراتر رفته است.
طبق این نظرسنجی، سیاست منطقهای «محمد بن زاید» قبل از عملیات طوفانالاقصی مورد اقبال بیش از 60 درصد مصاحبهشوندگان تونسی قرار داشت که این عدد پس از 15 مهر به زیر 40 درصد سقوط کرد. این نظرسنجی نشان میدهد که قبل از 7 اکتبر، تنها 29 درصد تونسیها نسبت به آنچه سیاست خارجی و منطقهای آیتالله خامنهای نامیدند، مثبت بود. سه هفته پس از عملیات طوفانالاقصی این رقم به 41درصد افزایش یافت. طبق این نظرسنجی، نگرش تونسیها نسبت به سیاست خارجی رهبر انقلاب اسلامی سه هفته قبل از عملیات طوفانالاقصی زیر 20 درصد بود. این عدد طی 6 هفته به بالای 40 درصد رسید.
نشریه کریدل مینویسد که حمایت مردم تونس از سیاست رهبر انقلاب پس از سخنرانی روز 17 اکتبر ایشان قابل توجه بوده است. اشاره این نشریه انگلیسی زبان، به سخنرانی 25 مهر رهبر انقلاب در دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور است که ایشان فرموده بودند: «در قضیه فلسطین، آنچه جلوی چشم همه دنیا است جنایت نسلکشی رژیم غاصب است؛ این را همه دنیا دارند مشاهده میکنند. مسئولان بعضی از کشورها که با مسئولان کشور ما صحبت کردند، در دفاع از رژیم غاصب صهیونیستی، اعتراضشان این بوده که چرا فلسطینیها غیرنظامیها را کشتند. اولاً این حرف، خلاف واقع است؛ یعنی اصلاً اینهایی که در شهرکها و مانند اینها هستند غیر نظامی نیستند، همه مسلحند. حالا گیرم غیر نظامی [باشند]؛ چه تعداد غیر نظامی کشته شدند؟ صد برابر آنها را الان این رژیم غاصب از زن و بچه و پیر و جوان غیر نظامی دارد میکشد. داخل این ساختمانهای غزه که نظامیها ساکن نیستند- نظامیها جاهای خودشان هستند، آنها هم میدانند- اینها همین مردمند. مراکز پُرجمعیت را انتخاب میکنند و میزنند. فلسطینیها در غزه، در همین چند روز، چند هزار [نفر] تا حالا کشته دادهاند! این جنایت جلوی چشم همه مردم دنیا است. اینها باید محاکمه بشوند؛ دولت غاصب رژیم صهیونیستی امروز قطعاً باید محاکمه بشود.»
چرا طوفان الاقصی
انجام شد؟
نشریه کریدل نوشت که قبل از عملیات 7 اکتبر نیروهای مقاومت فلسطین، تمرکز اصلی ژئوپلیتیکی منطقه بر توافق عادیسازی عربستان با رژیم صهیونیستی بود که میتوانست برگ برنده رئیس جمهور ایالات متحده امریکا برای انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور تلقی شود. اما عملیات طوفانالاقصی این روند را از بین برد. اندیشکده صهیونیستی موسوم به مؤسسه واشنگتن، نظرسنجی در بازه زمانی 14 نوامبر الی 6 دسامبر انجام داد که نشان دهنده تغییرات اساسی در احساسات عمومی عربستان سعودی است. آماری بالغ بر 96 درصد با این جمله موافق بودند: «کشورهای عربی باید فوراً تمام تماسهای دیپلماتیک، سیاسی، اقتصادی و هرگونه تماس دیگر با اسرائیل را در اعتراض به اقدام نظامی آن در غزه قطع کنند.»
بالغ بر 91 درصد نیز معتقدند «این جنگ در غزه با وجود ویرانیها و تلفات جانی یک برد برای فلسطینیها، اعراب و مسلمانان است». نشریه کریدل نوشت که این گزارهای تکان دهنده برای کشوری است که به روایتهای غربی مبنی برجدا کردن موضوع فلسطین از اعراب و نیز مسلمانان از یکدیگر بر اساس خطوط فرقهای منطبق بود.
در این گزارش آمده، با وجود آنکه عربستان در زمره معدود کشورهای عربی است که نام حماس (بهعنوان شاخهای از اخوان المسلین) را در لیست تروریسم قرار داده است اما محبوبیت حماس در میان شهروندان عربستان 30 درصد رشد داشته و از 10 درصد ماه آگوست به 40 درصد در ماه نوامبر رسیده است. موازی با همین آمار، اکثر شهروندان عربستان- 95 درصد- باور ندارند که گروه مقاومت فلسطین در روز 7 اکتبر (پانزدهم مهر) غیرنظامیان را کشتهاند. از طرفی، 87 درصد عربستانیها با این ایده موافق هستند که «رویدادهای اخیر نشان میدهد اسرائیل آنقدر ضعیف و از داخل تکه تکه است که روزی میتوان آن را شکست داد». عربستانیها پیش از 7 اکتبر به شدت از روابط اقتصادی با اسرائیل حمایت میکردند، اما این تعداد از 47 درصد سال گذشته به 17 درصد در زمان حال کاهش یافته است.
لازم به ذکر است که نگرش شهروندان سعودی نسبت به محور مقاومت کماکان منفی است، زیرا عربستان سعودی از زمان انقلاب اسلامی در سال 1357، مرکز تبلیغات ضد ایرانی و ضد شیعی در منطقه بوده است. از همین رو است که بر خلاف تودههای عرب، 81 درصد سعودیها همچنان معتقدند که محور مقاومت میلی برای کمک به فلسطینیها ندارد!
یمن؛ محبوبترین
در جهان اسلام
مرکز تحقیقات سیاست و نظرسنجی فلسطین (PSR) یک افکارسنجی بین 22 نوامبر و 2 دسامبر انجام داده است. ادعا بر این است که این نظرسنجی از مردم غزه و ایضاً کرانه باختری صورت گرفته است. طبق این نظرسنجی، حمایت از حماس در کرانه باختری سه برابر شده است و هر دو سرزمین فلسطینی یعنی غزه و کرانه باختری تقریباً به یک اندازه نسبت به تشکیلات خودگردان فلسطینی (PA) مورد حمایت غرب ابراز انزجار کردند.
حمایت از «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به شدت ضربه خورده است و تقاضا برای استعفای او نزدیک به 90 درصد است و 60 درصد نیز خواهان انحلال تشکیلات خودگردان شدند.
بیش از 60 درصد فلسطینیهای شرکتکننده در نظرسنجی (نزدیک به 70 درصد در کرانه باختری) معتقدند که مبارزه مسلحانه بهترین وسیله برای پایان اشغالگری رژیم صهیونیستی است و 72 درصد، تصمیم حماس برای عملیات 7 اکتبر را صحیح عنوان کردند. آماری بالغ بر 70 درصد نیز معتقدند که اسرائیل در از بین بردن مقاومت فلسطین در غزه شکست خواهد خورد.
مورد دیگری که در این افکارسنجی آمده، مربوط به نگرش افراد حاضر در نظرسنجی نسبت به بازیگران منطقهای است. با استناد به این نظرسنجی، اضلاع محور مقاومت بر کشورهای متحد امریکا غلبه دارند.رتبه اول تا چهارم نظرسنجی از فلسطینیهای عمدتاً سنی متعلق به سه کشور از اعضای اصلی محور مقاومت دارد، در حالی که پنج کشور سنی مذهب پایینترین رتبه را دارند.
یمن محبوبترین کشوری است که با 80 درصد از سوی پاسخ دهندگان حمایت شده و پس از آن، قطر (56 درصد)، حزبالله (49 درصد)، ایران (35 درصد)، ترکیه (34 درصد)، اردن (24 درصد)، مصر (23 درصد)، امارات (8 درصد) و عربستان سعودی (5 درصد) است.
سه نظرسنجی مذکور در این گزارش نشان میدهد که نگرش اعراب به طرز چشمگیری پس از جنگ اسرائیل علیه غزه تغییر کرده و احساسات عمومی به سمت دولتها و بازیگرانی است که به طور فعال از آرمان فلسطین حمایت میکنند.
این موضوع را میتوان در زمره شکستهای غیرقابل ترمیم رژیم صهیونیستی ردهبندی کرد. زیرا رژیم صهیونیستی به کمک متحدان غربی خود توانسته بود، همزمان با آغاز نبردهای غرب آسیا از سال 2011 میلادی و گسیل تروریستها به سوریه و متعاقباً عراق و لیبی، نزاع بین امت اسلامی و صهیونیسم را به نزاع درون امت اسلامی تغییر دهد و در این زمینه، تعدادی از کشورهای به ظاهر اسلامی در منطقه نیز در نقش پیمانکار این پروژه صهیونیستی، نقش ایفا میکردند. هدف، شعلهور ساختن جنگهای مذهبی بود چند ده سال به طول میانجامید. رژیم صهیونیستی تنها برنده این پروژه بود که توانست علاوه بر نابودی برخی کشورهای اسلامی، تعدادی از دولتهای عربی را نیز به بوته سازشکاری با خود بکشاند.عملیات روز پانزدهم مهر نیروهای مقاومت فلسطین، باطلالسحر این پروژه صهیونیستی شد و میرود که طوفانالاقصی، آغازی باشد بر پایان رژیم صهیونیستی.