غول‌های دریایی ارتش ایران بیــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــخ‌گوش امریکا

هادی رضایی

فعال حوزه رسانه

ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران متشکل از ناوهای دنا و مکران از مهرماه سال ۱۴۰۱ با هدف پیمودن دور کره زمین مأموریت خود را آغاز کرده است.
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران مأموریت‌های دریانوردی خود در سطح اقیانوسی را از سال ۱۳۸۸ و با هدف مقابله با دزدی‌های دریایی در خلیج عدن و با طی مسافت ۳۰۰۰ کیلومتری به این منطقه آغاز کرد و پس از آن تا امروز در بازه‌های زمانی مشخص، ناوگروه‌های رزمی ارتش به منطقه خلیج عدن و دریای سرخ، اقیانوس‌های هند و اطلس اعزام می‌شوند.
سال ۱۴۰۰ ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوهای سهند و مکران با حضور در بندر سنت‌پترزبورگ روسیه و طی مسافت حدود ۴۵ هزار کیلومتری، بزرگترین دریانوردی نظامی تاریخ کشور را رقم زد.
ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که در حال بازگشت به کشورمان است می‌تواند این رکورد را بشکند و مسافت طی‌شده توسط ناوگروه‌های ارتش جمهوری اسلامی ایران را به‌میزان چشمگیری ارتقا دهد.
بی‌گمان مأموریت پرافتخار دریادلان نیروی دریایی ارتش با ناوبندر مکران و ناوشکن ایرانی دنا طولانی‌ترین دریانوردی تاریخ یک ناوگروه و ناو تمام ایرانی را رقم خواهند زدند، اقیانوس هند و اقیانوس اطلس را تماماً طی کردند، یکی از مهمترین و تاریخی‌ترین رخدادهای تاریخی و دریانوردی کشورمان است.
این موفقیت بزرگ در حالی به دست آمده که تا همین ۱۳ سال پیش نیروی دریایی ارتش یک نیروی دریایی ساحلی بود و تجربه چندانی در دریانوردی‌های بین المللی نداشت و از همین رو بسیاری از کارشناسان براین گمان بودند که ایران قادر به حضور مؤثر درعرصه دریا نخواهد بود. اما تغییر دکترین دفاعی ایران در عرصه دریا و تدبیر فرماندهی معظم کل قوا برای حضور نیروی دریایی ارتش در آب‌های آزاد از یک سو و شیوع پدیده دزدی‌های دریایی در خلیج عدن و تنگه باب المندب و به تبع آن به خطر افتادن کاروان‌های تجاری کشورمان نیروی دریایی ارتش را بر آن داشت تا با حضور در این منطقه امنیت عبور و مرور خطوط مواصلاتی کشتیرانی ایران را تأمین کند.
این اتفاقات نقطه آغازی برای حضور نیروی دریای ارتش در آب‌های بین المللی شد. تا اردیبهشت ۱۴۰۰ هفتاد و چهار ناوگروه برای تأمین منافع ایران به آب‌های آزاد اعزام شد و اردیبهشت ۱۴۰۰ نیز هفتاد و پنجمین ناوگروه ایران مأموریت خود را آغاز کرد، مأموریتی که نسبت به دیگر مأموریت‌های ناوگروه‌های نیروی دریایی ارتش، متفاوت بود.
مأموریت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از ابعاد مختلف دارای اهمیت و ویژگی‌های منحصر به فرد است و در کنار پیمایش مسیر طولانی در مسیر، اولین حضور ایران در سواحل قاره امریکا و در سواحل کشور برزیل را رقم زد، منطقه‌ای که همواره حیاط خلوت ایالات متحده امریکا و انگلیس محسوب می‌شود.
اعزام ناوگان به اقیانوس اطلس برای نخستین بار در تاریخ نیروی دریایی ایران انجام شد و ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوبندر جمهوری اسلامی ایران مکران و ناوشکن تمام ایرانی جمهوری اسلامی ایران دنا حدود ۷ ماه است که دریانوردی از زمان حرکت (خروج از بندرعباس) تا زمان پیش بینی شده برای بازگشت به آب‌های سرزمینی جمهوری اسلامی ایران، توانستند بزرگترین و طولانی‌ترین مأموریت دریا نوردی نیروی دریایی کشور را انجام دهند.
مأموریت ناوگروه ۸۵ نیروی دریایی ارتش نمایش قدرت و به اهتزاز درآوردن پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران در آب‌های اقیانوس اطلس و سواحل امریکای جنوبی و حیات خلوت امریکا و انگلیس بود که با عبور از چند تنگه راهبردی جهان تا رسیدن به سواحل برزیل و بازگشت به کشورعزیزمان.
طولانی‌ترین دریانوردی یک ناوشکن تمام ایرانی
مأموریت ناوگروه ۸۵ نیروی دریایی ارتش، متشکل از ناوشکن جمهوری اسلامی ایران دنا و ناوبندر مکران با هدف تحکیم امنیت خطوط مواصلاتی در منطقه و صحنه بین‌الملل و تعمیق روابط با کشورهای دوست، از مهر۱۴۰۱ از مبدأ بندرعباس آغاز شد.
این ناوگروه در بهمن ماه توانست مقتدرانه و پس از گذر از اقیانوس‌های متلاطم و دریاهای دشوار، هزار مایل دریانوردی کند و وارد سواحل برزیل در امریکای جنوبی شود.
این نخستین بار در تاریخ دریانوردی ایران است که یک ناوگروه رزمی از مبدأ ایران این مسافت طولانی را طی می‌کند. این مهم در حالی به دست آمد که ناوشکن تمام ایرانی دنا به خوبی از عهده مأموریت محوله برآمده و تجربه‌ای ارزشمند برای مراکز دانشگاهی، صنایع دریایی و نهایتاً دریانوردان نیروی دریایی ارتش کسب کرده است.
حضور دراین مأموریت طولانی و دشوار، شایستگی‌های صنعت کشتی‌سازی نیروی دریایی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و علم و دانش فرزندان شایسته ایران را در یکی از پیچیده‌ترین و دشوارترین عرصه‌های دریانوردی به اثبات رساند. با این اقدام برای اولین بار در تاریخ ایران دروازه‌های اقیانوس اطلس و دریای شمال به روی ناوگان نظامی ایران گشوده شد.
می‌توان گفت که مأموریت بزرگ هشتاد و ششم ناوگروه دریایی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران حاوی این پیام بوده که تحریم‌ها نتوانست صنعت دفاعی ایران را با چالش و مشکل جدی مواجه کند و ایران اسلامی همچنان از قدرت دفاعی و بازدارندگی بالایی برخوردار است و حضور بدون توقف برای سوخت‌گیری ناوگروه هفتاد و هفتم گواه این مدعاست.
درنهایت اینکه آنچه بیش ازهمه واضح و مبرهن است اینکه قدرت‌های بزرگ با اتحاد و ائتلاف‌سازی، هژمونی ایالات‌متحده را به چالش خواهند کشید و این سفر دریایی علاوه برارسال پیام‌های نظامی دارای ابعاد سیاسی نیزهست.
ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش به خوبی توانست به اهداف خود یعنی به اهتزاز درآوردن پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران در آب‌های دوردست، تأمین امنیت تردد کشتی‌های تجاری و نفتکش ایران با هدف برقراری امنیت پایدار دریایی بین‌المللی، حفظ و حراست از منافع ایران در آب‌های مورد علاقه و اثبات امکان حضور مقتدرانه نیروی دریایی ارتش درهرجایی که منافع جمهوری اسلامی ایران ایجاب کند، برسد.
انتقال پیام صلح و دوستی به جهانیان مخصوصاً کشورهای مسیر و خنثی کردن پروژه ایران‌هراسی، ارتقای توان رزمی و توسعه شعاع عملیاتی یگان‌های شناور نیروی دریایی ارتش، ارزیابی سامانه آمادگی و خوداتکایی جمهوری اسلامی ایران درعلم، فناوری، دریانوردی و قدرت نظامی با حضور مقتدرانه و شجاعانه یگان‌های نیروی دریایی ارتش درآب‌های مورد علاقه علی‌رغم تحریم‌های همه‌جانبه اقتصادی و نظامی، کسب تجربه دریانوردی در ابعاد ناوبری و حقوق بین‌الملل دریایی با عبور از تنگه‌ها و آبراه‌های حساس و پرترافیک بین‌المللی و جمع‌آوری اطلاعات و ارزیابی توان رزمی و وضعیت گسترش استقرار نیروهای فرامنطقه‌ای از دیگر اهداف این پیمایش دریایی بود.

 

جستجو
آرشیو تاریخی