پیمانکاران طرح دوگانه‌سوز کردن خودروها، حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان مطالبات انباشته دارند

دوگانه سوزی، در دوراهی نقدینگی

افزایش تقاضا برای دوگانه‌سوز کردن خودروها در ماه‌های اخیر، ظرفیت CNG را دوباره به یکی از گزینه‌های مدیریت مصرف بنزین تبدیل کرده است اما توسعه این طرح همچنان با مشکل تأمین نقدینگی و پرداخت مطالبات پیمانکاران روبه‌روست. طرح ملی دوگانه‌سوز کردن خودروها با هدف کاهش مصرف سوخت مایع و مدیریت هزینه‌های حمل‌ونقل در حال اجراست. ایران از ذخایر قابل توجه گاز برخوردار است و بیش از ۲۳۰۰ جایگاه CNG و شبکه گسترده خطوط انتقال گاز در نقاط مختلف کشور دارد. با توجه به این زیرساخت‌ها، توسعه CNG می‌تواند یکی از مسیرهای پیش ‌روی کشور برای مدیریت ناترازی بنزین باشد، به‌ویژه در شرایطی که افزایش مصرف بنزین، استفاده بیشتر از ظرفیت سایر سوخت‌ها را ضروری کرده است. در حال حاضر علاوه بر تاکسی‌های شهری، خودروهای فعال در پلتفرم‌های اینترنتی و وانت‌بارها، خودروهای سواری شخصی با مدل تولیدی ۱۳۹۴ به بعد نیز مشمول این طرح هستند. این متقاضیان می‌توانند بدون پرداخت هزینه و به‌صورت رایگان، برای نصب تجهیزات CNG به مراکز مجاز مراجعه کنند.  با این حال، اجرای این طرح با یک چالش مهم  روبه‌روست. پیمانکاران و مراکز فنی طرف قرارداد با وزارت نفت، تبدیل خودروها و تعویض تجهیزات و مخازن فرسوده خودروهای مشمول را بدون دریافت هزینه از مالکان انجام می‌دهند و هزینه اجرای این خدمات باید از سوی دولت به آنها پرداخت شود. به گفته انجمن صنفی CNG، مطالبات انباشته پیمانکاران طرح تبدیل سوخت خودروها حدود 3500‌میلیارد تومان است که از یک‌ونیم تا دو سال گذشته باقی مانده است. بنابراین شتاب گرفتن اجرای این برنامه به رفع موانع مالی، تأمین منابع و تسویه مطالبات معوق بخش خصوصی وابسته است.
 
تأخیر در پرداخت مطالبات 
پیمانکاران دوگانه سوز کردن خودرو 
محسن جوهری، رئیس هیأت‌مدیره انجمن صنفی سی‌ان‌جی در گفت‌وگو با «ایران»، با اشاره به ظرفیت بخش خصوصی برای اجرای طرح دوگانه‌سوز کردن خودروها می‌گوید: «پیمانکاران این طرح با وزارت نفت قرارداد دارند و بر اساس این قرارداد، تبدیل خودروها و همچنین تعویض مخازن فرسوده خودروهای مشمول را بدون دریافت هزینه از مالکان انجام می‌دهند و هزینه اجرای این خدمات از سوی دولت پرداخت می‌شود.»
محسن جوهری می‌افزاید: «ادامه اجرای این طرح در حال حاضر بیش از هر چیز به تأمین تجهیزات و تعیین تکلیف مطالبات پیمانکاران وابسته است. در صورت تأمین منابع مورد نیاز و پرداخت مطالبات، بخش خصوصی این ظرفیت را دارد که ناوگان فعال تاکسی‌های اینترنتی و خودروهای عمومی را تا پایان سال جاری به دوگانه‌سوز تبدیل کند.»
وی میزان مطالبات انباشته پیمانکاران این طرح را حــــدود ۳ هــــــــزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعلام می‌کند و می‌گوید: «این مطالبات طی یک‌ونیم تا دو سال گذشته پرداخت نشده است.» 
 
فعال شدن طرح دوگانه‌سوز کردن خودروها در همه استان‌ها
هوتن انصاری، معاون طرح و برنامه سی‌ان‌جی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، در گفت‌وگو با «ایران» درباره آخرین وضعیت طرح تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه‌سوز اظهار می‌کند: «یکی از مشکلات اصلی اجرای این طرح، تأمین نقدینگی و پرداخت مطالبات معوق پیمانکاران است، اما با توجه به سیاست‌های جدید در حوزه بنزین، مساعدت‌هایی برای پرداخت بخشی از مطالبات پیمانکاران انجام می‌شود و مکاتبات لازم نیز در این زمینه صورت می‌گیرد.»
انصاری ادامه می‌دهد: «روند پرداخت مطالبات پیمانکاران آغاز شده است؛ هرچند این مطالبات هنوز به‌طور کامل پرداخت نشده، اما مجوزهای لازم برای پرداخت بخشی از آنها صادر شده و روند کار در حال پیشرفت است.»
معاون طرح و برنامه سی‌ان‌جی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اشاره به ادامه اجرای طرح می‌افزاید: «در حال حاضر تاکسی‌های اینترنتی که پیمایش بالایی دارند، در اولویت تبدیل قرار می‌گیرند.»
به گفته وی، سکوهای تاکسی اینترنتی فهرست خودروهای واجد شرایط را معرفی می‌کنند و پس از بررسی این فهرست‌ها، خودروهایی که میزان پیمایش بالایی دارند، برای تبدیل به کارگاه‌های مجاز معرفی می‌شوند.
انصاری درباره وضعیت مطالبات پیمانکاران نیز می‌گوید: «مطالبات معوق این بخش افزایش پیدا کرده است، اما با دستورهای صادرشده از سوی دولت، زمینه پرداخت آنها فراهم می‌شود. پرداخت مطالبات آغاز شده و با انجام مکاتبات و اخذ مجوزهای مورد نیاز، این روند ادامه دارد.»
 
تبدیل رایگان ۴۴۳ هزار تاکسی از سال ۹۹
او درباره تعداد خودروهایی که تاکنون در قالب طرح رایگان تبدیل و تعویض مخازن فرسوده دوگانه‌سوز شده‌اند، می‌گوید: «از سال ۱۳۹۹ تاکنون، در مجموع ۴۴۳ هزار تاکسی در قالب طرح‌های رایگان تبدیل و تعویض مخازن فرسوده تحت پوشش قرار گرفته‌اند.»
معاون طرح و برنامه سی‌ان‌جی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران درباره امکان اجرای طرح رایگان برای سایر خودروها نیز تأکید می‌کند: «در حال حاضر طرحی برای اجرای تبدیل به‌صورت اقساطی در دست پیگیری است و با بانک‌ها و بخش خصوصی در این زمینه مذاکراتی انجام می‌شود.» به گفته انصاری، در این مدل، متقاضیان می‌توانند هزینه تبدیل خودرو یا تعویض مخازن فرسوده را به‌صورت اقساطی پرداخت کنند.
 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره نه هزار و صد و سی و چهار
 - شماره نه هزار و صد و سی و چهار - ۰۶ مهر ۱۴۰۵