کشت نشاء یکی از روزآمدترین فناوریهای موجود در حوزه کشاورزی است که مسیری رو به توسعه دارد و با توجه به اینکه آینده کشاورزی به دلیل کمبود منابع آبی و تغییرات اقلیمی به این روش متکی است، نیازمند سرمایهگذاریهای جدی است.در ایران و بهواسطه شرکت فنآوران کاشت زاگرس و استفاده از دانش بومی همگام با کشورهای پیشرفته، به تولید محصولات و تجهیزات این حوزه دستیافتهایم.مازیار نامداری مدیرعامل شرکت دانشبنیان فنآوران کاشت زاگرس، با اشاره به ساخت دستگاهی برای سرعت بخشیدن به کشت و تولید نشاء عنوان کرد: با تحقیقاتی که در زمینه صنعت نشاء داشتم متوجه شدم که شرکت تولیدکننده ماشینآلات جهت تولید مکانیزه نشاء در کشور وجود ندارد و عمدتاً این تجهیزات از کشورهای اروپایی و باقیمتی بالا به کشور وارد میشوند. در همین راستا و باهدف نیازهای صنعت کشاورزی و گلخانهای، در مسیر طراحی و تولید تجهیزات این حوزه گام گذاشتیم.این فعال فناور به برخی از مشکلاتی که تولیدکنندگان نشاء با آن مواجه بودند اشاره کرد و گفت: از مهمترین این چالشها، عدم ارائه خدمات پس از فروش و یا ارتباط با کارشناس جهت سرویس و تعمیرات این دستگاهها بود. همچنین این دستگاهها توانایی کار با بسیاری از سینیهای پلاستیکی یکبارمصرف را نداشتند.وی با اشاره به ویژگیهای دستگاه خط کامل بذرکار سینی نشاء ساخت داخل گفت: این دستگاه از پنج بخش بسترساز، پرکن سینی، دستگاه بذرکار سینی نشاء، پوششدهنده و تونل آبیاری تشکیلشده است.نامداری عنوان کرد: شرکت فنآوران کاشت زاگرس با تولید این تجهیزات و ماشینآلات ضمن تلاش در مسیر رفع نیاز فعالان این حوزه و عدم وابستگی کشور به واردات تاکنون موفق به تجهیز بیش 1100 واحد گلخانهای در سراسر کشور شده است.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان فنآوران کاشت زاگرس عنوان کرد: مخاطبان این محصول گلخانه داران تولید نشاء هستند. شرکتهای بسیاری برای تولید این قبیل تجهیزات تلاش کردهاند که به دلیل پیچیدگی دانش فنی آن در اختصاص دادن سهمی از بازار به خود موفقیتی نداشتهاند.
این فعال فناور، درباره مزیتهای فناورانه و قیمتی نمونه داخلی تجهیزات کشت نشاء نسبت به نمونههای وارداتی گفت: نمونههای خارجی جدید به دلیل پیشرفته بودن سطح فناوری و محدودیتها، به ایران وارد نشده و نمونههای قدیمیتر، نیازهای تولیدکنندگان را بهخوبی مرتفع نمیکند. همچنین هزینه تهیه این تجهیزات بسیار بالا بوده و هیچگونه خدمات پس از فروشی برای قطعات ارائه نمیشود.
نامداری با اشاره به صرفهجویی ارزی با تولید و استفاده از تجهیزات ساخت داخل کشت نشاء عنوان کرد: حداقل قیمت جهت واردات این دستگاهها 30 هزار یورو است که با توجه به تجهیز بیش از 1100 واحد، از خروج 33 میلیون یورو ارز جلوگیری شده است.وی ادامه داد: در صورت عدم بومیسازی این محصول توسط شرکت فنآوران کاشت زاگرس، صنعت نشاء کشور به مبلغی بالغبر 200 میلیون یورو نیاز داشت تا بتوانیم در صنعت نشاء حضورداشته باشیم. قیمت خط تولید بذکار سینی نشاء در حال حاضر 800 میلیون تومان و نصف نمونه وارداتی است.این فعال حوزه فناوری با اشاره به اینکه کل اشتغال صنعت نشاء بیش از 40 هزار نفر است، ادامه داد: بهواسطه بومیسازی و تولید محصولات این حوزه بیش از 200 نفر بهطور مستقیم به کار مشغول شده و برای 400 نفر نیز اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است.