سقوط آزاد تورم نقطه‏ای مواد خوراکی

بررسی شاخص تورم نقطه‏به‏نقطه که تغییرات شاخص نسبت به مدت مشابه سال قبل را اندازه‏گیری می‏کند، به صورت ملموس‏تری تغییر روند شاخص تورم در خرداد ماه را به تصویر می‏کشد. در خرداد ماه تورم نقطه‏ای با کاهش 12 درصد به 42.6 درصد تنزل کرده که کمترین رقم در 13 ماه اخیر محسوب می‏شود. این در حالی است که در اردیبهشت ماه این شاخص در ارتفاع 54.6 درصد قرار داشت. اما در تورم نقطه‏ای مواد خوراکی و مواد غذایی کاهش تورم به معنای سقوط این شاخص است. در اردیبهشت ماه امسال این شاخص برای خوراکی‏ها 75.4 درصد بود ولی در خرداد ماه به 42.6 درصد رسیده که گویای کاهش 32.8 درصدی این شاخص است. در تورم نقطه‏ای کالاهای غیرخوراکی و خدمات نیز این شاخص با افت 2.5 درصدی از 45.1 درصد اردیبهشت به 42.6 درصد رسید.
این در حالی است که از خرداد سال 1401 تا اردیبهشت 1402 با حذف ارز 4200 تومانی و اثر آن بر قیمت مواد خوراکی، نرخ تورم نقطه‏ای مواد خوراکی به طور میانگین به 76 درصد در هر ماه رسیده بود. البته دولت با پرداخت یارانه‏های 300 و 400 هزار تومانی، بخش زیادی از این افزایش قیمت را جبران کرد.
از خرداد 1402 با تخلیه اثر حذف ارز 4200 در محاسبات تورمی، نرخ تورم نقطه‏به‏نقطه مواد خوراکی به 42.6 درصد رسید که نسبت به میانگین 12 ماه گذشته 33.4 درصد کمتر است.
تورم نقطه‏به‏نقطه مواد خوراکی در خرداد 1402 نسبت به ماه قبل از آن هم (اردیبهشت امسال با 76.1 درصد) بالغ بر 33.5 درصد کمتر شده که رکورد سریع‏ترین کاهش تورم نقطه‏ای مواد خوراکی در یک ماه در دهه اخیر است. تورم نقطه‏به‏نقطه مواد خوراکی در خرداد 1402 (42.6درصد) از شاخص مشابه قبل از حذف ارز 4200 تومانی در اردیبهشت سال گذشته که 49.7 درصد بود هم کمتر است.
تورم نقطه‏به‏نقطه مواد خوراکی در 12 ماه پایانی دولت حسن روحانی به طور متوسط 57.3 درصد و در 12 ماه قبل از حذف ارز 4200 تومانی هم به طور متوسط 50.7 درصد بود. این آمار بیانگر فروکش کردن التهابات تورمی در مواد خوراکی است که در ماه‏های آینده نیز تداوم خواهد یافت.