آموزش کیک پرتقال
یک پرتقال پــف کرده
فائزه صدیقی
نویسنده
مرکبات از مواد اولیه پرطرفدار و متداول در دنیا شیرینیپزی هستند و از آنجایی که در بیشتر مناطق جهان به راحتی در دسترسند، تنوع دستورهای بسیار زیادی هم دارند. از جمله اصلیترین این مرکبات میتوان به پرتقال اشاره کرد که رد پای این میوه جذاب به وفور در دنیای شیرینیپزی دیده میشود. کیک پرتقال، کیکی خوشعطر با سطحی ترد و بافتی لطیف است که به راحتی آماده میشود. امروز با من همراه باشید تا در کنار هم طرز تهیه این کیک خوشمزه را آموزش ببینیم.
مواد لازم(همه مواد هم دمای محیط)
آرد:یک و یک سوم پیمانه*
نشاسته ذرت: سه قاشق غذاخوری (۲۰ گرم)
بیکینگ پودر: یک و یک دوم قاشق چایخوری
جوش شیرین: یک چهارم قاشق چایخوری
نمک: یک هشتم قاشق چایخوری
کره:۱۰۰ گرم
شکر: سه چهارم پیمانه
رنده پوست پرتقال: یک و یک دوم قاشق چایخوری
تخم مرغ: دو عدد
وانیل: یک چهارم قاشق چایخوری
ماست خامهای: یک چهارم پیمانه (۶۰ گرم)
آب پرتقال: یک دوم پیمانه (۱۱۸ میلی لیتر)
* اگر پیمانههای استاندارد شیرینیپزی را دارید از همان استفاده کنید، اما اگر به آنها دسترسی ندارید یک لیوان دستهدار فرانسوی را معادل یک پیمانه در نظر بگیرید.
چند نکته در خصوص مواد اولیه
برای این دستور میتوانید از کره حیوانی(کره صبحانه) یا کره گیاهی سوپرمارکتی(مارگارین) یا مخلوط هر دو استفاده کنید. این دستور بر اساس آب پرتقال طبیعی طراحی شده است، اما اگر پرتقال برای آب گرفتن در دسترس ندارید، میتوانید از آب پرتقال کارخانهای هم استفاده کنید. در این صورت شکر را باید یک دوم پیمانه بریزید.
استفاده از ماست خامهای، بهترین نتیجه را در لطافت و بافت کیک دارد، ولی در صورتی که به دلیلی مایل به مصرف نیستید، میتوانید از ماستهای همزده استفاده کنید.
در این دستور ماستهای لبنیاتیهای سنتی قابل استفاده نیستند.
رنده پوست پرتقال برای تشدید طعم پرتقال به کار میرود و نقشی در بافت نداشته و قابل حذف است.
دقت کنید که باید پرتقالها را ابتدا رنده کرده و بعد آب بگیرید، همچنین حین رنده کردن، مواظب باشید قسمت سفید رنده نشود.
همهمواد خشک بجز شکر، شامل آرد الک شده، بیکینگ پودر، جوش شیرین، نشاسته ذرت و نمک را در کاسهای بریزید و خوب با هم مخلوط کنید تا یکدست شوند. از آنجایی که خوب پخش شدن جوش شیرین و بیکینگ پودر در یکدستی بافت مؤثر است در نهایت چند دور همه مواد خشک را با هم الک کنید.
فر را روی ۱۷۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود(در فر برقی حدوداً 20 درجه دما را کمتر بگذارید). قالبی میان تهی با ظرفیت شش پیمانه آب را چرب و آردپاشی کنید، یا میتوانید از روغنهای جدا کننده استفاده کنید. اگر هم میخواهید مایه کیک را به صورت کاپ کیک آماده کنید یک سینی کاپ کیک را کپسول بیندازید و آماده بگذارید.
طرز تهیه
کره را در کاسه تمیزی بریزید و حدود 30 ثانیه با دور متوسط همزن برقی بزنید تا بافت آن باز و یکدست شود.
شکر دانه ریز را به کره اضافه کنید و مواد را با دور متوسط همزن به مدت سه تا چهار دقیقه هم بزنید تا روشن، یکدست و حجیم شوند. حتماً بین کار همزن برقی را خاموش و مواد را با لیسک از دیوارههای کاسه به وسط جمع کنید و بعد ادامه بدهید. رنده پوست پرتقال را اضافه کرده و در حد مخلوط شدن هم بزنید.
تخممرغها را دانه دانه اضافه کنید و بعد از اضافه کردن هر تخممرغ یک دقیقه با تندترین سرعت همزن برقی مواد را بزنید تا کاملاً مخلوط شوند. ممکن است با اضافه کردن تخممرغ، مواد حالت تکهای و بریده به خودشان بگیرند، این حالت به خاطر به هم خوردن نسبت چربی و مایعات ایجاد میشود و با هم زدن و اضافه کردن مواد خشک رفع میشود. بعد از اضافه کردن تخممرغها، وانیل و ماست را روی مواد ریخته و در حد مخلوط شدن هم بزنید.
حالا نیمی از مواد خشک را اضافه کنید. اگر همزن خوبی دارید با کندترین دور همزن برقی و اگر ندارید با لیسک یا پرههای خاموش همزن فقط و فقط در حد مخلوط شدن و تا جایی که آرد دیده نشود هم بزنید. دقت کنید که هم زدن زیاد آرد، بافت کیک را خراب میکند.
آب پرتقال را اضافه کنید و با کندترین دور همزن یا با لیسک در حد یکدست شدن هم بزنید. سپس باقی آرد را اضافه کنید و در حد یکدست شدن هم بزنید.
مایه کیک را به آرامی و با فاصله کم در قالب بریزید و بعد با لیسک روی آن را صاف کنید. قالب را یک بار روی میز کار بکوبید و بعد در فر بگذارید.
کیک را به مدت نیم ساعت در فر بپزید و بعد از این مدت آن را چک کنید. اگر سیخ چوبی از کیک تمیز درآمد و فقط خردههای خیلی ریزی روی آن بود، رویه کیک طلایی تیره شده بود و وقتی روی سطح کیک دست میزدید خشک و غیرچسبناک بود یعنی حاضر است. بعد از اتمام پخت، کیک را روی توری خنک کننده بگذارید. اگر هم کیک را به صورت کاپ کیک پختید، بعد از ۱۸ دقیقه آن را چک کنید.
یکی از نکات مهم کیکهای مرطوب، زمان صحیح خارج کردن از قالب است که متأسفانه عدد دقیقی برایش قابل گفتن نیست. اگر کیکهای مرطوب کامل در قالب خنک شوند، عرق میکنند که این رطوبت اضافی روی لطافت کیک تأثیر منفی میگذارد. از طرفی کیک وقتی داغ است انسجام کافی ندارد و به راحتی از هم میپاشد و اگر زود قالب را برگردانید ممکن است کیک تکه شود. زمان صحیح بیرون آوردن کیک از قالب بسته به جنس قالب(قالبهای آلومینیومی و گالوانیزه زودتر از چدنی خنک میشوند) و دمای محیط، متفاوت است، پس هر زمانی که به قالب دست زدید و قالب گرم بود ولی داغ نبود کیک را از آن خارج کنید. قبل از برگرداندن کیک با یک چاقو، کیک را از دیوارهها جدا کرده و ظرف را روی قالب گذاشته و بعد برگردانید.
کیک را میتوانید ساده سرو کنید یا روی آن پودر قند یا سس کاکائو بریزید.
از اینکه این آموزش را تا انتها با من همراه بودید از شما سپاسگزارم. امیدوارم لحظات شیرین زندگیتان هر روز بیشتر از روز قبل باشد.