اصول نگهداری از لباسهای زمستانی

چه کنم که هر سال لباس گرم نخرم؟

با ورود به فصل سرما، لباس‌های خنک تابستانی جای خود را به لباس‌های گرم زمستانی می‌دهند. دوران انداختن تیشرت‌های تابستانی درون ماشین لباسشویی و خشک کردن آن‌ها روی بند رخت و زیر نور آفتاب داغ گذشته است و حالا با لباس‌هایی طرف هستیم که نگهداری از آن‌ها به این آسانی نیست. لباس‌‌های پاییزی و زمستانی به نسبت لباس‌های تابستانی گران‌تر و از جنس‌های متنوع‌تری هستند و برای نگهداری از آن‌ها باید دقت ویژه‌ای به کار برد تا زیبایی و دوام آن‌ها حفظ شود. در این مقاله به معرفی انواع و شیوه‌های نگهداری لباس‌های زمستانی به‌طور خلاصه می‌پردازیم.

فاطمه زارع‌جعفری
   نویسنده

لباس گرم به چه مراقبتی احتیاج دارد؟
نوع شست وشو، خشک کردن، نگهداری و استفاده از لباس‌های گرم با تغییر جنس لباس تغییر می‌کند. بنابراین لازم است در اولین اقدام، برچسب روی لباس‌ها که در آن‌ها اطلاعات لازم برای نگهداری از لباس نوشته شده‌است خوانده شود. دمای آب، شست وشو با دست یا ماشین لباسشویی و نحوه اتوکشی و خشک کردن لباس در برچسب اطلاعات آن آمده است. بیشتر برچسب‌ها توصیه می‌کنند لباس‌های زمستانی با دست شسته شوند، اما بعضی از آن‌ها را نیز می‌توان در ماشین لباسشویی شست وشو داد. بنابراین برای نگهداری درست از لباس باید دستورالعمل روی برچسب را به دقت دنبال کرد.
نحوه چیدمان لباس‌های زمستانی نیز به اندازه شست وشوی آن‌ها اهمیت دارد. آویزان کردن لباس‌ها همیشه بهترین راه حل برای چیدمان آن‌ها نیست. بعضی از لباس‌ها به خاطر جنسی که دارند در اثر آویزان شدن شکل و فرم خود را از دست می‌دهند. حتی وزن لباس‌ها نیز در چیدمان مناسب آن‌ها مؤثر است. بنابراین این نکته را نیز در نگهداری از لباس‌های زمستانی باید لحاظ کرد.

لباس‌های پشمی و بافت‌ها
لباس‌های بافت و پشمی را پیش از شست وشو، پشت‌ورو کنید. این لباس‌ها باید با دست و آب سرد شسته شوند، اما با توجه به ظرافت آن‌ها و اطلاعات برچسب‌شان، می‌توان از حالت شست وشو دستی ماشین لباسشویی نیز استفاده کرد. اما فراموش نکنید که از شوینده ملایم استفاده کنید و برای خشک کردن نیز از دور پایین ماشین لباسشویی استفاده کنید. به هیچ وجه لباس‌های پشمی و بافت را آویزان نکنید، مخصوصاً اگر خیس و نم‌دار باشند. برای چیدمان لباس‌های پشمی و بافت، دقت کنید که پس از تا کردن لباس‌ها، لباس‌های سنگین‌تر را در زیر قرار دهید و لباس‌های سبک و ظریف را روی لباس‌های سنگین بگذارید. برای از بین بردن چروک‌های لباس پشمی بهتر است از بخار از راه دور استفاده کنید و مستقیماً اتو را روی لباس نگذارید.

لباس‌های چرم
برای شست وشو لباس‌های چرم، باید از شوینده‌های ملایم و دستمال نرم استفاده کنید. لکه‌های روی چرم با یک پارچه نم‌دار جدا می‌شوند. بیشتر چرم‌های مصنوعی را می‌توان در ماشین لباسشویی شست وشو داد، اما استفاده از خشک‌کن به دلیل دمای بالا ممنوع است. زیرا گرمای زیاد موجب آب شدن روکش چرم می‌شود.

لباس‌های مخمل
لباس‌های مخمل معمولاً رنگ‌های مقاوم در برابر شست وشو ندارند. بنابراین برای جلوگیری از تغییر رنگ آن‌ها و رنگ نگرفتن بقیه لباس‌ها، بهتر است از آب سرد برای شست وشو استفاده کنید و در صورت امکان لباس مخمل را به تنهایی در ماشین لباسشویی بیندازید. لباس مخمل را قبل از شست وشو، پشت‌ورو کنید تا از ساییده شدن پرزهای آن جلوگیری شود. سعی کنید از مواد شوینده پودری برای شستن این لباس‌ها استفاده نکنید. لباس‌های مخمل را هرگز به‌طور مستقیم اتو نزنید. برای از بین بردن چروک‌ها می‌توانید لباس را برعکس کنید و از بخار اتو استفاده کنید. آویزان کردن در حمام پر از بخار هم راهی برای از بین بردن چروک‌های لباس مخمل است.

لباس‌های کشمیر
لباس‌های کشمیر از لطافت بالایی برخوردار هستند و حتماً باید با دست شسته شوند. این لباس‌ها را حداکثر دو بار در سال می‌توان شست. عمل کردن به این نکته مهم، برای حفظ دوام لباس ضروری است. پس از شستن، لباس‌های کشمیر را آویزان نکنید تا کش نیایند و شکل خود را از دست ندهند. برای خشک کردن این لباس‌ها نباید آن‌ها را فشار دهید و بچلانید. بلکه می‌توانید آن‌ها را روی سطح صافی پهن کنید و با استفاده از یک حوله آب اضافی را خشک کنید. قبل از چیدن لباس‌های کشمیر در کمد از خشک شدن کامل آن‌ها مطمئن شوید.

لباس‌های خز
دشمن اصلی لباس خز، گرمای زیاد است. لباس خزدار خود را از گرمای مستقیم دور نگه دارید و برای خشک کردن آن از گرمای مستقیم استفاده نکنید. برای شست وشو نیز از آب سرد استفاده کنید. چنگ زدن و فشار دادن خز در هنگام شست وشو باعث ریختن و از بین رفتن آن می‌شود. سعی کنید روی لباس خزدار ننشینید و قبل از نشستن لباس را از تن خود دربیاورید.

کاپشن‌ها و پافرها
برای شستن کاپشن‌ها و پافرها پیشنهاد می‌شود از خشکشویی‌ها کمک بگیرید. زیرا این نوع لباس‌ها به دلیل الیافی که درونشان وجود دارد پس از خیس شدن بسیار سنگین می‌شوند و شستنشان با دست سخت می‌شود. برای شستن با ماشین لباسشویی نیز به وزن لباس پس از خیس شدن و ظرفیت ماشین لباسشویی دقت کنید و از آب سرد برای شست وشو استفاده کنید. استفاده از دور تند خشک‌کن به الیاف کاپشن و پافر آسیب می‌رساند و تناسب قرارگیری الیاف را بر هم می‌زند.

بارانی‌ها
بیشتر بارانی‌ها، به‌خصوص بارانی‌های بدون الیاف را به‌راحتی می‌توان در ماشین لباسشویی شست وشو داد. البته قبل از شست وشو حتماً برچسب داخل بارانی را بخوانید و از نحوه صحیح شست وشو مطمئن شوید.

نکات مهم
۱ -سعی کنید از اتو کردن لباس‌های زمستانی در منزل بپرهیزید و این کار را به اتوشویی بسپارید.
۲ -لباس‌هایی را که پرز و خز دارند جدا از سایر لباس‌ها قرار دهید تا پرز و خز آن‌ها به لباس‌های دیگر نچسبد.
۳ -برای نگهداری از لباس‌ها از کاور پلاستیکی استفاده نکنید، چرا که این کاورها رطوبت را در خود نگه می‌دارند و بوی بد و تغییر در رنگ لباس را به‌وجود می‌آورند.
۴- با توجه به جنس لباس‌ها، قانون ساده‌ای در چیدمان لباس زمستانی وجود دارد: هر لباسی را که هنگام آویزان کردن کشیده می‌شود و کش می‌آید تا کنید و هر لباسی را که با تا کردن چروک می‌شود آویزان کنید.