آماده‌سازی ۸۱ مدرسه با ۳۹۰ کلاس برای مهرماه

مدارس آذربایجان‌شرقی نونوار شدند

مدیران آموزش و پرورش و نوسازی مدارس گفتند از ۵۲۷ پروژه نیمه‌تمام، فقط ۶۵ پروژه باقی مانده

بیتا میرعظیمی
گروه ایران زمین

۷۵۰ هزار دانش‌آموز آذربایجان ‌شرقی در حالی خود را برای آغاز سال تحصیلی و بازگشت به کلاس‌های درس در مهرماه آماده می‌کنند که زیرساخت‌های آموزشی استان طی ماه‌های گذشته شاهد یکی از گسترده‌ترین برنامه‌های تعمیر، نوسازی، تجهیز و توسعه بوده است. در آستانه بازگشایی مدارس، ۸۱ مدرسه جدید با ۳۹۰ کلاس درس و بیش از ۴۰ هزار مترمربع زیربنا آماده بهره‌برداری شده و به این ترتیب از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم ۱۶ هزار و ۷۵۰ کلاس درس، معادل ۶۰ درصد مدارس استان تعمیر، بهسازی و شاداب‌سازی شده‌اند. همزمان، ۲۱۰ میلیارد تومان برای تأمین تجهیزات آموزشی مدارس اختصاص یافته و ۲ هزار و ۶۶ کلاس درس نیز در قالب طرح تعمیرات و استانداردسازی گرمایش ساماندهی شده‌اند؛ مجموعه اقداماتی که در کنار توسعه مدارس استثنایی، هوشمندسازی کلاس‌ها و ساماندهی فضاهای آموزشی، با هدف فراهم کردن محیطی ایمن، مجهز و باکیفیت برای آغاز سال تحصیلی جدید دنبال شده است.
اسفندیار صادقی، مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی در گفت‌و‌گو با «ایران»، با تشریح بخشی از اقدامات انجام‌ شده در مسیر اجرای طرح نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی و ارتقای کیفیت آموزش، از پیشرفت گسترده پروژه‌های آموزشی، جایگزینی مدارس سنگی و کانکسی، تعمیر و شاداب‌سازی بیش از ۱۵ هزار کلاس درس و اجرای برنامه‌های متعدد برای کاهش بازماندگی از تحصیل و ارتقای کیفیت یادگیری خبر داد. وی با اشاره به روند اجرای طرح نهضت توسعه عدالت آموزشی در استان گفت:«در گام اول این نهضت، ۲۹۱ پروژه آموزشی با یک هزار و ۴۰۵ کلاس درس و  138 هزار و 829 مترمربع زیر بنا ثبت شده که میانگین پیشرفت آنها به ۸۸ درصد رسیده است. در گام دوم نیز ۴۹۹ پروژه شامل 2 هزار و 930 کلاس درس و ۲۹۵ هزار و ۹۳۰ مترمربع فضای آموزشی در قالب هسته‌های مردمی شکل گرفته که میانگین پیشرفت آنها در زمان ارائه گزارش ۱۲.۶ درصد بوده است.»

پیشرفت ۹۹.۷ درصدی مدارس کانکسی
صادقی، مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی اظهار کرد:«روند تحویل فضاهای آموزشی نیز ادامه داشته و مطابق گزارش عملکرد استان، شمار پروژه‌های تحویل‌ شده به ۲۸۶ پروژه رسیده؛ روندی که حتی در شرایط جنگ نیز متوقف نشده و مشارکت مردمی در تکمیل و تحویل فضاهای آموزشی ادامه یافته است.» مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی جایگزینی مدارس کانکسی با فضاهای آموزشی مستقل را یکی از محورهای مهم عدالت آموزشی دانست و گفت:«برای مدارس سنگی و کانکسی، ۱۲۷ پروژه شامل ۳۳۵ کلاس درس در نظر گرفته شده است.» به گفته صادقی، در بخش مدارس کانکسی مستقل، ۸۲ پروژه با ۱۸۴ کلاس درس و  8 هزار و 364 مترمربع زیربنا تعریف شده که میانگین پیشرفت آنها به ۹۹.۷ درصد رسیده و ۸۱ پروژه تحویل شده است.» وی همچنین درباره مدارس سنگی اظهار کرد:«۴۵ پروژه با ۱۵۱ کلاس درس و  16 هزار و 53 مترمربع زیربنا در این بخش تعریف شده که میانگین پیشرفت آنها ۶۲ درصد است و تاکنون ۸ پروژه به مرحله تحویل رسیده‌اند.»
صادقی با اشاره به نهضت تعمیرات مدارس اظهار کرد:«در چارچوب این طرح،  15 هزار و 210 کلاس درس در استان تعمیر، بهسازی و شاداب‌سازی شده است. اجرای این برنامه با مشارکت گروه‌های جهادی، دانش‌آموزان، مردم و انجمن‌های اولیا و مربیان دنبال شده است.» وی مشارکت مردم در مدرسه‌سازی را از مؤلفه‌های اصلی نهضت عدالت آموزشی عنوان کرد و گفت: «در پویش ملی «به‌ساز مدرسه، بساز مدرسه» در مجموع 9 هزار و 872‌نفر مشارکت داشته‌اند و میزان مشارکت ثبت ‌شده به ۲.۷۶ میلیارد تومان رسیده است.»

پوشش تحصیلی 
به ۹۹.۵ درصد رسید
صادقی با اشاره به تغییر الگوی مدیریت ساخت مدارس در این نهضت افزود:«در الگوی جدید، در کنار خیرین و مردم، آموزش و پرورش و نوسازی مدارس، استانداری نیز به‌عنوان ضلع چهارم در ساخت و توسعه فضاهای آموزشی حضور دارد؛ رویکردی که با هدف افزایش مشارکت عمومی و تسریع اجرای پروژه‌ها دنبال می‌شود.» مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی کاهش میزان بازماندگی از تحصیل را از محورهای مهم عدالت آموزشی دانست و گفت:«نرخ پوشش تحصیلی دانش‌آموزان ۶ تا ۱۱ ساله با احتساب مهاجرت خارج از کشور به ۹۹.۵۲ درصد رسیده است.» وی افزود:«با اجرای طرح «شهید محمودوند» با هدف جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، نرخ ترک تحصیل در دوره ابتدایی از ۰.۵۵ درصد در سال ۱۴۰۲ به ۰.۳۷ درصد در سال ۱۴۰۴ و نرخ تکرار پایه از ۰.۸۴ درصد به ۰.۷۴ درصد کاهش یافته است.» صادقی اجرای طرح «حامی» را از دیگر اقدامات استان برای ارتقای کیفیت آموزشی عنوان کرد و گفت:«این طرح با تمرکز بر دانش‌آموزان دارای ضعف عملکرد تحصیلی در سه درس فارسی، ریاضی و علوم اجرا شده است. علاوه بر آن، طرح حامی در ۶۹۰ پایگاه با مشارکت  2 هزار و 227 معلم اجرا شده و 7 هزار و 198 دانش‌آموز را تحت پوشش قرار داده است. نتیجه اجرای طرح نیز ۶۹.۴۱ درصد بهبود عملکرد دانش‌آموزان دارای نیاز به تلاش گزارش شده است.»
وی توانمندسازی معلمان و مدیران را بخش دیگری از برنامه ارتقای کیفیت آموزشی دانست و اظهار کرد:«در قالب طرح «توانا»، در مجموع 427 هزار و 650‌نفر‌ساعت آموزش برای جامعه هدف اجرا شده و ۱۹ هزار و ۵۴۳ نفر در این برنامه مشارکت داشته‌اند. همچنین بیش از ۱۴ هزار معلم، مدیر و راهبر آموزشی در اجتماعات یادگیری استان عضویت دارند و بیش از هزار و هشتصد اجتماع یادگیری شکل گرفته است؛ برنامه‌ای که با هدف تبادل تجربه و ارتقای کیفیت آموزش دنبال می‌شود.» مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی با اشاره به توسعه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای گفت:«جذب هنرجوی جدید در سال‌های اخیر رشد داشته و 4 هزار و 500‌هنرجوی جدید نسبت به سال‌های قبل جذب هنرستان‌ها شده‌اند که رشد ۴۷.۶ درصدی را نشان می‌دهد.»

هوشمندسازی۵۰۰ کلاس درس
صادقی افزود:«توسعه «هنرستان‌های جوار صنعت» نیز در دستور کار قرار گرفته و ایجاد ۲ هنرستان جوار صنعت، ایجاد هنرستان‌های مهارتی با همکاری اداره ‌کل آموزش فنی و حرفه‌ای و توسعه همکاری با جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی استان از برنامه‌های این بخش است.» وی با اشاره به حرکت آموزش و پرورش استان به سمت آموزش‌های نوین اظهار کرد:«در طرح‌های مرتبط با مهارت‌آموزی و هوش مصنوعی، 10هزار و 627 هنرجوی هنرستانی در طرح «دیجی‌کارا»، ۴۰ هزار دانش‌آموز دوره دوم متوسطه نظری در طرح «بینا» و 152 هزار و 565 دانش‌آموز دوره اول متوسطه در طرح «ایران دیجیتال» مشارکت داشته‌اند.» بر اساس این گزارش، آذربایجان شرقی در طرح «بینا» رتبه اول کشور و در طرح‌های «دیجی‌کارا» و «ایران دیجیتال» رتبه دوم کشور را کسب کرده است. مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان‌ شرقی همچنین از هوشمندسازی ۵۰۰ کلاس درس با تلویزیون‌های هوشمند از طریق مشارکت‌های مردمی خبر داد. صادقی تأکید کرد:«رویکرد آموزش و پرورش آذربایجان شرقی در نهضت توسعه عدالت آموزشی فقط ساخت مدرسه نیست، بلکه توسعه فضاهای آموزشی در کنار ارتقای کیفیت یادگیری دنبال می‌شود؛ به همین دلیل در کنار اجرای پروژه‌های مدرسه‌سازی، برنامه‌هایی همچون جذب بازماندگان از تحصیل، حمایت از دانش‌آموزان دارای افت تحصیلی، توانمندسازی معلمان، توسعه هنرستان‌ها، هوشمندسازی کلاس‌ها و آموزش مهارت‌های نوین نیز در دستور کار قرار گرفته است. این رویکرد در گزارش عملکرد استان نیز به‌عنوان حرکت همزمان در مسیر «توسعه فضا» و «ارتقای کیفیت آموزشی» ارائه شده است.»
 

 

برش

آماده‌سازی ۸۱ مدرسه برای مهرماه
فرهاد فرهودی، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان ‌شرقی از آماده‌سازی ۸۱ مدرسه برای افتتاح مهرماه خبر داد و گفت:«این مدارس در قالب ۳۹۰ کلاس درس و با زیربنای ۴۰ هزار و ۶۱۰ مترمربع احداث شده‌اند.» وی اظهار کرد:«از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم ۱۶ هزار و ۷۵۰ کلاس درس، معادل ۶۰ درصد مدارس استان با مشارکت دولت و خیران تعمیر، بهسازی و شاداب‌سازی شده‌اند. از این تعداد، تعمیرات و بهسازی 3 هزار و ۵۵۲ کلاس درس فقط در تابستان امسال انجام گرفته است.» وی افزود:«سال گذشته یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار دولتی برای احداث، بازسازی و تکمیل پروژه‌های آموزشی استان هزینه شد و خیران مدرسه‌ساز نیز ۹۰۰ میلیارد تومان مشارکت کردند. مجموع این سرمایه‌گذاری به ۲ هزار میلیارد تومان رسید. همچنین تعهدات خیران مدرسه‌ساز در سال گذشته به رقم 3 هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسید.»
فرهودی ادامه داد:«در قالب نهضت توسعه عدالت آموزشی، ۲۹۷ پروژه شامل یک هزار و ۳۳۸ کلاس درس در استان تعریف شده که میانگین پیشرفت آنها ۸۹.۶ درصد است. تاکنون ۲۰۹ پروژه به پایان رسیده و ۸۶ پروژه در دست اجراست که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال ۱۴۰۵ تحویل آموزش و پرورش استان شود. شمار پروژه‌های نیمه‌تمام قبلی نیز از ۵۲۷ پروژه به ۶۵ پروژه کاهش یافته است.» وی درباره مدارس کم‌برخوردار گفت:«تمام مدارس کانکسی مستقل استان با بیش از ۱۰ دانش‌آموز ساماندهی شده‌اند. همچنین ۴۵ مدرسه سنگی و غیرمستحکم با بیش از ۱۰ دانش‌آموز در استان وجود دارد که هشت پروژه شامل ۲۷ کلاس درس به پایان رسیده و ۳۷ مدرسه در دست اجراست.» مدیرکل نوسازی مدارس آذربایجان ‌شرقی از توجه ویژه دولت چهاردهم به مدارس استثنایی خبر داد و گفت:«چهار پروژه ورزشی در این حوزه از سال گذشته آغاز شده که مهرماه امسال ۲ پروژه تحویل می‌شود؛ یک پروژه تا پایان سال به اتمام می‌رسد و پروژه دیگر تا مهرماه سال ۱۴۰۶ به‌عنوان مجتمع آموزشی ویژه اوتیسم تحویل خواهد شد.» به گفته وی، ۲۱۰ میلیارد تومان برای تأمین تجهیزات آموزشی مدارس در حال بهره‌برداری اختصاص یافته که ۲۲ میلیارد تومان آن صرف تجهیزات هنرستانی شده است. ۲۳۲ فضای آموزشی شامل ۲ هزار و ۶۶ کلاس درس در حوزه تعمیرات و استانداردسازی گرمایش اجرا شده است. فرهودی همچنین از برنامه تجهیز ۶۶۰ مدرسه استان به نیروگاه خورشیدی خبر داد و گفت:«تجهیزات نیروگاه خورشیدی ۹۰ مدرسه تحویل شرکت برق استان شده و طی ماه آینده نصب می‌شود؛ ظرف یک سال آینده تمامی این ۶۶۰ مدرسه به تجهیزات نیروگاه خورشیدی مجهز خواهند شد.»

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • علم و فناوری
  • اندیشه
  • ایران زمین
  • کتاب
  • خودرو
  • حوادث
  • گزارش
  • اجتماعی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره نه هزار و صد و بیست و هشت
 - شماره نه هزار و صد و بیست و هشت - ۳۰ شهریور ۱۴۰۵